havadurum

CHP’li vekillerden TBMM’ye kanun teklifi

CHP Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Rahmi Aşkın Türeli; TSK subay, astsubay ile emeklilerine TBMM’de sahip çıktı.

1336
Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Kit Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli 11 OCAK 2013 tarihinde önce Emekli Subaylar (TESUD) Genel Merkezini, ardından Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Merkezini birlikte ziyaret etmişlerdi. Her iki ziyarette CHP’li milletvekillerine yaşanan sorunlarla ilgili dosya sunulmuştu. Sarıbaş ve Türeli; Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı Melih Tunca ile Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Sayın Ahmet Keser’in kendilerine sunmuş oldukları dosyaları inceleyip, değerlendirdikten sonra TBMM çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetler Personeli Subay ve Astsubaylar ile Emeklilerinin özlük haklarında iyileştirme sağlanması amacı ile Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanlığı’nın 13 Şubat 2013 tarih ve 795 sayılı olurları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” verdi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Sosyal Güvenlikle ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılması ve temsil tazminatı ödenmesi hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı: “MADDE 1- 926 sayılı Kanununa ekli (V) Sayılı Makam Tazminatı Cetveline aşağıdaki sıralar eklenmiştir. Binbaşı 1.800, Kademeli Kıdemli Başçavuş 1.500, Kıdemli Başçavuş 1.200. Madde 2- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. ‘GEÇİCİ MADDE 36- 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olmuş bulunan veya halen görevli olan ortaokul, lise veya dengi okullardan mezun olmuş olan astsubaylar, bu Kanun hükümlerinin uygulanması bakımından 2 yıllık yüksekokul mezunu kabul edilerek intibakları yapılır. Bu şekilde yapılacak intibaklarda geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez.’ Madde 3- 27/1/2000 tarihli ve 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin (a) bendinde yer alan “bulunanlardan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek olanlara” ibaresi “bulunanlara” şeklinde değiştirilmiştir. Madde 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”
 
Genel gerekçe
“Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olan Subay ve Astsubayların emekli maaşlarında son dönemlerde reel olarak ciddi kayıplar meydana gelmiş, bu nedenle emekli subay ve astsubayların büyük bir kısmı ekonomik sıkıntıya girerken, yaşam standartları da düşmüştür. Öte yandan zaman içerisinde bazı kamu görevlilerinin çalışan ve emeklilerine birçok kez yapılan maaş iyileştirmeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılmamış, bu da onların aleyhine bir durum yaratmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde özellikle, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olmuş bulunan veya halen görevli olan Binbaşılar ile ortaokul, lise veya dengi okullardan mezun olmuş olan Kademeli Kıdemli Başçavuşlar, Kıdemli Başçavuşlar ve Astsubay emeklileri maddi sıkıntı çekenlerin en başında yer almaktadırlar. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve emeklileri arasındaki maaş dengesinin yeniden oluşturulması gerekmektedir. O nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Sosyal Güvenlikle ilgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkındaki Kanunda değişiklik yapılması gerekmektedir. Bu düzenleme ile yüzbinleri çok yakından ilgilendiren mağduriyet de ortadan kalkacaktır. Teklif ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinden binbaşılar ile kıdemli başçavuşlara da makam tazminatı verilmesi ve astsubay emeklileri arasındaki maaş farklarının giderilmesi öngörülmektedir.”
Paylaş