“Çocuklar bu yıl da mağdur olmasın!”

2024-2025 Eğitim Öğretim yılı için ilk ders zili 9 Eylül’de çalacak. 2016 yılı sonundan itibaren güneş ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu kapsamında kış saati uygulaması kaldırılmış, öğrenciler henüz hava aydınlanmadan okullarının yolunu tutmaya başlamıştı. Öğrenci ve velileri endişelendiren yaz saati uygulamasının bu sene de devam edecek olduğuna dikkat çeken Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşlarını kış saati uygulamasının tekrar başlatılması için desteğe çağırdı.

435

Yeni eğitim öğretim dönemine sayılı günler kaldı. 9 Eylül’de okullarda ilk ders işlenecek. Ancak öğrencileri ve velilerin akıllarında yaz saati uygulaması sorunu yer almaya devam ediyor.

Yaz saati uygulamasına 2016’da Resmi Gazetede yayınlanan bir karar ile geçilmişti. Karar o günden bu yana özellikle öğrenci ve velilerden tepki topluyor. Güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve tasarruf amacıyla hayata geçirilse de vatandaşlar yaz saatinin kaldırılması yönünde isteklerini bir kez daha dile getiriyor. TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, yaz saatinin kaldırılması ile ilgili olarak Çanakkale Olay’a özel açıklamalarda bulundu.

“Yaşam çok daha zor hale geldi”

Kış döneminde yaz saatinin uygulamasından dolayı vatandaşların mağdur olduğunu ve yaşamın daha zor bir hale geldiğini vurgulayan Berkit “Siyaset; insanların, tüketicilerin yaşamını kolaylaştırmak içindir. Ciddi bir sorun çözme olmasa da tüketiciler sorunları çözüldüğünde daha mutlu olurlar. Bu anlamda da uzun yıllardan beri yaz saati uygulaması devam ediyor. Kışın, çocukların ve belirli yaş grubunun üzerindeki insanlar bu konuda çok mağdur. Çok zor bir şey de değil. Sözde bu elektrik ve enerji tasarrufu yapılacak diye gündeme getirildi ama uygulamada maalesef en sıradan insan bile daha çok enerji tüketildiğini, daha çok yaşamı zorlaştırdığını biliyor” diye konuştu.

“Halkımızın yaşamını kolaylaştıralım”

TÜKODER olarak toplumun her kesimini ilgilendiren sorunlara çözüm bulmayı amaçladıklarını söyleyen ve siyasileri de desteğe çağıran Berkit “Biz TÜKODER olarak toplumun her sorununa destek olmaya çalışıyoruz. O anlamda siyasetçilerle ortak yanımız var. Siyaset de insanların yaşamlarını kolaylaştırma biçimi. Buradan ilk olarak siyasetçilere, iktidar ve muhalefet vekillerine, daha sonra da il ve ilçe başkanlarına sesleniyoruz. Lütfen kış saatiyle ilgili kamuoyu oluşturalım. Biz de destekleyelim. Diğer illere yayalım. İktidar ve muhalefet milletvekilleri ve il başkanlarına çağrı yapsınlar. Bu işi bari bu dönem hayata geçirelim. Halkımızın yaşamını kolaylaştıralım” ifadelerini kullandı.

“Kamuoyu oluşturulması gerekiyor diye düşünüyorum”

Kış aylarının gelmesiyle birlikte öğrencilerin sabah karanlığında okulun yolunu tutmak zorunda kaldıklarının altını çizen Berkit, bu konuda kamuoyu oluşturulması gerektiğini ifade etti. Berkit “Önümüzdeki pazartesi günü okullar açılacak. Ekimin sonuna kadar sabahları karanlık olmuyor ama şimdiden bu konuyla ilgili kamuoyu oluşturarak kış saati uygulamasına geçilmesi hem Çanakkale’de hem de diğer illerdeki tüketicilerin yaşamını kolaylaştıracak diye düşünüyorum. Siyaset herkesin işi. Türk toplumunun temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin bu konuda çaba sarf edip kamuoyu oluşturması gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Ülke ekonomisine de destek olacak”

Yaz saatinin kaldırılmasıyla beraber vatandaşların daha rahat bir yaşam süreceklerini söyleyen Berkit “Bu kaldırılırsa, zaten yetkin bilim insanları tarafından gerçekten tasarruf olacağı söyleniyor. Eskiden bir saat yanacaktı ama şimdi çok daha fazla elektrik tüketimi oluyor. Nedenine çok hâkim olamasak da ısrarla talep oluşmasına rağmen kış saati uygulamasına geçilmiyor. Siyasetçiler bu işe el atarsa bu kış Türkiye’deki tüketicilerin öğrenciler dâhil daha rahat bir yaşam sürdüreceklerine inanıyorum” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş