“Hayretler içersindeyiz, insanlık suçu işleniyor”

Türkiye’de 2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası ile engellilerin kamusal alanda her türlü erişilebilirliğinin sağlanması konusunda alınması gerekli önlemler için tanınan 7 yıllık sürenin tamamlanmasına 52 gün kaldı. 5378 sayılı yasa 7/7/2005 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Engelliler 7 yıllık süreye rağmen hiçbir gelişmenin sağlanmaması konusunda hayretler içersinde olduklarını belirtiler...

1017
Yılların birikimi olan sorunlarına çözümler üretecek kapsamlı bir yasa olan 5378 sayılı Özürlüler Yasası’nda geçici madde ile gerekli düzenlemelerin yapılması için tanınan 7 yıllık sürenin sonuna gelindi. Kamuya açık alanlar ile kamu binalarının özürlülerin kullanımına uygun haline getirilmesini öngören Özürlüler Yasası`nda yer alan gereklerin yerine getirilmemesi engellilerin tepkisine yol açtı. Yasa doğrultusunda gerekli düzenlemelerin bugüne kadar yapılmamasını sert bir dille eleştiren engelliler, yetkilileri de göreve çağırdı. Yaşadıkları sorunlara 2005 yılından bu yana çözüm üretmeyen ve 7 yıl geçmesine rağmen Çanakkale’deki binaların engellilerin ulaşımı noktasında erişebilir bir hale getirilmemesi nedeniyle engelli dernekleri, yasal sürenin tamamlanmasına 52 gün kala haklarını savunmak amacıyla yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor.
 
Batdal; “İnsanlık suçudur ”
Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, Çanakkale’de bulunan binaların engellilerin kullanımı noktasında erişebilir bir hale getirilmemesini ‘insanlık suçu’ olarak nitelendirdi. Batdal; “Engelliler rahatça zorlanmadan ve yardım almadan kamu, kurum ve kuruluşlara erişebilmesi lazım. Bu böyle mi peki Çanakkale’de hayır. Bu bir insan hakkı gaspıdır. Bana göre binaların erişebilir hale getirilmemesi bir insanlık suçudur” dedi.
 
Yılların birikimi olan sorunlarına çözümler üretecek kapsamlı bir yasa olan 5378 sayılı Özürlüler Yasası’nda geçici madde ile gerekli düzenlemelerin yapılması için tanınan 7 yıllık sürenin sonuna gelindi. Kamuya açık alanlar ile kamu binalarının özürlülerin kullanımına uygun haline getirilmesini öngören Özürlüler Yasası`nda yer alan gereklerin yerine getirilmemesi engellilerin tepkisine yol açtı. Yaşadıkları sorunlara 2005 yılından bu yana çözüm üretmeyen ve 7 yıl geçmesine rağmen Çanakkale’deki binaların engellilerin ulaşımı noktasında erişebilir bir hale getirilmemesi nedeniyle engelli dernekleri, yasal sürenin tamamlanmasına 52 gün kala haklarını savunmak amacıyla yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor.
 
Sorunların çözümü için 5378 Sayılı Özürlüler Yasası`nın çıkarıldığını ve yasa ile kamuya açık tüm alanlar ile kamu binalarının özürlülerin kullanımına uygun haline getirilmesinin öngörüldüğünü ve bunun için ilgili kurum ve kuruluşlara 7 yıllık süre tanındığını anımsatan engelliler, yasa doğrultusunda gerekli düzenlemelerin bugüne kadar yapılmamasını sert bir dille eleştirdi. Kamu, kurum ve kuruluşların binalarında 7 yıl geçmesine rağmen herhangi bir girişimin olmadığını belirten engelliler, yetkilileri göreve çağırdı.
 
 
Batdal; “İnsanlık suçudur ”
Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, Çanakkale’de bulunan binaların engellilerin kullanımı noktasında erişebilir bir hale getirilmemesini ‘insanlık suçu’ olarak nitelendirdi. 5378 sayılı Özürlüler Yasası gereği 7 yıl içerisinde binaların engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmemesine tepki gösteren Batdal, 7 yıl içinde erişilebilir hale gelmeyen kamu, kurum ve kuruluş binalarının 52 gün içerisinde erişebilir bir hale geleceğine inanmadığını belirterek; “7 yıldan beri her platformda yaşadığımız sorunları dile getirdik. 7 yıl sayılı gündür gelir geçer diyorduk. Sayılı gün geldi geçti ve 52 gün gibi bir kısa zaman kaldı. 52 günde ilimiz ve ülkemiz engellilerin erişebilirliğine uygun hale gelecek mi? 7 yılda olmayan 52 günde olur mu? Bunu buradan yetkililere soruyoruz. Engellilerin erişebildiği her yere vatandaş erişebilir. Engelliler rahatça zorlanmadan ve yardım almadan kamu, kurum ve kuruluşlara erişebilmesi lazım. Bu böyle mi peki Çanakkale’de hayır. Bu bir insan hakkı gaspıdır. Bana göre binaların erişebilir hale getirilmemesi bir insanlık suçudur. Sadece özürlü rampası ya da engelli asansörü erişebilir yapmıyor binaları. Kentimizdeki binalar engellilerin erişebilirliğine uygun değil. Belediye meclisinin bir özürlü asansörü var. Ama Ümit Burunlular’ın özürlü olarak belediye meclisine seçilmiş olmasaydı, belki de özürlü asansörü hala yapılmamış olacaktı. Yetkililerin harekete geçmesi için bir yaptırım olması gerekiyor. Yasal süre sona erdikten sonra engelli dernekleri olarak haklarımızı kullanacağız. Yaşanan bu hak mahrumiyetleri için yasal süreçleri başlatacağız” dedi.
 
“Kılavuz yoldan başka her şeye benziyor”
Kordonboyu Projesi’nde yer alan kılavuz yol ile ilgili eleştirilerini de dile getiren Batdal şu şekilde konuştu: “Görme engelliler için kılavuz yol denen yollarımızın olması gerekiyor. Çanakkale’de bunlar yok. Yeni kordonboyu projesinde bu yapılmaya uğraşılmış ama burası bir görme engellinin kılavuz yol olarak kullanmasına uygun değil. Bir kere kılavuz yoldan başka her şeye benziyor. Kordonboyunda kılavuz yollar olarak belirlenen ve biten yerleri test ettim. Golf Çay Bahçesi’nin oradan bastonumu koyup kılavuz yoldan yürümeye başlıyorum. Yürürken koluma direkler çarpıyor. Çünkü, direkleri sıfır yapmışlar. Biraz ileride banklarda oturan vatandaşın üzerine çıkıyorum. Çünkü, kılavuz yolu oturma bankının önünden yapmışlar. 50 adım sonra kılavuz yol bir anda bitiriyor. 15-20 adım sonra o yolun yeniden başladığını görüyorsunuz. Görme engelli için kılavuz yolu yapan kişinin beyninde bir görmesini sağlayan organlarından bir tanesi kör. Çünkü, beyni kör olmayan insan onu öyle yapmaz. Bugün kör bir belediye başkanımız olsaydı. Bütün yollar görme engelliler için erişebilirliği en süper yollar olurdu. Gören bir başkanımız var. Gören başkanımızın da en azından yaşayanları görmesini bekliyoruz. Çünkü, kendisi engelliler anlamında duyarlı.”
 
 
“Dilimizde tüy bitti”
2005 yılından bu yana 7 yıllık süre içerisinde yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması için defalarca kamu, kurum ve kuruluş binalarının engellilerin erişebilirliğine sağlanmasını talep ettiklerini belirten Altı Nokta Körler Spor Kulübü Başkanı Hayrettin Karabıyık, 52 gün sonra yasal haklarını kullanacaklarını ifade ederek; “2005 yılında iyi niyetlerle çıkan bir yasa var. Engellilerin yaşam koşullarında yaşadığı sorunları en aza indirmek ve kamu, kurum ve kuruluş binalarına giriş ve çıkışlarını daha kolaylaştırmak için bazı çalışmalar yapılması gerekiyordu. Ancak Çanakkale’de şu anda %20 gibi bir ilerleme bile olmadı. 7 sene içerisinde bu yasa ile engellilerin yaşadığı sorunların çözümlenmesini öngörüyorlardı. 7 sene geçti ve 7 Temmuz da bu sona erecek. 7 Temmuz tarihinden sonra engelli dernekleri olarak kamu, kurum ve kuruluşlarda engellilere yönelik hiçbir şey yapılmadığı için mahkemeye başvuracağız ve haklarımızı arayacağız. 52 gün gibi bir süre kaldı ancak bugünden sonra da herhangi bir şey yapılacağını sanmıyoruz. Bu zamana kadar olmamış ve 50 gün içerisinde de yapılacağını tahmin etmiyoruz. Engellilerin sorunları hala devam ediyor. Çanakkale Belediyesi bu anlamda engellilere karşı duyarlılığını gösteriyor ama kamu binalarında herhangi bir girişim yok ve engelliler bu binalara giriş ve çıkışlarda sorunlar yaşıyor. Kimi binalarda asansör ve rampa yok. Sokaklarımızda da engelliler yürümekte güçlük çekiyor. Sorunlarımızı ve kamu binalarına ulaşılabilirlik anlamındaki sıkıntıları söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. 7 Temmuz tarihini bekleyeceğiz. Kendileri bilir. Bu zamana kadar bir şeyler yaparlarsa yaparlar, yapmazlarsa da engelli dernekleri olarak yaptırma yoluna gideceğiz” dedi.
 
Engelliler isyan etti
7 yıl geçmesine rağmen kamuya açık alanlar ile kamu binalarının özürlülerin kullanımına uygun hale getirilmemesini eleştiren engelliler, kent sokaklarının yanı sıra kaldırımlarda yer alan mantar ve babalara da ateş püskürdü. Özürlüler Yasası’nın yanı sıra kentte yaşadıkları sorunları Çanakkale Olay Gazetesi ile paylaşan engellilerin görüşleri şu şekilde:
 
 
Mehmet Ordu
“Kamu, kurum ve kuruluşlarda engelliler için yapılan herhangi bir girişim yok. 6 aydır Çanakkale’deyim. Bu girişimlerin olmadığını gördüm. Verilen süre bitiyor sadece 52 gün kaldı. Engelliler olarak yasal haklarımızı kullanacağız. Bu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Sorunlarımız devam ediyor ve bir çok eksikliklerimiz var. Kamu, kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil toplum örgütlerinde de bu eksiklikler var. Şu an evlerine bile giremeyen engelli arkadaşlarımız var.”
 
 
Tahir Akar
“Engelliler olarak kentte yaşadığımız sorunlar var. Kentimizde de hızlı bir şekilde hareket edilmiyor. Bu yasa çıktı ve 7 yıl oldu. Engellilerin çıkış ve girişlerini kolaylaştırmak adına girişimlerin yapılması için söylenen 7 yılın bitmesine 52 gün kaldı. Çanakkale Belediyesi’nin dışında bir rampası var ancak içeri de herhangi bir rampası yok. Bir engelli vatandaşımız belediyeye tekerlekli sandalye ile giremiyor. 7 yılda kamu, kurum ve kuruluşlarda tamamlanmayan girişimler 50 günde nasıl tamamlanacak? Hayatta olmaz bu. İmkansız. Bunu 50 gün içerisinde yaparız demesinler. Bu girişimlerin sadece ihalesi 2 ay sürer. Devletimiz ağır bir devlet. Onun için biraz zor. Diğer kamu, kurum ve kuruluşlarda da mutlaka benzer sıkıntılar var. 7 yıl içerisinde bu sorunları tamamlamak isteselerdi önce sokaklardan başlarlardı. Örneğin, kaldırımlardan şikayetçiyiz. Çünkü, 2005 yılında çıkan yasaya göre ışıklandırma direkleri ile tabelaların ters L şeklinde olması gerekiyor. Yani kaldırımın ortasında ya da yolun kenarında değil de, duvar dibinden ters L şeklinde uzanması gerekiyor. Ama Çanakkale’de böyle bir yapılanma yok. Kaldırım kenarlarına yapılmasın dediğimiz, belediye mantarları var. Çok güzel bu mantarlar ayak kırmaya falan birebir. Mantarların dışında da yaklaşık 40-50 santimetrelik babalarımız var. Bizi babalara getiriyor bunlar. Eğer bir şey yapılacaksa ortak kullanılan yerden yani sokaktan başlayacaksın. Bu yapılmıyor”
 
 
Burak Açer
“Yasa gereği kamu, kurum ve kuruluşlarda engellilerin yaşamını kolaylaştıracak ve giriş çıkışlar anlamında ulaşılabilirliğini sağlayacak herhangi bir girişim olmadı. Başta yollar ve kaldırımlarda olmak üzere bir sürü sorunlarla karşılaşıyoruz. Bir engelli tekerlekli sandalye ile bu kuruluşlara girip işini halledemiyor. Yaşadığımız sorunlar devam ediyor. 7 yıl geçti hala bir çözüme kavuşmadı. Çözüme kavuşacağını da düşünmüyorum. Çünkü sadece 52 gün kaldı. Sorunların çözüme kavuşmadığı için tepkiliyiz.”
Paylaş