havadurum

2023 Nobel Kimya Ödülleri sahiplerini buldu

Bu yılın Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktalarının keşfi ve sentezi alanındaki çığır açıcı çalışmalarıyla Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov'a takdim edildi.

1628

Nobel Kimya Ödülleri'nin bu yılki kazananları, bilim dünyasının gözbebeklerinden Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov oldu. Ödül, nanopartiküller ve kuantum noktalarının keşfi ve sentezi alanındaki üstün katkıları için verildi. Bu çalışmalar, LED ışıklarından TV ekranlarına kadar birçok alanda kullanılan kuantum noktalarının önemini vurguluyor. Ayrıca, kanser dokusunu çıkarırken cerrahlara yardımcı olma potansiyeli taşıyor.

Nobel Kimya Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) ile takdim ediliyor. Bu yılın ödülünü kazanan isimlerden Moungi Bawendi, Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörü olarak görev yapıyor. Louis Brus ise Columbia Üniversitesi'nde emeritus profesördür. Alexei Ekimov ise Nanocrystals Technology Inc. şirketinde çalışmaktadır. Louis Brus, 1972 yılında AT&T Bell Labs tarafından işe alındı ve 23 yıl boyunca nanokristaller üzerindeki çalışmalara odaklandı. Moungi Bawendi ise Paris doğumlu olup, Fransa, Tunus ve ABD'de büyüdü. Doktora sonrası araştırmalarını Louis Brus'un yanında yaparak 1990 yılında MIT'ye katıldı ve 1996'da profesör unvanını aldı. Alexei Ekimov ise Sovyetler Birliği'nde doğdu ve ABD'ye taşınmadan önce Vavilov Devlet Optik Enstitüsü'nde çalıştı. Ekimov, 1999 yılında Nanocrystals Technology Inc. şirketinde baş bilim insanı olarak görev aldı.

(Esra Güller

Paylaş