Cumhuriyet’in 102. yılı, Çanakkale’de büyük bir coşku, gurur ve katılımla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, hem resmi protokol hem de vatandaşların yoğun ilgisiyle anlamlı bir buluşmaya dönüştü.
Tören, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın coşkuyla okunması ile başladı. Törende Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Milli Eğitim Müdür Mine Hayta, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, kurum müdürleri ve parti yöneticileri hazır bulundu.
Törenler, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Atatürk büstü önüne çelenk sunmasıyla devam ett. Protokol üyeleri, Cumhuriyet’in kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve saygıyla andı.
   
Resmi törenin ardından, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin katılımıyla alternatif bir çelenk bırakma etkinliği gerçekleştirildi. Katılımcı gruplar, sırasıyla Atatürk büstü önüne çelenklerini sunarak Cumhuriyet’in temel değerlerine, demokrasiye ve halk iradesine olan bağlılıklarını gösterdiler. Bu etkinlik, toplumun farklı kesimlerinin Cumhuriyet ortak paydasında birleştiğini simgeledi.
   
Cumhuriyet’in 102. yılı etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Özel İstek Koleji de anlamlı bir kortej yürüyüşü düzenledi. İskele güzergâhında gerçekleştirilen yürüyüşte, öğrenciler ve veliler ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet marşları söyledi. Okul bandosunun coşkulu performansı eşliğinde yürüyen öğrenciler, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmanın gururunu yaşadılar.
Törenlerin ardından, protokol üyeleri ve vatandaşlar Cumhuriyet’in toplumsal, kültürel ve ekonomik kazanımlarını anarak bu değerleri geleceğe taşıma kararlılıklarını vurguladılar. Çanakkale’deki kutlamalar, hem geçmişin mirasına sahip çıkmanın hem de geleceğe umutla bakmanın sembolü oldu.
Fotoğraflar: Esra Nur Çay