havadurum

Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır? Arnavut Ciğeri Yapmanın Püf Noktaları Neler?

Arnavut ciğeri nasıl yapılır, hangi ciğerden yapılır, püf noktaları nelerdir gibi soruların cevaplarını arıyorsanız bu yazımız tam size göre. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti Arnavut ciğeri tarifini adım adım anlattık. Ayrıca ciğerin faydalarından da bahsettik. Bu lezzetli yemeği evde kolayca yapmak için yazımızı okumaya devam edin.

2733

Arnavut ciğeri, küçük küçük doğranmış ciğerin una bulanıp kızartılması ve sumaklı soğan salatası ile servis edilmesiyle hazırlanan geleneksel bir Türk yemeğidir. Osmanlı döneminde Arnavut kökenli vatandaşların ciğeri sıkça tüketmesinden dolayı bu ismi almıştır. Bugün ise lokanta ve meyhanelerin en sevilen başlangıç ve ana yemeklerinden biridir. Arnavut ciğeri nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir, hangi ciğerden yapılır gibi merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır?

Arnavut ciğeri yapmak için öncelikle ciğerin zarını soyup küp küp doğramak gerekiyor. Ciğer yıkanmadığı için kanını süzgeçten geçirerek temizlemek yeterli oluyor. Daha sonra un, tuz, karbonat, kırmızı toz biber ve kişniş gibi baharatları karıştırarak ciğerleri bu karışıma bulamak lazım. Fazla unu silkeleyip kızgın yağda kızartmak da son aşama. Arnavut ciğeri tarifinin detaylı

Arnavut Ciğeri Hangi Ciğerden Yapılır?

Arnavut ciğeri yapmak için dana, kuzu veya tavuk ciğeri kullanabilirsiniz. Dana ciğeri daha büyük ve sert olduğu için küçük parçalar halinde kesmek ve fazla pişirmemek önemli. Kuzu ciğeri ise daha yumuşak ve lezzetli olduğu için tercih edilen bir seçenek. Tavuk ciğeri ise daha hafif ve ekonomik bir alternatif olabilir.

Arnavut Ciğeri Püf Noktaları Nelerdir?

  • Arnavut ciğerinin lokum gibi olması için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • Ciğerleri kızartmadan önce unlamak hem lezzetini arttırır hem de yağı emmesini engeller.
  • Unun içine karbonat eklemek ciğerin yumuşamasını sağlar.
  • Kızartma yağının çok iyi ısınmış olması gerekir. Aksi takdirde ciğerler yağı çeker ve sertleşir.
  • Ciğerleri çok fazla kızartmamak gerekir. Çok çabuk pişen bir et olduğu için 2-3 dakika yeterlidir.
  • Kızaran ciğerleri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzmek iyi olur.
  • Arnavut ciğerinin yanında sumaklı soğan salatası, közlenmiş biber, domates, maydanoz ve lavaş ekmek çok yakışır.

Arnavut Ciğerinin Faydaları Nelerdir?

Ciğer, A vitamini deposu ve güçlü bir bağışıklık sistemine katkıda bulunan kırmızı ettir. Demir, çinko, bakır, B12 vitamini gibi mineraller açısından da zengindir. Kan yapıcı, hafızayı güçlendirici, göz sağlığına iyi gelen ve enerji veren bir besindir. Ancak aşırı tüketimi karaciğer yağlanmasına neden olabileceği için haftada bir veya iki kez yemek yeterlidir.(Saim Tunçman)

Paylaş