havadurum

Çanakkale Boğazı’nda 100 yıllık anma dalışı

Milli mücadelemizdeki “kahraman” ünvanlı Mesudiye Zırhlısı’nın Çanakkale Boğazı’ndaki batığına tam 100 yıl sonra “anma ve saygı dalışı” yapıldı. Dünya Serbest Dalış rekortmeni Çanakkaleli Milli Sporcu Derya Can liderliğinde 11 dalgıç Mesudiye ve 35 şehidi anmak amacıyla daldılar.

1194
 
Çanakkale’de çelik ve enerji üretimi yapan İÇDAŞ’ın desteğiyle düzenlenen dalış töreninde duygulu anlar yaşandı. Mesudiye’nin aldığı torpido ile sulara gömülürken içinde şehit olan Çarkçı Yüzbaşı Ziya Efendi’nin torunu Nihat Topuz da “saygı ve anma dalışı” törenindeydi. Dünya rekortmeni Derya Can ve 11 dalgıç, Mesudiye’nin yosun bağlamış gövdesine pirinçten yapılmış “İÇDAŞ Anı ve Saygı plaketini” bıraktılar. Çanakkale Boğazı’nın soğuk sularında Türk Bayrağı’nı açarak saygı duruşunda bulunan dalgıçlar Mesudiye ve şehitlere selam gönderdiler. 13 Aralık 1914’te Çanakkale Savaşı sırasında bir İngiliz denizaltısının attığı torpido ile batan Mesudiye’de 35 asker şehit olmuştu. Şu anda Sarısığlar mevkisinde 7 metre derinlikte batık halde bulunan Mesudiye’ye dalan Derya Can, bugüne dek pek çok dalış yaptığını belirterek; “Bugün çok duygulandım. Ben de Çanakkaleliyim. Şehitler diyarında yaşayan bir sporcu olarak Mesudiye’ye dokunduğumda adeta o günleri yaşadım, hissettim. Biz eğer bugün bu topraklarda özgürce yaşıyor ve bu denizlere özgürce dalıyorsak işte bu şehitlerimiz ve bu kahraman gemilerimiz, zırhlılarımız sayesindedir. Ruhları şad olsun” dedi. Nihat Topuz, dedesinin şehit olduğu sulara 100 yıl sonra baktığında hissettiklerini şöyle anlattı: “Dedemle ve arkadaşlarıyla gurur duyuyoruz. Mesudiye Zırhlısı’nı ve onları saygı ile anıyoruz. Anma ve saygı dalışını düzenleyen sporculara ve İÇDAŞ’a teşekkür ediyoruz. Sayelerinde dedemle tekrar kalpsel, hissi bir bağ kurdum burada. Sanki oradan bana bakıyor gibiydi. Onlar sayesinde Türkiye özgür bir ülke.” Sporcular dalış sonrası Çanakkale Boğazı’nda Türk bayrağını da açarak Mesudiye ve şehitlere saygı duruşunda bulundular.
 
 
Mesudiye Zırhlısı
Osmanlı Donanması bünyesinde, 1887-1888 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan ile 1912-1913 Balkan Savaşları`nda başarılarla görev yapan, Çanakkale Deniz Savaşları`nda da Çanakkale Boğazı`na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan Mesudiye Zırhlısı, 13 Aralık 1914`te İngiliz B-11 Denizaltısı`ndan atılan torpidoyla batırılmıştı. Sarısığlar mevkisinde batırılan Mesudiye Zırhlısı`nın 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er şehit olmuştu.
Paylaş