1'inci Troas Sempozyumu Troya Müzesi'nde başladı

1344

 

 
Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü, Troya Müzesi Müdürlüğü ile İÇDAŞ A.Ş. tarafından düzenlenen sempozyumun açılışı Troya Müzesi`nde yapıldı. İl Kültür Müdürü Kemal Dokuz, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ın konuşmaları ile başlayan program, kazı başkanlarının çalışmalarını anlatması ile devam etti. Prof. Dr. Coşkun Özgünel’in Apollon Smintheion Tapınağı`ndaki kazı çalışmalarını, Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın Assos kazıları çalışmalarını, Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın Troya kazılarını, Prof Dr. Vedat Keleş’in Parion kazıları çalışmalarını ve Arkeolog Özgür Çavga ve Zülküf Karakuş’un Güreci Üstünlü Mevkii Mozaik Kurtarma Kazılarını anlattılar.  24-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan sempozyumda  tarihi ören yerleri ve kazı alanlarındaki çalışmalarla ilgili kazı başkanları Prof. Dr. Erhan Öztepe, Doç. Dr. Göksel Sazcı, Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, Prof. Dr. Halime Hüryılmaz, Prof. Dr. İsmail Özer, Doç. Dr. Reyhan Körpe ve Prof Dr. Ayşe Çaylak Türker’ın  sunumlarına yer verilecek.
 
“Çanakkale, tam 5 bin yıllık tarihe şahitlik ediyor”
Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, "Nüfusumuzla, coğrafi büyüklüğümüzle kıyaslanamayacak bir tarihsel, mitolojik ve turistik öneme sahip bir ilimiz var. Bir destanlar şehir Çanakkale, tam 5 bin yıllık tarihe şahitlik ediyor. Mitolojik Troya Destanı`ndan, yakın geçmişimizin şanlı Çanakkale Destanı`na kadar yaşanan olaylara ev sahipliği yapan bir şehir. Yerli ve evrensel değerlerim toplamı burada. Bu sempozyumun gelişmesi, büyümesi ve gerçekleşmesinde en büyük katkıları sunan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Çanakkale Valimiz Sayın Orhan Tavlı’ya, Çanakkale İl Özel İdaresi’ne, Sponsor kuruluşumuz olan İÇDAŞ’a, kazı çalışmalarında emeği geçen herbir kazı başkanlarımıza ve ekiplerine ve her şeyden önce 18 Mart 2018 tarihinde Troya Müze’mizin yapımını ve açılış törenini gerçekleştiren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, ayrıca Çanakkale Milletvekillerimiz Sayın Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu’na şükranlarımı sunuyorum” dedi.
 
“Troya Müzesi bir hafıza mekanıdır”
Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük konuşmasında, "Hocalarımız bir yıl boyunca yaşadığımız bu toprakları karış karış gezdiler, santim santim kazdılar ve o verileri bu müzeye aktarıyorlar. Anadolu adına az söylenmiş ne varsa, eksik söylenmiş ne varsa, söylenecek daha ne varsa bu bina, bu kurum bunları söylemek üzere buradadır" ifadelerini kullandı.
 
“Çanakkale’de destan yazılmasaydı moraller çökmüş, bitmiş olacaktı”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat , “Çanakkale’de başarı, azim, inanç, bu iman olmasaydı milli mücadele başarılı olmazdı. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birçok paşa bu ruha inandılar. Millet bu ruha inandı. Çanakkale’de destan yazılmasaydı moraller çökmüş, bitmiş olacaktı. Ama Çanakkale ruhu milli mücadeleyi başlattı. O dönemde İngiliz mandasını kabul eder gibi tartışmaların başladığı dönemlerdi. Ama Çanakkale bize ruh verdi. Milli mücadeleyi başlattı. Türk milleti, ‘Çanakkale geçilmez’ dedirtti. Anadolu’dan Türk milletini topyekûn yok etmeye çalışan sözüm ona emperyalist devletler oyunları bozuldu” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş