havadurum

8 Mart Kadın Platformu, "Bu enkazı biz kadınlar kaldıracağız"

334
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve kentleri yerle bir eden depremlerin ardından dayanışma devam ediyor. Yaraların sarılması için canla başla mücadele eden kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü`nde de deprem bölgesinde yaşayan kadınların sesini yükseltmek için bir araya gelecek. Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu bugün saat 17.30`da Golf Aile Çay Bahçesi önünde bir araya gelerek, İskele Meydanına yürüyecek. 8 Mart Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, "Şubat`ta meydana gelen depremle birlikte hayatlarımız değişti. Bu 8 Mart`ta afeti felakete, can kayıplarını adeta katliama dönüştürenlere olan öfkemizle, kaybettiklerimizin için tuttuğumuz yasla alanlardayız" denildi.
 
"Eşitsizlikler afet sonrasında derinleşti"
Deprem felaketinin kadınlar ve çocuklar üzerindeki daha büyük bir etkisi olduğuna değinilen açıklamada, "Depremde kaybettiğimiz binlerce canın acısıyla, Şubat soğuğunda evlerini yitiren yüz binlerce insanla birlikte "ev" diye bellediğimiz bu ülkede evsiz kaldık. Bizi bu büyük evin içine yeniden sığdıracak yegâne şeyin paylaşmak olduğunu, dışarıda titreyen insanlar olduğu müddetçe hiçbir kalın battaniyenin bizi üşümekten korumayacağını deneyimledik. Afetler sonrasında var olan eşitsizliklerin, ayrımcılıkların kadınlar ve çocuklar için daha da derinleştiğini biliyoruz" sözlerine yer verildi.
 
"Kadınlar depremin acısını yaşayamadı"
Açıklamada, afet bölgesindeki kadınların deprem felaketinin ardından acılarını yaşayamadıklarına dikkat çekilerek, "Deprem bölgelerinde kadınlar "temizlik, çocuk bakımı, yemek yapımı" gibi işlerin sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldıkları için kaybettikleri yakınlarının, evlerinin acısını bile yaşayamadılar. Kadınların yükleri artarken bir yandan da zaten ihtiyacı karşılayacak yeterlikte kurulmamış, düzenlenmemiş geçici yerleşim alanlarında kadınlar riske açık halde. Türkiye`de gerekli mekanizmaların işletilmemesi ve cezasızlık politikaları ile kadına yönelik suçlar artarken, afet sonrası kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet suçlarında da artış yaşanması muhtemel. Deprem bölgelerinde kadınları şiddete karşı koruyacak mekanizmaların nasıl işletileceği kocaman bir soru işareti olarak duruyor" sözlerine yer verildi.
 
"Binlerce kayıp çocuğun peşindeyiz"
Depremin ardından binlerce çocuğun kayıp olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Kadın düşmanı politikalarıyla hayatlarımızı çoktan enkaza çevirenler, afet ortasında kaldığımızda ihtiyaç listelerinde dahi kadına yer vermedi. Her fırsatta bizden "en az 3 çocuk" isteyenler afet bölgesinde, kadınları bebekleriyle, hasta, engelli çocuklarıyla, yaşlılarıyla yapayalnız bıraktı. Hala binlerce kayıp çocuğun peşindeyiz. Aile Bakanı diyor ki `Çocukların sağlık kurumlarında olduğunu varsayıyoruz.` Afette çocukları koruyamayanları, çocukların hangi tarikat cemaatlerce alıkonulduğuna dair akla uygun bir tek açıklama yapmayanları, varsayımlarla cevap verenleri biz kadınlar da yok sayıyoruz" denildi.
 
"Yeni bir yaşamı birlikte kuracağız"
Açıklamada son olarak şu sözlere yer verildi, "Nasıl ki normal zamanda kadınların yaşadıklarına kör, sağır, dilsizlerse, afet ortasında da kör sağır dilsiz olduklarını gördük. İşçileri, kadınları, çocukları göz göre göre ölüme gönderenler, hepimizi aynı enkazın altında sesimizi duyulmaz halde bırakmak isteyenler... Bunların hepsini tanıyoruz, biliyoruz. Hepsinin arasındaki bağı görüyoruz. Biz dayanıştığımızda neleri başarabileceğimizi de hep birlikte gördük, görüyoruz. Tek bir ağızdan söylüyoruz, `Yeni bir yaşamı birlikte kuracağız.` Dayanışmayı büyütmek, yasımızı birlikte tutmak, öfkemizi birlikte haykırmak için Bütün Çanakkale`li kadınlara çağrımızdır; 8 Mart 2023 Çarşamba günü Saat:17.30`da Golf Çay Bahçesinden yürüyerek İskele Meydanında basın açıklaması yapıyoruz"
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş