Çanakkale’de havaalanı tedirginliği!

Çanakkale Havaalanı pis t genişletme çalışmaları sürüyor. Ancak pist çalışmalarının tamamlanmasının ardından uç ak iniş yolunun tam ortasında kalan trafo merkezi vatandaşlarda tedirginliğe neden oluyor. Yetkililer trafo merkezinin taşınacağını söyleseler de taşıma işleminin en az 2 yıl süreceği tahmin ediliyor.

2312
Yapımı devam eden Çanakkale Havaalanı pist genişletme çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 2 ay gibi bir süredir uçuşa kapalı olan havaalanının, pist büyütme, genişletme ve PAT sahalarının onarımının bu yıl içinde tamamlanarak uçuşa açılacağı belirtiliyor. Mevcut pisti bin 800 metre uzunluğunda, 30 metre eninde olan Çanakkale Havaalanı, büyütme çalışmaları ile kapasitesi artırılacak. 1995 yılında hizmete giren ve uzunca bir süre atıl kalan havaalanında, son yıllarda trafik artışının hızlandığı gözlemlenirken, önümüzdeki yıllarda bu trafiğin daha da artacağı tahmin ediliyor. Çanakkale Havalananı’nın kapasitesinden kaynaklı olarak, çok kullanışlı olmadığı ve genişletilmesi çalışmalarının gerekli olduğu dile getirildiğinden bu yana, gerek siyasilerin gerekse iş dünyası temsilcilerinin havaalanının kentin çok içinde kaldığı, kent dışına bir yere daha modern şartlarla bir havaalanı yapılmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmişti. Ancak tüm bu uyarılara rağmen havaalanının pist büyütme, genişletme ve PAT sahalarının onarımı ile mevcut yerinde devam etmesi sağlanmaya çalışılıyor.
 
 
Adana, Erzurum ve Trabzon talepleri var
Pist uzatma, genişletme ve PAT sahalarının onarımı için 25 Temmuz 2012 tarihinde yapılan ihale başlayan onarım süreci, yaklaşık 2 ay önce fiilen havalananının uçuşa kapatılması ile başlamıştı. İnşaatın tamamlanmasının ardından önce pistin açılacağı öğrenilirken, tüm çalışmaların 2014 yılı Nisan ayını bulacağı tahmin ediliyor. AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Havaalanının tamamlanmasının ardından mevcut Çanakkale - Ankara seferlerinin devam edeceğini vu bunlara ek olarak bazı seferler konulabileceğini geçtiğimiz günlerde ifade etmişti. Kaşdemir, “Çanakkale - İstanbul uçuşu olacak. Bazı yeni talepler de var. Çanakkale - Adana, Çanakkale - Erzurum, Çanakkale - Trabzon seferlerinin olması söz konusu. Bunun yanı sıra yurt dışında bazı noktalara direk uçuş yapmak isteyen firmalar var. Bunlar zaman içerisinde netlik kazanacak” şeklinde konuşmuştu.
 
 
Peki ya trafo hattı!
Tüm bu çalışmalar sürerken, Çanakkale havalananın trafiğinin çok fazla artacağı, konulacak farklı seferlerle havaalanının haftada 5-6 ile sefer yapması, talebe göre yurtdışı seferlerinin de konulması gündeme geliyor. Bütün bunlarla birlikte Çanakkaleliler farklı bir tedirginliği yaşıyor. Pist uzatma çalışmalarından önce Çanakkale Havaalanı’nın sınır komşusu olan Yüksek Gerilim Şalt Sahası ya da Trafo Merkezi,pist uzatma çalışmalarının ardından uçak iniş sahasının tam ortasında kalacak. Tüm Çanakkale il merkezinin elektrik dağıtımının buradan yapıldığı öğrenilirken, havaalanı uçuşa açıldıktan sonra uzunca bir süre trafo merkezinin burada kalmaya devam edeceği öğrenildi. Çanakkale TEİAŞ Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre 2013 yılı yatırım programına alınan ve bu sene içinde ihalesinin yapılması planlanan Yüksek Gerilim Şalt Sahası’nın Özbek Ovası taraflarına taşınması planlanıyor. Ancak halen ihalesinin yapılmamış olması, bu yıl içinde yapılacak ihale, yer belirleme ve inşaat çalışmaları ardından da trafonun taşınma işlemlerinin en az 2 yıl süreceği tahmin ediliyor.  
 
Sorumluluk kimin olacak?
Çanakkale Havaalanı, ortasına denk gelen sınır komşusu Yüksek Gerilim Şalt Sahası ile uçuşlarını en az iki yıl daha sürdürecek. Burada yaşanacak bir olumsuzluğun bölgede ciddi sorun ve sıkıntılara neden olacağı tahmin edilirken, yetkililerin bununla ilgili bir açıklama yapmamaları dikkat çekiyor. Çanakkale TEİAŞ Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre çalışmalar başlamadan önce Devlet Hava Meydanları’ndan ilgililerin geldiği gerekli çalışmaları yaptığı söyleniyor. Ancak tüm bu açıklamalar bile insanların tedirginliğini alacak türde değil. Peki ya olası bir tehlikenin sorumluluğu kime ait olacak?
 
Evler yıkılıyor
Öte yandan Çanakkale Havaalanı genişletme sahası içinde kalan ve istimlak edilen evlerin yıkımı ise devam ediyor. Havaalanı pistinin uzayacağı alan içindeki evlerin yıkılma işlemlerinin de kısa süre içinde tamamlanacağı öğrenildi.
 
Paylaş