Cengiz Holding'in İnkaya Mağarası Kazılarına sponsorluğu tepkilere yol açtı

Çanakkale'de Kaz Dağları'nda planladığı Halilağa Bakır Madeni projesiyle tepkilere neden olan Cengiz Holding'e ait Truva Bakır Madencilik şirketi İnkaya Kazılarına sponsor oldu.

1024

Çanakkale Çan’da bulunan Bahadırlı Köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası'nın 2016 yılındaki keşfinin ardından Çanakkale Troya Müzesi Başkanlığında Prof. Dr. İsmail Özer'in koordinatörlüğünde kazı çalışmalarına başlanmıştı. Paleolitik dönem insanları açısından yoğun yerleşim faaliyetlerinin mevcut olduğu görülen İnkaya, milattan önce 86 bin yılına tarihlendirildi. İnkaya Mağarası, 2021 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne geçirildi.

Kazdağları Ekoloji Platformu(KEP), Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Madencilik A.Ş.’nin İnkaya kazı sponsoru olduğunu açıkladı. Kep, Cengiz Holding’in sponsorluğuna tepki göstererek, “Truva Bakır / Cengiz Holding Kazdağlarında yeşil aklama peşinde” dedi.

“Tüm bu alan 2018 yılında 1 Derece sit alanı ilan edilmiş”

KEP tarafından yapılan açıklamada, Truva Bakır’ın 2021’den bu yana Halilağa Bakır Madeni projesinin de sahibi olduğu hatırlatılarak, “Halilağa projesinin bulunduğu alan içinde de korunması gereken 1. derece tarihi sit alanları bulunmakta, ama bu alanları korumakla ilgili her hangi bir inisiyatif almamakta. Halilağa Bakır Madeni projesinde güvenlik binası alanı olarak işaretli bölgenin doğusundaki dağın adı Künk Dağıdır. Bu dağ kütlesi üç tepeden oluşur. Künk Tepe; Güvem Tepe ve Çamtaş Tepe. Burada Künk Tepe ve GüvemTaş Tepe çevresinde kayaya oygu mezarlar ve bir şaraphaneyi andıran kültistik düzenlemeler içeren alan bulunmakta. Çamtaş tepe Çevresinde ise henüz hangi antik yerleşime ait olduğu saptanamamış bir yerleşime ait kalıntılar vardır. Bu varlıkların tamamı Çanakkale Kültür envanterinde Künk Dağı Yerleşimi adıyla yer almakta ve tüm bu alan 2018 yılında 1 Derece sit alanı ilan edilmiş” sözlerine dikkat çekildi.

“Halilağa’da patlatmalar arkeolojik alanlara zarar verecek”

KEP, Truva Bakır’a karşı ÇED iptali için dava açıldığını ve kazanılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının arkeolojik sit alanlarını gözeterek verildiğine dikkat çekerek, “Bilirkişi heyeti 18 yıl sürecek, 365 gün 7/24 üç vardiya, patlatmalı açık ocak olarak çalışması düşünülen madenin hemen dibindeki arkeolojik alanların bu patlatmalardan zarar görmemesinin mümkün olmayacağını net bir şekilde bildirmişti” dedi.

“Köylülerin geçim kaynakları hayvancılık ve tarıma…”

Açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi; “Peki bu Halilağa Projesi daha başka nelere zarar verecek”

  • 55 köyün içme suyunu sağlayan Kocabaş Çayına ve bu çaydan suyunu temin eden köylülerimize..
  • Madenin sınırları üzerinde bulunduğu için haritadan silinecek olan Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köylerine…
  • Cevherin çıkarılmasına bağlı olarak oluşacak milyonlarca metreküp atıklardan yüksek pasa dağları, devasal kimyasal atık havuzları ile madenin çevresinde kalan köylülerin sağlıklarına…
  • Yılda 5 milyon metreküp su kullanılarak bölgenin tüm su kaynaklarına…
  • 580 hektarlık proje alanının 513 hektarını neredeyse tamamını kaplayan ormanlarımıza…
  • Köylülerin geçim kaynakları hayvancılık ve tarıma…
  • Kazdağları ekosistemi bir bütündür, milli Parka 19 km uzaklıktaki proje Kazdağları silsilesinin eteklerinde olması dolayısıyla tüm bu ekosisteme…”

“Çanakkale halkı, Çanakkale Belediyesi bu aklamayı görmezden mi gelecek?”

“Belli ki Truva Bakır vermeyi düşündüğü bu zararları bir arkeolojik kazıya sponsor olarak aklamaya çalışıyor” sözlerinin altı çizilen açıklamada, “Peki Çanakkale halkı, Çanakkale Belediyesi bu aklamayı görmezden mi gelecek? Yoksa Cengiz Holding’in Kazdağlarında katliam hazırlığı yaptığı bu projesini durdurmak için mücadeleyi mi büyütecek? Kazdağlarına getireceğin kötülüğün farkındayız, bilirkişilerin de söylediği üzere hiçbir kamu yararı taşımayan madenini de, sponsorluğunu da al defol git Cengiz! Bu kadim toprakların geçmişini de geleceğini de senin ellerine teslim etmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş