havadurum

Anadolu’nun elektriği Avrupa’ya Çanakkale’den geçecek

Çanakkale Boğazına yüksek gerilim hattı çekilecek. Türkiye de ilk kez yapılacak olan proje ile Anadolu’da üretilen elektrik Çanakkale Boğazı’nın altından İstanbul’un Avrupa Yakası ve Trakya’ya ulaştırılacak. Enerji Bakanlığı bu proje ile Trakya Bölgesi’nde kullanılan elektriğin hem miktarının hem de kalitesinin artacağına işaret etti.

590
Çanakkale Boğazı’nın altından geçecek olan elektrik enerjisi İstanbul’un Avrupa yakası ve Trakya’ya ulaştırılacak. Enerji ihtiyacı her geçen gün artan İstanbul’un elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yeni bir proje geliştirdi. Hayata geçirilmesi planlanan ‘Çanakkale Denizaltı Kablo Projesi’ ile İstanbul’un en önemli sorununun çözülmesi bekleniyor.
 
Türkiye`de ilk olması planlanan proje ile Anadolu da üretilen elektrik Çanakkale Boğazı’nın altından geçirilerek İstanbul’un Avrupa Yakası başta olmak üzere Trakya’ya ulaştırılarak bölgenin ihtiyacı karşılanmış olacak. İhalesine geçtiğimiz hafta çıkılan projenin iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Projede, kullanılacak 4 kilometre uzunluğunda ve bin 600 milimetrekare kesite sahip kablolar denizin bir metre altına gömülecek. Projenin maliyetinin bir kısmı Dünya Bankası’ndan sağlanacak kaynak ile karşılanacak. Toplam maliyetinin ise 700 milyon lira olması bekleniyor.
Paylaş