havadurum

Bandırma'da evlerin altından geçen tren tüneli için seyir terası düşünülüyor

Bandırma'da evlerin altından geçen 333 metrelik tren tüneli, 1911 yılından beri hem yük hem de yolcu taşımacılığına hizmet veriyor. Mahalle sakinleri için de bir yaşam biçimi haline gelen tüneli ve trenleri yakından görmek isteyenler için Bandırma Belediyesi seyir terası projesi planlıyor.

920
Bandırma'da evlerin altından geçen tren tüneli, 1865 yılında inşa edilmeye başlanan ve 1911 yılında hizmete giren tarihi bir yapıdır. Tünel, Bandırma-İzmir demiryolu hattının önemli bir parçası olup, hem yük hem de yolcu taşımacılığında ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tünelin uzunluğu 333 metre olup, Paşabayır Mahallesi'nin altından Liman ile Ordu caddeleri arasında geçmektedir.

"Demiryolcular asla 'demiryolcuyuz' demez"

Tünelin yanı başında hemzemin geçit bekçiliği yapan Oktay Ayyıldız, ailesinin demiryollarında çalıştığını ve mesleğini sevdiğini söyledi. Ayyıldız, "Demiryolunu seviyorum. Demiryolcular asla 'demiryolcuyuz' demez, 'trenciyiz' derler." dedi.

"Tünelden gelen o ses bize ninni gibi gelirdi"

Paşabayır Mahallesi Muhtarı Belgin Şentürk ise çocukluğunun tünel, tren yolu ve tren üçlüsü üzerinde geçtiğini anlattı. Şentürk, "Çok enteresandır, misafirliğe gelen dostlarımız akrabalarımız, trenin sesinden uyuyamadıklarından şikayet ederler, bizim neden bundan şikayet etmediğimize şaşar kalırlardı. Oysa tünelden gelen o ses bize ninni gibi gelirdi." diye konuştu.

Treni izlemek için seyir terası düşünülüyor

Mahalle sakinlerinden Ömer Uğur da tünelin şehre ayrı bir hava kattığını ifade ederek, "Tüneli ve geçen trenleri yakından izlenebilecek Bandırma Belediyesi tarafından bir seyir terası düşünülmekte. Gerçekleşirse insanlar trenleri daha yakından izleme fırsatı bulacaklar." dedi.
(AA)
Paylaş