havadurum

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın önemi nedir? 30 Ağustos tarihinde ne oldu?

30 Ağustos Zafer Bayramı, milli bayramlar arasında önemli bir bayramdır. Peki bu bayramın önemi nedir? İlk defa nerede kutlanmıştır?

1666

30 Ağustos, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi ve milli bir bayramdır. 30 Ağustos’un Türkiye için önemi, Türkiye’nin Yunan işgalinden kurtulmasıdır.

30 Ağustos tarihinde ne oldu?

Atatürk’ün başkomutanlığı sırasında gerçekleşmesinden dolayı ”Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da bilinen Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922 tarihinde başarıyla sonuçlandı. Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasının ardından Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. 30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesi sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında, bizzat Zafertepe’den idare ettiği savaşta, tamamen yok edilmiş veya esir edilmiştir.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın önemi nedir?

Zafer Bayramı'nda ise Dumlupınar'da Yunan güçlerine karşı Ulu Önder Mustafa Kemal'in başkumandanlığını yaptığı Büyük Taarruz Zaferi hatırlanır, kutlanır. İşgal altında kalan Türk toprakları arkadaşlar böylece Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan bu savaş sonucunda tamamen işgalden kurtulmuştur.

30 Ağustos Zafer Bayramı ilk defa nerede kutlandı?

İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaya devam edilmektedir.

30 Ağustos Zafer Bayramı kimlere armağan edildi?

Milli bayramlarımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şeklindedir. Bu yüzden milli bayramlar o milletin tüm bireylerine armağan edilmiştir.

(Esra Güller)

Paylaş