Çanakkale’de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109’uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki anıta siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları çelenk bıraktı. Düzenlenen alternatif törende, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, Çanakkale Zaferine duydukları minneti bir kez daha dile getirdi.
CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109’uncu yıldönümünde yaptığı konuşmada “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni, 109. Yıldönümünde kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Emperyalist bir savaşın ortasında kalmış bir milleti, Çanakkale Kara ve Deniz Savaşlarında dayanışma duygusuyla yeniden ayağa kaldıran ve Kurtuluş Savaşımızın meşalesini yakan başta Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını ve bu toprakları kanlarıyla sulamış , hayatlarıyla bedel ödemiş nice şehidimizi saygı ve minnetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.
Çanakkale Zaferini anlatan ve 18 Mart direnişinin bir zafer olduğunu dile getiren Can Ergun “Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımıza mihenk taşı olduğu, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakârlığın doruk noktasına ulaştığı bir saygınlık ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek için gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul'u almak isteyen emperyalist devletlere karşı kahraman ordumuz, Çanakkale Boğazı'nda aylar süren bir dizi kara ve deniz savaşı yapmıştır. 18 Mart 1915 tarihi de emperyalistlerin boğazı denizden geçemeyeceklerini gördükleri büyük bir direnişin zafer günü olmuştur” kelimelerine yer verdi.
Başkan Ergun, Çanakkale zaferinin, ortak tarih ve kültürün bir mirası olduğunu dile getirerek “Çanakkale Deniz Zaferi, sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda milletimizin tüm kesimlerinin bir araya gelerek gösterdiği birlik ve beraberlik ruhunun da simgesidir. Bu zafer, çeşitli etnik kökenlerden ve inançlardan gelen Türk milletinin ortak bir hedef etrafında birleşebileceğini göstermiştir. 109 yıl önce, Çanakkale'de verilen bu mücadele, bugün hala milletimizin ortak tarih ve kültür mirasının bir parçası olarak yaşamaktadır” cümlelerine yer verdi.
Konuşmasında, Atatürk’ün sözlerine yer veren Ergun “Atatürk'ün, Çanakkale Savaşı'nda hayatlarını kaybeden Anzak askerlerinin annelerine ithafen söylediklerini hatırlatmak istiyorum. Bu sözler, insanlık tarihindeki en dokunaklı ve anlamlı barış mesajıdır. Atatürk, savaşın acı gerçeklerini ve kayıplarını anlayarak, düşman askerlerinin annelerine şu sözlerle seslenmiştir: ‘Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır’ Savaşların ve çatışmaların olduğu her yerde, insanlığın ortak acıları ve umutları vardır. Atatürk'ün bu sözleri, bize savaşın sonuçlarına değil, barışın ve insanlık bağlarının gücüne odaklanmamız gerektiğini hatırlatır” sözlerini kullandı.
Ergun konuşmasına “Barışın kenti Çanakkale'nin muhteşem zaferinin 109. yıl dönümünde, bu toprakların kıymetini daha iyi anlıyoruz. "Çanakkale Geçilmez", sadece o dönemdeki bir savaşın ifadesi değil, aynı zamanda Türk milletinin kararlılığını, yurtseverliğini ve özgürlük tutkusunu simgeler. Bugün, bu ruhla dolu olan bizler, geçmişimizin mirasına sahip çıkmanın yanı sıra, geleceğe umutla bakıyoruz. Bugün burada olmanızdan dolayı teşekkür ederim. Çanakkale'mizin geçmişine ve geleceğine sahip çıkmak için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye devam etti.
(ESRA GÜLLER)