“Güneşin zaptı yakın”

Gezi Parkı için düzenlenen eylemlerde önceki gün, büyük şair Nazım Hikmet anması da yapıldı. Usta Şair Nazım Hikmet, “Güneşin içenleri türküsü” isimli şiiriyle anılırken, yaklaşık 8 bin kişilik grup, Halk Bahçesi’nden Özgürlük Parkı’na kadar yürüdü. Güzergah boyunca “Çanakkale uyumu, ışıkları aç-kapa” diye slogan atan Çanakkaleliler, AKP hükümetinin istifa etmesi gerektiğini de sık sık vurguladı.

1110
Gezi Parkı’nda çıkan olaylara tüm yurtta yapılan eylemlerle tepki gösterirken, Ankara, Antakya gibi yerlerden gelen ölüm haberleri, tepkilerin giderek artmasına neden oluyor.
 
 
Çanakkale’de de ülke genelinde olduğu gibi tepki eylemleri giderek artan bir kalabalık ve tepkiyle gerçekleşiyor. Önceki gün 19’da Halk Bahçesi’nde toplanan kalabalık bir süre sloganlar ve halaylar çekerek bekledi. AKP hükümetini sert bir dille eleştiren, Gezi Parkı olaylarında yapılan açıklamaların kendilerini tatmin etmediğini ifade eden Çanakkaleliler, hükümetin yapması gereken tek şeyin istifa etmek olduğunu söylediler. AKP hükümetinin “Derhal” istifa etmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, Gezi Parkı üzerine projelendirilen Topçu Kışlası ve AVM gibi projelerin de ivedilikle iptal edilmesini istediler.
 
 
 
 
Nazım’ı andılar
Halk Bahçesi’nde toplanan Çanakkale halkı, yaklaşık bir saat bekledikten sonra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclis üyesi Muzaffer Özgen ve Belediye Meclis üyesi Muharrem Erkek’in de katıldığı Nazım Hikmet anmasında buluştular. Nazım Hikmet’in “Güneşi içenlerin türküsü” isimli şiirinin okunmasıyla başlayan anmada, “Mavi gözlü dev” isimli sinema filminin yönetmeni Biket İlhan ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Çok sayıda gencin katıldığı söyleşide İlhan’a “Sizce bu gençliği nasıl bir ülke bekliyor?” sorusu yöneltilirken, İlhan, “Ben sinemacıyım, siyasetçi değilim. Ancak bu soruyu ben de halen soruyorum” dedi.
 
 
 
 
“Diren, Mutlu”
Ankara’daki eylemlerde ağır bir şekilde yaralanan Emek Gençliği Merkez Yöneticisi Mutlu Coşar’a da destek verildi. Yaklaşık iki günlük yoğun bakımın ardından bilinci yerine gelen Coşar için, “Faşizme direndiğin gibi gider, Mutlu yoldaş” yazılı pankart taşındı.
 
Yürüyüşe katılım yine yoğundu
Halk Bahçesi’nde toplanan Çanakkaleliler, daha sonra Kordonboyu, İskele Meydanı, Demircioğlu Caddesi ve İnönü Caddesi üzerinden geçerek Esenler’de bulunan Özgürlük Parkı’na gitti. Güzergah boyunca “Çanakkale uyumu, ışıkları aç-kapa” diye slogan atan Çanakkaleliler, AKP hükümetinin istifa etmesi gerektiğini de sık sık vurguladı. Özgürlük Parkı’nda bir süre dinlenen halk, buradan da tekrar Kordonboyu’na çıkarak eylemliliğini sürdürdü.
 
 
Paylaş