havadurum

Atamaya tepki için Ankara'ya yürüyecek

CHP'li Çanakkale Belediye Başkan Aday Adayı M. İrfan Mutluay, 25 Aralık Pazartesi günü ‘demokrasi ve değişim’ için Ankara’ya yürüyeceğini duyurdu.

1080

Geçtiğimiz gün Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) meclis toplantısının ardından Çanakkale Belediye Başkan Adayının Muharrem Erkek olduğu kesinleşti. Ön seçim talebini uzun süredir belirten CHP’li Çanakkale Belediye Başkan Aday Adayı Mutluay ise Erkek’in adaylığının kesinleşmesinin ardından sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Mutluay, parti içi demokrasinin tüm kurallarıyla eksiksiz bir şekilde uygulanması ve üye iradesinin yok sayılmaması talep ederek; 25 Aralık Pazartesi günü ‘demokrasi ve değişim’ için Ankara’ya yürüyeceğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir açıklama yapan Mutluay, şu ifadeleri kaydetti: “Bu basın açıklamasını yapmayı, Cumhuriyet Halk Partisinin kuruluş ilkelerine gönülden bağlı bir partili olarak kendime görev sayıyorum! Büyük kurultayda ‘’değişim’’ sloganıyla yola çıkan Genel Başkan ile seçilen MYK ve Parti Meclisimiz parti içi demokrasinin eksiksiz uygulanacağı taahhüdünü verenler, biz Cumhuriyet Halk partili üyelerde ve kamuoyunda büyük bir inanç ve güven oluşturmuştur. Demokrasi kültürünün en gelişmiş olduğu barışın ve özgürlüklerin kenti Çanakkale’de partimiz 2019 yerel seçimleri öncesinde eğilim yoklaması yaparak belediye başkan adayını belirlemiş, eğilim yoklamasında yüzde 60 oy alan adayımız yerel seçimlerde de seçmenin yaklaşık yüzde 61 oyunu alarak Türkiye genelinde partili il belediye başkanları arasında en yüksek oyu alan belediye başkanı olmuştur. Bu sonuç; en doğru anketin, CHP’nin sandığı olduğunun kanıtıdır. Durum böyleyken, ortada büyük bir başarı deneyimi varken ‘değişim’ sloganıyla yönetime gelen karar organları, partiyi demokratikleştirmek bir yana, il belediye başkanlığı için partimizde 4 aday adayının bulunduğu kentimizde atama ile aday belirleme yöntemini seçerek demokrasi geleneğine zarar vermiştir.”

"Güvenilir anket çalışmaları yapılacağı söylemi bir kandırmaca mıydı?"

Çanakkale’nin Merkez ilçesinde CHP’nin 4 bin 500 üyesi bulunduğunu belirten Mutluay, ”Bu da seçmen sayısının yüzde 5’ine denk gelmektedir. Soruyorum; 4 bin 500 üyenin iradesinin yok sayıldığı bu karar hangi demokratik değişim anlayışıyla örtüşür? Parti meclisimizin almış olduğu kararda anket sonuçlarına göre değerlendirme yapıldığı ifade edilmiş olsa da Çanakkale kamuoyunda yaptığımız araştırmalarda Aksoy araştırma dışında bir anket çalışmasının yapılmadığı gerçektir. Anketten kasıt Aksoy araştırmanın yaptığı ise yalnızca 2 adayın sorulduğu, aday olmamasına rağmen mevcut belediye başkanının anket soruları arasında yer aldığı, mezhep, inanç, farklı bir anadil gibi parti tüzüğümüz ve ilkelerimizle örtüşmeyen provokatif soruların yer aldığı anket mi kastedilmektedir? Parti yetkililerince en az 6-7 firmayla bağımsız ve güvenilir anket çalışmaları yapılacağı söylemi bir kandırmaca mıydı?” dedi.

Pazartesi günü Ankara'ya yürüyecek

25 Aralık Pazartesi günü Ankara’ya yürüyeceğini söyleyen Mutluay, “Gelinen durum itibariyle ön seçim isteyen üyelerimizin yok sayıldığı, ön seçimi ağzına almayıp halkın iradesi yerine Ankara'da ve İstanbul'da kulis siyaseti peşinde koşan adayın tepeden atandığı bu anlayışı tümüyle reddediyorum! Parti içi demokrasinin tüm kurallarıyla eksiksiz bir şekilde uygulanması ve üye iradesinin yok sayılmaması talebimle; 25 Aralık 2023 Pazartesi günü ‘demokrasi ve değişim’ için Ankara’ya yürüyorum.” ifadelerine yer verdi.

(Sevi Gözay Uğurlu)

Paylaş