CHP'li Acar, "Deprem konusundaki hassasiyetin arttırılması için adayım"
14 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan 28`inci dönem milletvekili seçimleri için CHP`den milletvekili aday adaylığını açıklayan Dr. Yusuf Acar, "Çanakkale ili mevcut sismik haritaya göre 1 derece deprem bölgesinde yer almaktadır ve bölgede egemen olan 2 adet fay vardır" açıklamasında bulundu. CHP`li Acar, il genelinde 126 adet toplanma alanı ve 39 adet de geçici barınma alanı olduğunu belirterek, "Başta Ayvacık olmak üzere ilçelerde özellikle kırsallarında yapı stoğu 30-40 yıllıktır ve hiçbir mühendislik ölçütüne uygun yapılmamıştır. İl genelinde toplamda 126 adet toplanma alanı ve 39 adet geçici barınma alanı belirlenmiş olup kurulabilecek toplam konteyner sayısı 47 bin 795 ve barındırılabilecek toplam afetzede sayısı 190 bin100 iken halihazırda sadece 800 konteyner bulunmaktadır. Deprem konusunda toplumdaki hassasiyetin artırılmasını, sorumlu kamu kurumlarının gerek yanlış kadrolaşma gerekse laf olsun diye yapılan çalışmaların yeniden ele alınması için gerekli siyasi iradenin gösterilmesi gerektiğini düşündüğüm için adayım" dedi.
"Çanakkale`yi temsil eden milletvekillerine büyük görev düşüyor"
Kentin deprem bölgesi olduğunu hatırlatan CHP`li Acar, Çanakkale`yi temsil eden milletvekillerine büyük görevlerin düştüğünü belirterek, "Deprem gerçeğinin hayatımızın ayrılmaz parçası olduğu şu günlerde Çanakkale`yi temsil edecek milletvekillerine büyük görevler düşmektedir. Yerel Yönetimler ile sivil toplu örgütlerinin merkezi idare ile koordinasyonunu sağlayarak Çanakkalelilerin farkındalıklarını artırmak öncelikli işimiz olmalıdır. 2000-2020 yılları arasında Türkiye genelinde meydana gelen doğal/insan kaynaklı 80 tane acil durumun 6`sı Çanakkale il sınırları içerisinde gerçekleşti" sözlerine yer verdi.
"Bölgede egemen olan 2 adet fay var"
Milletvekili aday adayı Acar, Çanakkale`nin mevcut sismik haritaya göre 1 derece deprem bölgesinde yer aldığını vurgulayarak, "Bölgede egemen olan 2 adet fay vardır. Yakın tarihli Gökçeada ve Ayvacık Depremleri ve sonuçları ortadayken her ne kadar AFAD`ın "İl Afet Risk Azaltma Planı-2021" çalışması mevcut olsa da Maraş Depremi bu çalışma ve hazırlıkların hiçbir anlam etmediğin hepimize acı bir şekilde göstermiştir. Adı geçen çalışmaya göre 7 büyüklüğünde bir deprem senaryosundan 2 bin 500 binanın yıkılması, 7 bin 500 binanın orta, 7 bin 500 civarı binanın ağır hasar göreceği tahmin edilmiştir. Çanakkale Merkez`de zeminin 4/3`ü alüvyondur ve binaların birbirine çok yakın olması büyük bir problemken zeminin depremi büyütme özelliğine sahip olması ayrıca önemlidir" dedi.
(Nevin Yüksel)