havadurum

Aronya Yetiştiren Kadın Girişimci İstanbul'u bıraktı

Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, sağlık teknikeri Gülçin Yazıcıoğlu, İstanbul'daki işinden istifa ederek aronya yetiştiricisi oldu. Aronya, antioksidan açısından zengin ve sağlıklı bir meyve olup, kilosu 400 ila 500 lira arasında satılıyor. Yazıcıoğlu, beş dönümlük alanda 2 bin fidan ekti ve çevre il ve ilçelerden gelen siparişleri karşılıyor.

2515
Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, sağlık teknikeri Gülçin Yazıcıoğlu, İstanbul'un yoğunluğundan sıkılarak aronya yetiştiricisi oldu. Aronya, antioksidan açısından zengin, mor üzümsü bir meyve olup, sağlıklı beslenmede tercih ediliyor. Yazıcıoğlu, beş dönümlük alanda 2 bin fidan ekti ve çevre il ve ilçelerden gelen siparişleri karşılıyor. Kadın girişimci, ürünü ihraç etmeyi de hedefliyor.

15 yıl patoloji teknikeri olarak çalıştı

Gülçin Yazıcıoğlu, 37 yaşında bir sağlık teknikeri. İstanbul Tıp Fakültesinde 15 yıl patoloji teknikeri olarak görev yaptı. Ancak büyük şehrin yoğunluğundan dolayı istifa etti. Babası Gürbüz Yazıcıoğlu ile Balıkesir'in Savaştepe ilçesine bağlı Fatih Mahallesi'ne yerleşti. Tarımla, toprakla uğraşmak için arayışa giren Yazıcıoğlu, tekniker olduğu dönemde de karşılaştığı ve sağlıklı beslenmede tercih edilen meyvelerden aronya ile ilgili araştırmalar yaptı.

Aronya ekimi için toprak analizi yaptırdı

Yazıcıoğlu, aronyanın dayanıklı bir meyve olduğunu söyledi. Beş dönümlük bir alana 2 bin fidan ektiklerini belirten Yazıcıoğlu, "Ekim yaptığımız sene çok az tadımlık bir verim aldık. Bu sene ikinci yılımız. Hasadımızı yapacağız. Asıl verimi ekim yapıldıktan 3 yıl sonra veriyor. Ortalama bir fidan 10 ile 15 kilogram arasında meyve veriyor. Ottan korumak ve bol bol sulamak gerekiyor." dedi.

Aronyanın faydaları saymakla bitmiyor

Yazıcıoğlu, aronyanın faydalarını da anlattı. Aronyanın kansere karşı etkisiyle bilindiğini vurgulayan Yazıcıoğlu, "En yüksek c vitamini ve antioksidana sahip. Hücrelerin DNA yapısını güçlendirerek kanser oluşumunu engelliyor. Kandaki kolesterol seviyesinin dengede tutarak damar tıkanıklığını önlüyor. Şeker hastalığına da çok iyi geldiği biliniyor." diye konuştu.

Ürünü ihraç etmeyi planlıyor

Yazıcıoğlu, aronyanın kilosunun 400 ila 500 lira arasında alıcı bulduğunu anlatarak, ön siparişini aldıkları müşterilerine kargo ile de gönderdiklerini söyledi. Kadın girişimci, ürünü ihraç etmeyi de hedefliyor. Yazıcıoğlu, "Çok değerli bir meyve. Bu bölgede ilk ekim yapan biziz. Umarım bundan sonra başkaları da eker." Dedi.
(AA)
Paylaş