havadurum

Ali Mahir Başarır Kimdir? CHP’nin Yeni Grup Başkanvekili Hakkında Bilinmeyenler

CHP’de Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesinin ardından, Ali Mahir Başarır da Grup Başkanvekilliği görevine getirildi. Peki, Ali Mahir Başarır kimdir? İşte, Ali Mahir Başarır’ın hayatı ve siyasi kariyeri hakkında bilmeniz gerekenler.

1922

CHP’de 7 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü kurultayda, Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifası sonrası boşalan Genel Başkanlık koltuğuna Özgür Özel seçildi. Özel’in ilk icraatı ise, Grup Başkanvekilliği görevine Ali Mahir Başarır’ı atamak oldu. Başarır, bu görevi Engin Özkoç’tan devraldı. Ali Mahir Başarır, CHP’nin 27. ve 28. dönem Mersin Milletvekili olarak da TBMM’de yer alıyor. Ali Mahir Başarır, hem avukat hem de siyasetçi olarak tanınıyor. Peki, Ali Mahir Başarır kimdir? İşte, Ali Mahir Başarır’ın hayatı ve siyasi kariyeri hakkında bilmeniz gerekenler.

Ali Mahir Başarır Kimdir?

Ali Mahir Başarır, 3 Eylül 1975 tarihinde Mersin’in Tarsus ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Tarsus’ta tamamladı. 2000 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Ali Mahir Başarır, yüksek lisansını da 2002-2004 yıllarında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim dalında yaptı. Avukat olduktan sonra 2001 yılından itibaren İstanbul’da serbest avukatlık yaparak iş yaşamına atıldı ve Başarır Hukuk Bürosunun kurucusu olarak avukatlık mesleğini icra etti. Ceza Hukuku alanında çalışmaları oldu. Maltepe Spor Kulübü ve Kartal Spor Kulübü’nde yönetici olarak görev aldı. 2010 yılında Çapraz Sorgu Yöntemleri Eğitimini Amerika’da almıştır. Ali Mahir Başarır, 2010 yılında askerlik görevini Bolu’da yaptı. Ali Mahir Başarır, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve HATİAB (Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği) üyesidir. Ali Mahir Başarır, 18 Ağustos 2005 tarihinde avukat Sebla Başarır ile evlendi. 2011 yılında doğan Güney ve Ada adlarında ikiz kız çocukları vardır.

Ali Mahir Başarır’ın siyasi kariyeri

Ali Mahir Başarır, 12 Eylül Darbesi sonrasında kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1992 yılında yeniden açılması üzerine Tarsus ilçe örgütlenmesinde görev alarak aktif siyasi yaşama atıldı. 1992 yılında CHP Gençlik Kolları Kurucu Üyesi oldu. İlk kez 2011 genel seçimlerinde Mersin Milletvekili aday adayı olan Ali Mahir Başarır, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Mersin Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi2. 25-26 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilen 37. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayında Parti Meclisi üyesi seçildi3. TBMM Anayasa Komisyonu üyesidir. 7 Kasım 2023 tarihinde Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesinin ardından, CHP Grup Başkanvekilliği görevine getirildi. Ali Mahir Başarır, bu görevi Engin Özkoç’tan devraldı.

Ali Mahir Başarır’ın gündeme gelen açıklamaları

Ali Mahir Başarır, CHP Grup Başkanvekili olarak görev yapmaya başladığından beri, gündeme gelen birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Başarır, özellikle iktidarın ekonomi, adalet, eğitim, dış politika ve insan hakları alanlarındaki politikalarını eleştirdi. Başarır, ayrıca CHP’nin değişim sürecini ve yeni vizyonunu anlattı. İşte, Ali Mahir Başarır’ın gündeme gelen bazı açıklamaları:

“CHP, Türkiye’nin umudu ve geleceğidir. CHP, Türkiye’nin sorunlarını çözecek tek partidir. CHP, Türkiye’yi demokrasi, hukuk, adalet, barış ve refah içinde yönetecek tek partidir. CHP, Türkiye’yi yeniden büyük ve güçlü yapacak tek partidir. CHP, Türkiye’nin değişim ve dönüşüm partisidir. CHP, Türkiye’nin partisidir.”

“Türkiye, AKP iktidarı döneminde ekonomik, siyasi ve sosyal bir çöküş yaşamaktadır. AKP, Türkiye’yi borç batağına sürüklemiş, enflasyonu ve işsizliği artırmış, yoksulluğu ve yolsuzluğu yaygınlaştırmış, üretimi ve ihracatı düşürmüş, gelir dağılımını bozmuş, döviz kuru ve faiz oranlarını yükseltmiş, cari açığı ve bütçe açığını büyütmüş, milli geliri ve kişi başına geliri azaltmış, yatırım ve tüketimi azaltmış, ekonomik krize sürüklemiştir. AKP, Türkiye’yi ekonomik olarak iflas ettirmiştir.”

“Türkiye, AKP iktidarı döneminde adaletten, hukuktan, demokrasiden ve insan haklarından uzaklaşmıştır. AKP, Türkiye’yi baskı, zulüm, yasak, sansür, korku, tehdit, şiddet, tutuklama, gözaltı, işkence, kayyım, ihraç, soruşturma, dava, ceza, infaz, yargısız infaz, keyfi uygulama, hukuksuzluk, haksızlık, adaletsizlik, hukuk tanımazlık, yargı bağımlılığı, yargı siyasallaşması, yargı yozlaşması, yargı çöküşü ile karşı karşıya bırakmıştır. AKP, Türkiye’yi adaletten yoksun bırakmıştır.”

"Türkiye, AKP iktidarı döneminde eğitimde geriye gitmiştir. AKP, Türkiye’yi niteliksiz, yetersiz, kalitesiz, çağdışı, ideolojik, dogmatik, tek tip, baskıcı, yasakçı, sansürcü, korkutucu, cehalet üreten, bilimden, sanattan, kültürden, ahlaktan, vicdandan uzak bir eğitim sistemi ile karşı karşıya bırakmıştır. AKP, Türkiye’yi eğitimde çökertmiştir."

“Türkiye, AKP iktidarı döneminde dış politikada yalnızlaşmış, izole olmuş, itibarsızlaşmış, güçsüzleşmiş, saygınlığını yitirmiştir. AKP, Türkiye’yi dünyada dostu olmayan, düşmanı çok olan, herkesle kavgalı, herkesle sorunlu, herkesle gerilimli, herkesle çatışmalı, herkesle uzlaşmaz, herkesle işbirliği yapamayan, herkesle güven sorunu yaşayan, herkesle çıkar çatışması içinde olan, herkesle yüzü kızaran, herkesle mahcup olan, herkesle rezil olan bir ülke haline getirmiştir. AKP, Türkiye’yi dış politikada başarısız kılmıştır.”

“CHP, Türkiye’nin ekonomisini düzeltecek, adaletini sağlayacak, eğitimini geliştirecek, dış politikasını güçlendirecek, insan haklarını koruyacak, demokrasisini ilerletecek, hukukunu işletecek, barışını tesis edecek, refahını artıracak, büyümesini sağlayacak, güçlenmesini sağlayacak, saygınlığını kazandıracak, itibarını yükseltecek, vizyonunu genişletecek, misyonunu yerine getirecek, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaracak, yeni ve güçlü Türkiye’yi inşa edecektir. CHP, Türkiye’yi değiştirecek ve dönüştürecek, Türkiye’yi yeniden kuracaktır.” (Saim Tunçman)

Paylaş