havadurum

Airbnb Yasası Resmî Gazete’de İzin Belgesi Almayanlara Ağır Cezalar Geliyor

Evini veya odasını günlük kiralayanlar dikkat! Resmî Gazete’de yayımlanan yeni kanunla birlikte, izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluğa uymayanlara ise 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. İşte izin belgesi nasıl alınacak ve cezalardan nasıl kaçınılacak…

1614

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni kanunla birlikte, evini veya odasını günlük kiralayanlar için izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluğa uymayanlara ise 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Peki, izin belgesi nasıl ve nereden alınacak? İşte detaylar…

Airbnb Nedir?

Airbnb, evini ya da evinin bir bölümünü kiraya vermek isteyenler ile konaklamak için yer arayan kişileri buluşturan bir platformdur. Airbnb, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de de yaygın olarak kullanılmaktadır. Airbnb, hem ev sahiplerine ek gelir sağlamakta hem de konuklara otellerden daha uygun fiyatlı ve konforlu konaklama imkanı sunmaktadır.

Airbnb Yasası Neler Getiriyor?

2 Kasım 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Airbnb sisteminin vergiye dahil edilmesi ve denetlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kanuna göre, 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir.

İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklanmıştır. Ayrıca, izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da idari para cezası uygulanacaktır.

İzin Belgesi Nasıl ve Nereden Alınacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da yapabilecektir. İzin belgesi almak isteyen ev sahiplerinin, Bakanlıkça belirlenen şartları taşıması ve gerekli belgeleri ibraz etmesi gerekecektir. Bu belgeler arasında, tapu kaydı, ikametgah ilmuhaberi, vergi levhası, sigorta poliçesi gibi evraklar bulunmaktadır.

İzin belgesi alabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayının Bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Bu onayın alınması için kat malikleri kurulunun toplanması ve karar defterine yazılması gerekecektir.

İzin belgesi alan ev sahiplerinin, bu belgeyi konutun girişine asması ve plaket numarasını ilanlarında göstermesi zorunlu olacaktır. Ayrıca, ev sahiplerinin vergi mükellefi olması ve gelir vergisi beyannamesinde bulunması gerekecektir.

İzin Belgesi Almayanlara Ne Cezalar Uygulanacak?

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı konut kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmesi için 15 gün süre verilecektir. Bu sürede izin belgesi almazsa 500 bin lira para cezası kesilerek, yeniden 15 günlük süre uygulanacaktır. İkinci 15 günün de dolmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, 1 milyon lira idari para cezası uygulanacaktır.

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler, kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacaktır.

İzin belgesi olmadan kiralanan konutların elektronik ticaretine ve tanıtımına imkan sağlayan platformlar, Bakanlık tarafından uyarılmaları halinde, söz konusu ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü olacaktır. Aksi durumda, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacaktır.

Airbnb yasası ile birlikte, evini veya odasını günlük kiralayanlar için yeni kurallar ve yükümlülükler getirilmiştir. Bu kurallara uymayanlar ise ağır cezalarla karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle, ev sahiplerinin ve konukların bu yasayı iyi bilmesi ve gerekli işlemleri yapması önemlidir. Aksi takdirde, hem vergi kaçakçılığı hem de haksız rekabet gibi suçlara bulaşma riski bulunmaktadır. (Haber Merkezi)

Paylaş