6 Ekim İstanbul’un kurtuluşu resmi tatil mi? İstanbul’un işgal ve kurtuluş süreci

İstanbul’un işgalden kurtuluşunun 100. yıl dönümü olan 6 Ekim’de okullar ve kamu kurumları açık mı? 6 Ekim resmi tatil mi? İstanbul’da toplu taşıma ücretsiz mi? Tüm bu soruların cevabını sizin için araştırdık.

1477

İstanbul’un işgalden kurtuluşunun 100. yıl dönümü olan 6 Ekim’de okullar ve kamu kurumları açık olacak. 6 Ekim resmi tatil takvimi içinde yer almıyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işletilen toplu taşıma araçları bugün ücretsiz olarak hizmet verecek.

İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir rol oynayan tarihi bir şehirdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İtilaf Devletleri tarafından işgal edilen İstanbul, 6 Ekim 1923’te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu’nun şehre girmesiyle özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu tarihi gün her yıl İstanbul’un kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

6 Ekim resmi tatil mi?

6 Ekim resmi tatil takvimi içinde yer almıyor. İstanbul’un kurtuluşu tarihi olan 6 Ekim’de kamu kurum ve kuruluşları normal mesai saatlerinde hizmet vermeye devam edecek. Aynı şekilde okullar da açık olacak ve eğitim-öğretime tam gün devam edilecek.

6 Ekim’de toplu taşıma ücretsiz mi?

İBB tarafından yapılan açıklamaya göre, İstanbul’un kurtuluşunun 100. yılı dolayısıyla bugün toplu taşıma araçları ücretsiz olarak hizmet verecek. Ücretsiz yolculuk; İETT, Metrobüs, Özel Halk Otobüsleri, Şehir Hatları Vapurları, Özel Deniz Yolu Toplu Ulaşım Motorları ile Metro İstanbul’un yönettiği Tramvay, Metro, Füniküler, Tünel ve Teleferik hatlarında geçerli olacak. Ancak TCDD’ye bağlı Marmaray ise ücret almayı sürdürecek.

İstanbul’un işgal ve kurtuluş süreci

İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul’a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü. Dört yılı aşkın süre devam eden işgal, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasından sonra sona erdi. 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923’te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim’i böylece İstanbul’un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı. (Haber Merkezi)

Paylaş