Kahramanmaraş Depremlerinde hayatını kaybedenler için Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Altındağ, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Yarbay Orhan Öğrenci, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Çanakkale İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Alper Selvi, AFAD İl Müdürü Ahmet Ali Artun’un yanı sıra Çanakkale Protokolü, İl Müdürleri, ÇOMÜ’nün akademik ve idari yöneticileri, AFAD ve AKUT ekipleri ile öğrenciler katıldı.
“Meslek hayatımız boyunca afet farkındalığı yaratmak için çok sayıda eğitimler, çalışmalar yaptık. Ancak bu bağlamda verdiğimiz bilgilerin bireysel olarak bir yaşam biçimine dönüşmediğini gördük” diyerek konuşmasına başlayan AFAD İl Müdürü Ahmet Ali Artun sözlerini şöyle sürdürdü; “Afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında yapılacaklar konusunda bireysel olarak donanımlı olmak, bireysel olarak bu sorumluluğu almak çok önemli. Hedefimiz ortak afet kültürü oluşturmak. Yaşanan afet o kadar büyük bir afetti ki, bunu anlatmaya saatler, günler, haftalar yetmez. Onun için 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerini bireysel ve toplumsal olarak da iyi analiz etmemiz gerekir” dedi.
İl Müdürü Artun; 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.
ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Caymaz, sunumunun ilk bölümünde; depremin ilk 24 ve ilk 72 saatinde neler yaptıklarından bahsettikten sonra sunumunun ikinci bölümde ise eğitim öğretim müfredatlarındaki değişiklikleri ve öğrenciler ile yaptıkları çalışmaları aktardı.
Çanakkale Akut Lideri Burç Naşit Ongan, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin herkesin kalbinde unutulmaz izler bıraktığını belirterek, AKUT olarak yaptıkları çalışmaları aktardı ve acı bir şekilde tecrübe ettikleri deneyimler sorasında daha bilinçli ve daha donanımlı bir ekip olarak Çanakkale’ye geri döndüklerini bildirdi.
1999 Gölcük depremini yaşamış ve bir depremzede olarak büyümüş biri olan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, 6 Şubat Depremlerinde ekibi ile birlikte sahada görev aldıklarını dile getirerek Çanakkale özelinde yaptıkları hazırlıklardan bahsetti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Türkiye’nin Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi büyük fay hatlarının kesişim noktasında yer alığını belirterek; “Depremlerin Jeolojik Boyutu”, “Yapı-Zemin İlişkisi ve Yapısal Hasarlar”, “Depremlerin İnsan Üzerindeki Etkileri” başlıklarına değindi ve ekledi; “Unutmamalıyız ki depremler, doğanın bir gerçeğidir; ancak felaket olup olmayacağı, bizim hazırlık seviyemize bağlıdır. Yapı denetimlerinin sıkılaştırılması, afet bilincinin artırılması, ilk yardım ve acil durum yönetimi konularında toplumsal eğitimlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Üniversitemiz, bu bilinçle hareket ederek öğrencilerimizi ve çevremizi bilgilendirmeye ve güçlendirmeye devam edecektir” şeklinde ifade etti.
Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ise; Türkiye’nin afetlere müdahalede, akut dönem, arama kurtarma ve ilk yardım faaliyetleri döneminde hakikaten çok iyi mesafe kat ettiğini vurgulayarak “Geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de akreditasyonlarını tamamlayan iki ekibe belgelerini verdik. Bu gücümüz artarak devam ediyor. Ancak bu afetlerin bir de ikinci safhası olan iyileştirme safhası var. İyileştirme safhası dediğimiz bölüm; tekrar hayatın normalleşmesi, yıkılan enkazların kaldırılması, yeni binaların inşa edilmesi, vatandaşın tekrar eskiye dönmesi için yürütülen faaliyetler. Burada da yaklaşık iki yıldır gerçekten insanüstü bir gayret gösteriliyor. Şu an gelinen noktada 200.000’in üzerinde konut vatandaşlara teslim edilmiş durumda. Bu kadar kısa sürede bu kadar konut yapıp teslim etmek de hakikaten büyük bir başarı” dedi.
Uzmanlara göre afet olmadan önce riskleri azaltmak için harcanacak para 1 TL iken, afet meydana geldikten sonra harcanacak paranın 7 TL olduğunun ve harcamalar konusunda ortaya çıkan 1’e 7 oranının altını çizen Vali Toraman, afetler olamadan önce yapılacak çalışmalar, alınabilecek önlemler hakkında da bilgiler verdi. Program; ÇOMÜ GSF Fuaye alanında bulunan serginin gezilmesi ile son buldu.
(ERHAN TAYLAN)