Çanakkale'nin sorun haritası!

Çanakkale Kent Konseyi'nin Kentsel Yaşamı İyileştirme Çalışma Grubu tarafından yürütülen ‘Çanakkale’de Mahalle Yaşam Kalitesini Ölçme Projesi’ kapsamında yapılan anketin sonuçları açıklandı. ÇOMÜ Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin, anket sonuçlarını değerlendirdi.

994

Çanakkale Kent Konseyi bünyesinde yer alan Kentsel Yaşamı İyileştirme Çalışma Grubu tarafından yürütülen ‘Çanakkale’de Mahalle Yaşam Kalitesini Ölçme Projesi’ kapsamında merkez ilçe genelindeki 7 mahallede yaşayan vatandaşlar ile anket yapıldı. Çanakkale OLAY Gazetesi’nden Sevi Gözay Uğurlu’nun haberine göre; Bilimsel amaçlı hazırlanan anketin tamamlanmasının akabinde verilen yanıtlar toparlanarak, grafikleştirildi. Anketin çıktıları ise Çanakkale Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin, ‘Çanakkale’de Mahalle Yaşam Kalitesini Ölçme Anketi’ne ilişkin, gazetemize bilgi paylaşımında bulundu.

Meclis toplantısında anketi sundunuz, toplantı sonrası herhangi bir çalışma yapıldı mı?

Şu an anketin kitaplaşması ve dağıtılması süreci var. Kent Konseyi, bununla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Biz bu sorunları tespit ettik ama iyileştirmelere ilişkin bilgim yok.

Anketin yapılmasının temel amacı nedir?

Kent Konseyi içerisinde Kentsel Yaşamı İyileştirme Çalışma Grubu oluşturduk. Bu grubu oluşturan arkadaşlar Yaşam Kalitesi Derneğinin üyesi arkadaşlarımız. Ben de derneğin yürütücüsüyüm. Yaşam Kalitesi Derneği’ni biz yaklaşık bir yıl önce Çanakkale Merkez’de kurduk. Türkiye’de ve dünyada yaşam kalitesi ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılıyor ve çalışmalar çok yeterli değil. Yapılanlar da genellikle kentsel yaşam kalitesi konusunda bir o kentte ilgili belli bir indeks değeri hesaplamak şeklinde… Oysa bizim bu çalışmamızın özelliği, mahalle bazlı bunu ayrıştırması. Çünkü şöyle düşünüyoruz, bir kentin içerisindeki her mahallenin yaşam kalitesi birbirbiriyle aynı değildir. Nitekim Çanakkale’de yaptığımız çalışmalar da bunu gösteriyor. Daha varlıklı mahalleler var, daha yoksul insanların oturduğu mahalleler var, daha trafiğin yoğun olduğu, daha sakin olduğu mahalleler var. Bunların hepsi için yaşam kalitesi 10’dur, 20’dir dememiz bir şey ifade etmez. Çünkü bu ortalama bir rakam. Çanakkale’nin 7 mahallesinde yaşam kalitesini oluşturan unsurlar nelerdir, bunlarla ilgili sorunlar neler, iyileştirme alanları neler, beklentiler neler bunları ölçmeye çalıştık.

Anket sonucuna göre gözünüze çarpan bir şey oldu mu?

Çok şey var. Aklıma gelenlerden hemen söyleyeyim. Çanakkale’nin 7 mahallesinde yaşam kalitesi totalde en yüksek olan mahalleler; Esenler, Kemalpaşa ve Cevatpaşa mahalleleri. Bunlar diğer mahallelere göre yaşam kalitesi daha yüksek mahalleler olarak görülür. Yani temizlik ve ulaşım sorunu daha az olan, gelir durumları daha yüksek olan gibi kriterleri vardır. En kötü durumda olan varsa Fevzipaşa ve İsmetpaşa mahalleleri. İkinci gözüme çarpan şeylerden birisi, belli mahallelerde belli sorunlar ortaya çıkıyor. Şehir merkezinde bulunan İsmetpaşa ve Fevzipaşa gibi mahallelerde güvenlik sorunları çıkarken, başka mahallelerde daha fazla sosyal ve yeşil alan isteme gibi farklılıklar ortaya çıkıyor. Önemli bir farklılık da şu, yaşadığınız mahalleden memnun musunuz, yaşantınız kaliteli mi dediğimizde, Cevatpaşa ve Esenler mahalleleri, yaşamlarını kaliteli buluyorlar. Ama bazı mahalleler ‘geçim sıkıntısı hissetmediğim bir yaşam, kaliteli yaşamdır’ derken, bazı mahallelerde bu farklı olarak ortaya çıkıyor.

Anketlerin ışığında belediye nasıl bir yol izlemeli?

Ne valiliğin ne belediyenin ne de genel idarenin yani herhangi bir kurumun faaliyetlerini değerlendirmek üzere yapılan bir çalışma değildir bu çalışma. Mahalleler arasında yaşam kalitesini oluşturan unsular arasında ne gibi farklılıklar var? Temel sorun alanları ve öncelikler neler? Örneğin çarşı içerisindeki üç mahallede; İsmetpaşa, Fevzipaşa, Kemalpaşa mahallelerinde ve hatta Barbaros Mahallesi’nde ciddi bir şekilde çöp problemi var. Bu temizlik problemi, 3-4 mahallede ön plana çıkıyor. Ama Esenler’e çıktığınızda çöp problemi diye bir problem görünmüyor. Dolayısıyla belediye bu çalışmadan şu dersleri çıkarabilir; hangi mahallede önceliğini neye vermeli? Diğer mahallede neye vermeli? Belediye buna bakarak, temelde bu çöp konusunda bu mahallelere dikkat etmeli. Esenler’de çöp değil de başka beklentiler var. Orada bunlara öncelik verilmeli. Yani şöyle değil, bir hizmeti ben, her tarafa eşit dağıtayım. İsmetpaşa Mahallesi, Cuma Pazarından başlayıp da Bursa-İzmir yoluna kadar devam eden bir bölge. Şimdi Tekzen bölgesinde yaşayan halkın, sosyo-ekonomik yapısıyla, oradaki ihtiyaçlar da Cuma pazarı yanındaki bölgenin ihtiyaçları, sorunları aynı değil. Bu çalışmadan, bu sonuçları çıkartılıp, mahalle yapılanmasına hizmet götürürken önceliklere göre hareket edilmeli. Yani halk diyorsa ki, ‘kardeşim benim temel önceliğim okul yok burada’ diyorsa o zaman öncelik olarak okul yapılacak.

Benzer çalışmalar ileride devam edecek mi?

Bu çalışma devam etmesi, her yıl tekrarlanması gereken bir çalışma. Bunu biz Mart ayında ölçtük ama önümüzdeki yıl, acaba mart ayında ölçtüğümüzde aynı mahallelerde aynı sorunlar mı görünüyor? Hangileri çözüldü, hangileri çözülemedi veya hangi mahallede yeni sorun alanları çıktı? Bunu görmek önemli, kurumların performansı açısından da bu önemli. Eğer biz bu çalışmaları her yıl tekrarlayarak bunu yaparsak, hem kurumların performansını ölçeriz hem de şehrin yaşam kalitesinde hangi alanlarda ne gibi bozulmalar görürüz o zaman faydalı olacaktır.

Sonuçlardan bazıları…

  • Çanakkale Belediyesinin resmi internet sitesi üzerinden yapılan ankete; Barbaros, Esenler, Cevatpaşa, Kemalpaşa, İsmetpaşa, Namık Kemal ve Fevzipaşa mahallelerinin sakinleri katıldı.
  • ‘Sizce yaşamınız kaliteli mi?’ sorusuna çoğunluk olarak olumsuz cevap verdi. Oylama sonucunda en kaliteli yaşam süren mahalle yüzde 52,3 çoğunlukla Cevatpaşa oldu. Fevzipaşa sakinleri ise yüzde 83,3 oy ile ankette sonda yer aldı.
  • ‘Mahallemde konut edinme ve kira maliyetleri yüksektir’ sorusuna Çanakkaleli Mahalle sakinleri yüksek oranda ‘evet’ oyu kullandı.
  • ‘Mahallem kalabalık ve gürültülüdür’ sorusuna ise Kemalpaşa, Namık Kemal ve Fevzipaşa mahalleleri çoğunlukla ‘evet’ dedi.
  • ‘Bu mahallede yaşamaktan memnunum’ sorusuna genel olarak ‘evet’ yanıtı verildi.
  • ‘Mahallemde yaşam maliyeti yüksektir’ sorusuna ise Fevzipaşa dışında ‘evet’ denildi.
  • ‘Mahallemde konutların yapı durumu iyidir’ sorusuna tüm mahalleler ‘hayır’ dedi. Fevzipaşa ve Namık Kemal sakinlerinin ise neredeyse tamamının hayır oyu kullanması dikkat çekti.
(HABER MERKEZİ)
Paylaş