Çanakkale’de köy hayırları kentliler tarafından yoğun bir ilgiyle takip ediliyor. Köy halkının bir araya geldiği ve çeşitli ikramların bulunduğu köy hayırlarında, geçmişten gelen gelenekler bir kez daha yaşatılıyor. Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı Ufuk Göçoğlu, Çanakkale’de düzenlenen köy hayırlarıyla ilgili Gazetemiz Çanakkale’ye OLAY’a özel açıklamalarda bulundu.
Köy hayırlarının yalnızca bir etkinlik olmadığını ve dayanışma ruhunun yaşandığını dile getiren Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı Ufuk Göçoğlu, “Çanakkale'nin köylerinde her yıl düzenlenen geleneksel köy hayırları, sadece bir etkinlik değil, bir topluluğun birlik ve beraberlik duygusunun en güzel yansımasıdır. Köy halkı, yüreklerindeki sevgi ve dayanışma ruhuyla bir araya gelir. Birçoğu, belki yıllarca görmediği komşularıyla buluşur, eski dostluklar yeniden canlanır” ifadelerini kullandı.
Çanakkale’de düzenlenen köy hayırlarının değer görmesinin nedenlerinden birisi de birlikte güçlenmeye destek olması olarak görülüyor. Düzenlenen hayırlarda, yenilen yemekler bile vatandaşların damağında ayrı bir lezzet bırakıyor. Her lokmada, sevgi ve saygının daha çok arttığını söyleyen Göçoğlu “Hayır için toplanan paralar, sadece maddi bir katkı değil, aynı zamanda birbirine destek olma ve birlikte güçlenme niyetinin somut bir göstergesidir. Mevlitlerin okunmasıyla dualar, gönüllerdeki derin izleri daha da derinleştirir. Her bir dua, geçmişte kaybolanların anısına, geleceğe umutla bakmanın bir işareti olarak yankılanır. Ve o eşsiz kokusuyla, gözleri yaşartan pilav ve keşkek ikramları... Her lokmada, köy halkının birbirine olan sevgisi ve saygısı daha da pekişir. Bir tabakta, yılların dostluğu ve kardeşliği saklıdır” cümlelerine yer verdi.
Köy hayırları, halk tarafından yalnızca bir etkinlik olarak değil, bir miras olarak görülüyor. Köydeki vatandaşların, her yıl bir araya geldiği bu etkinliklerde yeni anılara imza atılıyor. Köy halkının bir araya geldiği hayırların önemine yer veren Başkan Göçoğlu “Köy hayırları, sadece bir etkinlik değil, aslında bir mirastır. Geçmişten geleceğe aktarılan bir gelenektir. Her yıl bir araya gelen köy halkı, bu mirası yaşatırken, birlikte nice anılara imza atar. Çünkü onlar biliyorlar ki, köy hayırları sadece bir gün değil, bir ömür boyu süren bir dostluğun ve dayanışmanın sembolüdür” diye konuştu.
Geçmişten gelen geleneğin sürdürüldüğü bu etkinliklerde, uzun süredir görüşülmediği kişilerde de görüşen kişiler, bu anları her daim güzel olarak hatırlıyor. Özellikle de Nisan ve Mayıs ayında daha çok yapıldığını söyleyen Göçoğlu “Nisan ve mayıs aylarında yapılıyor. Misafirlerine ikramda bulunuyorlar şehir dışından gelen ve uzun süre görmedikleri arkadaşları ve dostlarıyla görüşme fırsatı buluyorlar dualar eşliğinde geçmişten gelen bir geleneği sürdürüyorlar. Bazı köylerde geleneksel kıyafetler varsa onları giyiyorlar” dedi.
(ESRA GÜLLER)