havadurum

Bağaça Nedir? Antalya’nın Ramazan Sofralarının Vazgeçilmez Lezzeti

Bağaça, tahin, şeker, hamur, çam sakızı, tereyağı ve tarçından oluşan, Antalya’ya özgü bir tatlıdır. Ramazan ayında daha çok ilgi görür. Tok tuttuğu, kan şekerini dengeleyici özelliği olan gıda maddeleri vardır. 80 yıllık bir geçmişi olan bağaça, üç kuşaktır aynı aile tarafından üretilir. Tarifi ise sadece baba ve oğuldan ibarettir.

777

Ramazan ayı, birçok yörede farklı tatlarla zenginleşir. Antalya’da ise ramazan sofralarının vazgeçilmezi bağaçadır. Bağaça, 80 yıl önce dedesi Mustafa Zünbül tarafından geliştirilen, tahin, şeker, hamur, çam sakızı, tereyağı ve tarçından oluşan bir tatlıdır. Bağaça, lezzeti ve yumuşaklığıyla damaklarda iz bırakır. Doğal olması, tok tutması ve kan şekerini dengelemesi nedeniyle sahurda da tercih edilir. Bağaça, Antalya’nın geleneksel tatları arasında yer alır. ‘Meşhur 18 Bağaçaları’ ismiyle markalaşan bağaça, yurt içi ve yurt dışına da gönderilir. Bağaçanın tarifi ise sadece üç kuşaktır aynı aile tarafından bilinir.

Bağaçanın Tarihi

Bağaçanın tarihi, 1940’lı yıllara dayanır. Dedesi Mustafa Zünbül, Antalya’da bir fırın işletirken, farklı bir tatlı yapmaya karar verir. Mayalı hamurla birlikte tahin, şeker, tarçın, damla sakızı ve tereyağı kullanarak bağaçayı ortaya çıkarır. Bağaça, Giritçe’de daha bol malzemeli, daha yumuşak anlamına gelir. Dedesi Mustafa Zünbül, bağaçayı geliştirerek, damağa hitap eden bir lezzete dönüştürür. Bağaçayı yapan Mustafa Zünbül, okul numarası olan 18’i lakap olarak kullanır. Bu nedenle bağaça, ‘Meşhur 18 Bağaçaları’ olarak anılmaya başlar. Dedesi Mustafa Zünbül, bağaçanın tarifini oğlu İdris Zünbül’e öğretir. İdris Zünbül de babasının izinden giderek, bağaçayı yapmaya devam eder. İdris Zünbül, bağaçanın tarifini ise sadece oğlu Mustafa Zünbül’e aktarır. Mustafa Zünbül, babasıyla birlikte Kaleiçi’ndeki tarihi fırında bağaçayı üretir. Bağaça, 15 yıl önce patent alır. Mustafa Zünbül, bağaçaya coğrafi işaret almak için de girişimlerde bulunur.

Bağaçanın Özellikleri

Bağaça, Antalya’ya has bir tatlıdır. Ramazan ayında daha çok ilgi görür. Tok tuttuğu, kan şekerini dengeleyici özelliği olan gıda maddeleri vardır. Bağaça, tahin, şeker, hamur, çam sakızı, tereyağı ve tarçından oluşur. Üzeri susam ve yerfıstığı ile süslenir. Bağaça, el emeği ile yapılır. Hamurun kıvamı, tahinin ayarı, fırının ısısı ve pişirme süresi çok önemlidir. Bağaça, lezzeti ve yumuşaklığıyla damaklarda iz bırakır. Bağaça, sahurda çay ve süt ile tüketilebilir. Akşama kadar vücudun dengeli bir şekilde olmasını sağlar. Bağaça, Antalya’da 30 noktada satılır. İl dışına ise kargo ile gönderilir. Bağaçanın tarifi ise sadece baba ve oğuldan ibarettir. Bağaçayı yapan Mustafa Zünbül, tarifini isteyenlere vermediğini söyler. Bağaçayı herkesin yapabileceğini ama dedesinin, babasının ve kendisinin yaptığı gibi lezzet alamayacaklarını belirtir. Bağaçanın sırrının el becerisi, alışkanlık ve malzeme dengesi olduğunu ifade eder.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş