havadurum

Çanakkale Barosu 2023-2024 yeni adli yılını açtı

Çanakkale Barosu 2023-2024 yeni adli yılı, gerçekleştirilen resmi tören ile açtı.

600

Çanakkale Barosu 2023-2024 yeni adli yılını Valilik önünde düzenlenen resmi tören ile açtı. Tören; Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, Yönetim Kurulu Üyeleri, önceki dönem Baro Başkanları ile birçok avukatın katılımıyla gerçekleşti. Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Baro Başkanı Keskin'in konuşmasının ardından sona erdi.

"Birlikteyken ulaşabileceğimizi bilmemizden ileri gelmektedir"

Çanakkale Barosu 2023-2024 yeni adli yılının açılışına ilişkin konuşan Başkan Keskin; "Değerli meslektaşlarım, değerli basın mensuplarımız ve çok kıymetli kamuoyu, sizlere bugün; Kars'tan Samsun'a, Sivas'tan Mardin'e, Konya'dan Adana'ya, İzmir'den Edirne'ye, bir diğer deyişle Türkiye'nin 4 bir yanından, 81 il Baromuz ve Türkiye Barolar Birliğimizde: bugün, aynı gün-aynı saatte yankılanacak, ortak ve 'bir' sözlerle sesleneceğim. Kullanacağımız ortak dil ve metin, adli yıl açılışımız sebebiyle, tüm Türkiye'de yaklaşık 200 bin avukat olarak sesimizin ve kelamlarımızın birlikteyken 'gür' ve 'güçlü' çıkmasının yanında, hem mesleğimizde hem de adalet sistemimizde -her zaman daha iyiye ancak birlikteyken ulaşabileceğimizi bilmemizden ileri gelmektedir" şeklinde konuştu.

"Adalet sistemindeki sorunlar bütünüdür"

Türkiye'de hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatların örgütlü gücüne değinen Başkan Keskin; "Söylemek isteriz ki; Savunma hakkına saygı, adil yargılanma hakkının temelidir. Ülkemizde hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatların örgütlü gücünü temsil eden bizler; başlangıcında olduğumuz 2023-2024 Adli Yılı'nı bu sene de kaygıyla karşılıyoruz. Yeni bir adli yılı umutla ve heyecan yerine kaygıyla karşılamamızın sebebi; sadece avukatlara ait meslek sorunu gibi görünen ancak artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğünün ve adalete erişimin de içinde bulunduğu, adalet sistemindeki sorunlar bütünüdür. (krizidir) Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını, bir kez daha çizme zorunluluğumuz doğmaktadır. İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri; artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil; ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin geç ya da hiç tecelli etmediği bir yargı sisteminden gelmektedir. Anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur, bu da avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür" dedi.
(Nevin Yüksel)

Paylaş