Bakan Yardımcısı Gizligider bölgenin tarımsal faaliyetlerini inceledi

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Gökçeada'da bulunan organik tarım çalışmalarını inceleyerek, tarımsal işletmeleri ziyaret etti.

1669

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Gökçeada ve Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi" kapsamında Gökçeada'daki organik tarım çalışmalarını ve tarımsal işletmeleri yerinde ziyaret ederek bilgi aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider'in Gökçeada'ya gerçekleştirdiği ziyaretlerde; Ak Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Gökçeada Kaymakamı Nurbaki Yalçın, Gökçeada Belediye Başkanı Ercan İpek, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci katılım sağladı.

"21 yılda 850 kişi üretime geçti"

Gerçekleştirilen ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan Gizligider; "Gökçeada ve Bozcaada' da gerçekleştirilen organik tarım çalışmaları Türkiye'deki uygulamalara yön verecektir. Adalarda yapılan çalışmalar Bakanlık için bir laboratuvar niteliği taşımaktadır. İki adada 2002'de organik tarım uygulamalarının başlamasının ardından 21 yılda 850 kişi üretime geçti. Bu uygulamaların tüm Türkiye'ye yayılacağına inanıyorum. Ayrıca Bakanlığımızca yürütülen Gökçeada ve Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi kapsamında, 'Gökçeada'da bir mezbaha yaptık. Fiilen işleyen, adanın bütün ihtiyacını önemli şekilde gören bir mezbaha. 2010 yılında, 4 bin dekar alanın sulanmasıyla ilgili kapalı sulama sistemini tamamladık. 2014 yılında 18 tonluk zeytinyağı paketleme ve dolum tesisini Ada'ya kazandırdık. 2011'de Bal dolum tesisi yaptık. Hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında 2008-2010 yıllarında 119 gebe düve, 42 sağmal inek, 110 Saanen keçisini üreticilerimize teslim ettik. Su ürünleri soğuk hava depomuz ve ekipmanları 2012 yılında adalarımıza kazandırıldı. 2016 yılında 32 organik satış reyonunu ihdas ettik. Bir seyyar toprak tahlil cihazı ile üreticilere doğru teknikle organik tarıma uyumlu bitki besleme faaliyetleri yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

"Bu topraklar hem iklimi hem florası itibarıyla berekete dönmüş"

Gökçeada ve Bozcaada'nın kendine özgü zenginliklerine değinen Gizligider; "Gökçeada ve Bozcaada'ya has tescilli bazı ürünler var. Bunları yaşatmak ve geliştirmek amacıyla ciddi destekler vermekteyiz, aşısız ve aşılı 228 bin 233 asma fidanı, 10 bin bağ direğini üreticilerimize dağıttık. Bozcaada'da bağ bozumu festivalleri düzenlemekteyiz. Adalarda bağcılığı da geliştirmeye devam edeceğiz. Bozcaada çavuş üzümü coğrafi işaret tescili aldı. Bu çok önemliydi. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzde bir daire başkanlığımız var. İşi gücü tam olarak da bu. Aynı zamanda bu laboratuvar ilçedeki memurlarımız ve üniversite öğrencilerimiz açısından çok büyük bir anlam ifade ediyor. Bu topraklar hem iklimi hem florası itibarıyla berekete dönmüş. İnşallah bunu tüm Türkiye'ye kademe kademe yaymak istiyoruz. Gökçeada'da denetimsiz bir biçimde dolaşan ve ekonomik değeri olan koyun ve keçilerimiz var. Bunlarla ilgili bir hazırlık içindeyiz. Hayvancılıkla ilgili faaliyetlere destek olmak amacıyla meraların etrafını çit ile çevirerek hem trafik kazalarının hem de arılar için değerli olan bitki örtüsünün gelişi güzel yok olmasının önüne geçeceğiz. Ayrıca Gökçeada ve Bozcaada'da yapılması planlanan ağaçlandırma faaliyetlerimiz var. Orman Bölge Müdürlüğü kapsamlı çalışma başlattı. Türkiye'de yanan bir ağaç olacaksa, onun en az 5 katı kadar da yenisi dikilecek." dedi.

(Dilan Kaynak)

Paylaş