Aşık Veysel’in vefatının 50. yılı anma törenleri kapsamında, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇASEM), Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) iş birliğinde düzenlenen “Toprağın Dili Ebru Sergisi ve Seramik Pano” açılışı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlük Binasında gerçekleştirildi. Açılışa; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Genel Sekreter V. Oğuz Ünal, Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Karabulgu, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, GSF Dekanı Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Melek Kalın Salih, ESAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Aral, öğrenciler, akademik ve idari personeller katıldı.
Rektör Erenoğlu, bir milletin en önemli değerlerinden biri hiç şüphesiz ki sanattır diyerek başladığı konuşmasında yapılan bu tür çalışmaların çok değerli olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: “Bir milletin en önemli değerlerinden biri hiç şüphesiz ki sanattır. Çünkü sanat, o millet için bir kültür taşıyıcısı olup adeta o toplumun belleği gibi işlev görmektedir. Bilindiği üzere Aşık Veysel de Uzun İnce Bir Yoldayım, Dostlar Beni Hatırlasın, Güzelliğin On Para Etmez gibi türküleriyle tanınan ve adeta bizi bize anlatan Türk halk sanatının güzide bir ozanıdır. Böylesine önemli bir değerimizin, dünyanın farklı kültürlerinden gelen uluslararası öğrencilerimiz tarafından tanınması, öğrenilmesi ve hatta bir etkinlik içerisinde ele alınması da ayrıca mutluluk vericidir”
“Bu çalıştay kapsamında TÖMER’deki uluslararası öğrencilerimiz hem ebru sanatıyla tanışmış hem de seramik objelere Aşık Veysel’in şiir örneklerini işleyerek ortaya bir ürün çıkarmıştır” sözlerine dikkat çeken Erenoğlu, “Bundan dolayı öncelikle uluslararası öğrencilerimize sonrasında ise çalıştayın düzenlenmesini sağlayan TÖMER, Güzel Sanatlar Fakültesi, ÇASEM ve ESAM’a teşekkür eder, Üniversitemiz için yapılan bu tür çalışmaların çok değerli olduğunu önemle belirtmek isterim” diye belirtti.
TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Melek Kalın Salih ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak Vefatının 50. Yıl dönümünde Aşık Veysel’i onun şiirleri ve türküleriyle andıklarını dile getirerek; “Ülkemize, üniversitemize gelen uluslararası öğrencilerimize nezih dilimiz Türkçemizi öğretirken elbette ki yolumuz dupduru Türkçesi ve içten sanatı nedeniyle Aşık Veysel’le kesişecekti. Farklı kültür ve milletlerden gelen, farklı dilleri konuşan sevgili öğrencilerimize hem güzel Türkçemizi anlatmak hem de kültürümüzün önemli değerlerinden olan ebru ve seramik sanatımızı tanıtmak için Veysel’in Türkçesiyle toprağın çiçekleri ve suyun sihriyle buluştuk ” dedi.
Konuşmaların ardından TÖMER öğrencilerinden Kuralay Primkulova, Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü seslendirdi. Aşık Veysel’i konu alan Seramik Pano Rektörlük Binasında kalıcı olarak sergilenirken Ebru Sergisi ise bina girişinde 15 Nisan’a kadar sergilenecektir.
(DAMLA YELTEKİN)