havadurum

Çanakkale’de iki genç girişimciden ilk ve tek hizmet “Haydi Kirala”

Maliyet ve ürünlerin fiyatların artmasıyla birlikte ürün kiralamaya yönelik talepler hız kazandı. Haydi Kirala firmasında iki genç girişimci olan İbrahim Işık ve Hanefi Kerem Yazıcı Çanakkale’de hizmet veriyor.

1690

Geçtiğimiz yıllarda ürün fiyatlarında görünen artış hız kazandı. Artık vatandaşlar, ürün almak yerine kiralamayı da tercih etmeye başladı. Çanakkale’de ilk ve tek olan Haydi Kirala şirketi, ürün kiralamak isteyenler için vatandaşların yanında oluyor. 22 yaşında iki genç girişimci tarafından hizmet veren şirkette, ürün denemek için veya eğlenmek amacıyla vatandaşlar ürün kiralayabiliyor. İbrahim Işık ve Hanefi .Kerem Yazıcı’nın kurduğu şirkette, birçok ürün bulunuyor.

“Çanakkale’ye böyle bir olanak getirmek istedik”

Firmanın Çanakkale’de kurulmasının nedenlerinden biri de Çanakkale’ye böyle bir olanağın Çanakkale’de yer alması gerektiğini söyleyen İbrahim Işık “Bu şirketi kurarken hayallerimizi gerçekleştirmek istedik. İkimiz de aslında 22 yaşındayız. Çanakkale’de olmasını istedik çünkü Çanakkale’de bu tür yenilikler ülkenin diğer şehirlerini baz alınca geç geliyor. Ülkenin diğer tüm olanakları diğer şehirlerdeyken Çanakkale’de geç veya olanaksız bir şehir olarak tanınıyor. Amacımız bu şehirde olmak ve bu şehre böyle bir olanak getirmek. Zaten biz şehrin yerlisi olduğumuz için bu şehrin demagojik yapısını, kültürel yapısını, sokaklarını bildiğimiz için kime nasıl hitap edeceğimizi, ürünü nasıl getireceğimizi nasıl götüreceğimizi iyi biliyoruz. Bu yüzden Çanakkale’de kurduk” sözlerine yer verdi.

Müşteri odaklı çalışılıyor

Şirketin politikasını müşteri odaklı hizmet verecek şekilde devam ettirdiklerini söyleyen İbrahim Işık “Şirketimiz 37 ile hizmet ediyor. 37 ile hizmet ederken, şehir dışına buradan kargoyla ürün gönderiyor, geri alıyor. Kiralama sürecinde de tamamen müşteri odaklı çalışıyoruz. Diğer şirketlerden farklı olarak biz 7/24 müşteri desteği sunuyoruz. Diğer şirketler e-posta yoluyla veya call center yoluyla iletişim kuruyor. O da bir saate kadar iletişime geçebiliyorsunuz. Bizim canlı destek hattımız mevcut. Web sitemiz de var, web sitemizden de hizmet verilebiliyor. Çanakkale il içerisinde aynı gün kuryeyle çalışıyoruz. Gün içerisinde 1-3 arasında teslim ediyor, ertesi gün yine aynı saatlerde teslim alıyoruz. Gece 12’de istediniz yine getiririz. Cihazların tüm temizliği bizden, hijyen belgesi olan iki personeliz. Bizim hijyen belgemiz olduğu için cihazlar bize her geldiğinde sterilize olacak şekilde temizleniyor daha sonra tekrar kutulanıp müşteriye hazır hale getiriliyor. Diğer müşteriden kalan herhangi bir yağ bile bulamazsınız” diye konuştu.

Müşteriye güven vermek önem taşıyor

Ürün kiralamaya talebin artmasının nedenlerinden biri de fiyatların insanlara pahalı gelmesi. Ücretin yanında vatandaşlara güven sağlamak amacıyla ürün hasarının büyük çoğunluğunu karşılayarak müşterilerine güven vermeyi amaçladıklarını belirten Işık “Fiyatlandırmamız da tamamen bir cihazı 13-14 aylık ücretine bölüp öyle kiralama yapmaya çalışıyoruz. Bu da şirketin tamamen kar amaçlı değil, kendini tanıtma ve potansiyel müşteriye ulaşma amacı olduğunu öne sürüyor. Müşterilerimizden kimlik bilgilerini alıyoruz, kendimizi koruyan sözleşmemiz mevcut. Müşterilerimize yüzde seksen hasar güvencesi sunuyoruz. Bu hasar güvencesinde de cihaz tamamen parçalanmayana kadar her zaman müşterimizin yanındayız. Bu da şöyle oluyor. Diyelim ki cihaza 3 bin liralık zarar verdiniz, bunun yüzde seksenini firma karşılıyor. Bu da müşteriye güven veriyor” ifadelerini kullandı.

Daha uygun fiyata daha çok memnuniyet

Günlük kiralamanın dışında, haftalık veya aylık opsiyonlar da kiralama hizmetinde yer alıyor. Böylece insanlar, birkaç günlüğüne istediği ürünleri denerken ürünlerin tadını da çıkartabiliyor. Özellikle oyun konsollarının kiralamanın, dışarıdaki fiyatlarla karşılaştırıldığında daha uygun olduğunu söyleyen Işık “Günlük kiralama opsiyonu var, iki günlük, üç günlük, bir haftalık, aylık ve 3 aylık kiralama opsiyonları var. Bu üründen ürüne değişiyor. Temizlik cihazları komplike cihazlar olduğu için, o cihazların temizlenmesi bizim için zor oluyor. Onları en az 2-3 gün kiralama süresi koyup fiyatını da minimuma düşürmeye çalışıyoruz ki müşteriler ihtiyacını görsün, biz geri alalım. Bizim de temizlememiz de 1-2 saat sürdüğü için gün gün verirsek iş çığırından çıkıyor bizim için. Ama oyun konsolları var, bu oyun konsollarının kiralama fiyatları playstaion kafede 2-3 saat oynayıp ödeyeceğiniz parayla bizden 24 saate yakın kiralama imkanı yakalıyorsunuz. Ve içinde 200’e yakın oyunla çift kolla alıyorsunuz. Ve evinizde sıcak bir ortamda oynamış oluyorsunuz” dedi.

Ürünü denemek isteyenler için bir fırsat

İhtiyaç ve deneyim anlarında, kiralama hizmeti büyük avantaj sağlıyor. Haydi Kirala şirketinde, ürün denemek isteyen vatandaşlar için de olanak sağlanmış oluyor. Böylece ürünü beğenmediklerinde, satın almaktan daha az maliyet sağlandığını dile getiren Işık “Aynı şekilde bilgisayarlar da öyle. Onların da günlük kiralama opsiyonları var. Bu sayede öğrenciler veya bilgisayarı hasar görmüş insanlar bu süreci bizimle atlatabiliyor. Aynı şekilde telefon, tablet, VR gözlükler, direksiyon setleri, elektrikli bisiklet, elektrikli scotter… Bunlar tamamen ihtiyaç ve deneyim anında günü kurtaracak bir programız biz. Tabii ki de günün ekonomik şartlarında maliyet çok arttığı için bir insan çok almak istediği bir ürünü alamayıp denemek istediğinde bizden kiralayabiliyor. Satın almamış oluyor, beğenmediğinde geri iade edeceği gün belli. Geri satmakla uğraşmıyor, ortaya çok büyük bir para koymuyor. Kendileri güzel bir deneyim ve hizmet almış oluyor” sözlerine yer verdi.

Deneyim için de bir süreç

Özellikle temizlik aletlerinde ürünü deneme fırsatı, daha sonraki süreç içinde büyük fayda sağlayabiliyor. Konu hakkında bilgi veren Işık “Mesele otomatik küçük süpürgeli robotlarda robotların kroki çizmesi gerekiyor. Bazı evlerde sehpa ayağı ve halı olduğu için robot işe yaramıyor. Bu ne demek oluyor, siz 20 bin liralık robotu satın alıp hiçbir işe yaramadan iade etmeye çalışıyorsunuz. Şirkette kullanılmış ürün olduğu için geri almıyor, elinizde kalıyor satmaya çalışıyorsunuz. Ama kiralayıp robotu denediğinizde ve temizlediğini fark ettiğinizde robotu satın alabilirsiniz. Bu tamamen deneyim elde etmeniz ve boşu boşunuza para vermemenizi sağlayan bir süreç oluyor” ifadelerini kullandı.

Birçok ürün bulunuyor

Haydi Kirala’da teknolojik aletler ve temizlik aletlerinin yanında aynı zamanda spor aletlerini de deneme imkanı bulunuyor. Evden çıkmadan spor yapmayı denemenin de bir fırsat olduğunu söyleyen Işık “Spor aletleri de mevcut. Spor salonuna gitmek istemeyişlerde, evde daha sıcak bir ortamda film veya dizi izlerken yürüyüş bandında yürüyebiliyorsunuz. Bu sayede evden çıkmadan spor yapmış oluyorsunuz” diye konuştu.

Daha çok üniversiteliler talep gösteriyor

Ürün kiralamayı daha çok üniversitelilerin tercih ettiğini söyleyen İbrahim Işık “Bizi daha fazla üniversiteliler tercih ediyor. Çünkü biz 18 yaşından küçüklere kiralama yapamıyoruz. Üniversitelilerimiz de genellikle oyun konsollarından yanalar. Ve ödevlerini yapmak için iş bilgisayarlarından yanalar. Projeksiyonlarımız da var. Günlük iki sinema biletinden daha az ücret ödeyerek günlük projeksiyon kiralıyorlar. Bu sayede 3-4 kişilik arkadaş grubu projeksiyonu sadece duvara yansıtarak istediği filmi izleyebiliyorlar. Bu da onlar için daha ekonomik ve eğlenceli oluyor. İstediği gibi ses çıkartıp istedikleri gibi yorum yapabiliyorlar. Bu da onlar için daha güzel bir fırsat oluyor” dedi.

Tüm ürünler tedarik ediliyor

En çok Playstaion ürünlerinin tercih edildiğini ifade eden Işık “En çok Playstation ve bilgisayar ürünleri kiralanıyor. Bizim mottomuz şu şekilde; bir insan bir cihaza sahip değilse o cihazın aparatlarına da sahip olmadığı gerçeği var. O yüzden biz bir cihazı gönderirken tüm ekipmanları gönderiyoruz. Örneğin playstaionda lazım olacak çift kol, güç kabloları ve HDMİ kablolarıyla beraber gönderiyoruz. Aynı şekilde bilgisayarlarda da Mouse ve Mouse Pad ile beraber veriyoruz. Gidip oyun, Mouse, HDMI kablosu satın almaya kalkmasın diye düşünüyoruz. Biz onların hepsini tedarik ediyoruz ki, müşteri daha rahat etsin” ifadelerine yer verdi.

Farklı müşteriler akılda kalıyor

Her işletmede olduğu gibi, farklı müşteriler de akılda kalabiliyor. Hatırladığı müşterilerle ilgili anılarına yer veren İbrahim Işık “Bir kere Dardanos tarafında günlük kiralama opsiyonuyla bir müşteri geldi. 200 TL gibi bir ücret verdi. Biz buradan gittik, kurulum yaptık. Bu Playstaion 5 cihazıydı, oyunlar da yüklüydü. Ertesi gün aldığımızda yüksek sesle, biraz daha kavgavari bir sesle hiç beğenmediğini, hiç oyun olmadığını hiç sevmediğini söylemişti bize. Biz de üzülmüştük. Daha sonra ürünü incelerken ürünün aslında 12 saate yakın açık kaldığını, en az bir oyunun 6 saate yakın oynandığını fark ettik. Dedik ki biz aslında başarmışız, fakat müşteri ne bekliyordu onu bilmiyoruz. Üzüntümüz sevince dönüştü” diye konuştu.

(Esra Güller)

Paylaş