15 Eylül Dünya Prostat Kanseri farkındalık günü

Biga Devlet Hastanesi Başhekimi ve Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emrah Demirci, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prostat kanserinin, 50 yaşından sonra riskin arttığı ve genetik faktörlerin risk oranını etkilediği söyledi.

596

Op. Dr. Demirci, prostat kanserinin özellikle 50 yaşından sonra daha sık görüldüğünü belirtti. Babasında prostat kanseri olan bir erkeğin, bu hastalığa yakalanma riskinin normal bir erkeğe göre 2 kat daha fazla olduğunu, kardeşinde prostat kanseri olan bir kişide ise riskin 3 kat arttığını ifade etti. Prostat kanseri belirtilerinin idrar yaparken zorlanma, gece sık idrara çıkma ve meniden veya idrardan kan gelmesi gibi şikayetler olabileceğini belirten Demirci, bu tür belirtileri olan kişilerin üroloji uzmanına başvurması gerektiğini kaydetti.

“Prostat kanserinin özellikle 50 yaşından sonra daha sık görülüyor”

Prostat kanserinin özellikle 50 yaşından sonra daha sık görüldüğünü belirten Op. Dr. Demirci, “Babasında prostat kanseri olan bir erkeğin bu hastalığa yakalanma riski normal bir erkeğe göre 2 kat daha fazladır. Kardeşinde prostat kanseri bulunan bir kişide ise risk 3 kat artmaktadır. Prostat kanseri belirtileri arasında idrar yaparken zorlanma, gece sık idrara çıkma ve meniden veya idrardan kan gelmesi gibi şikayetler yer alır. Bu tür belirtileri olan kişilerin derhal bir üroloji uzmanına başvurması gerekmektedir” dedi.

“Erken tanı ve tedavi süreci oldukça önemlidir”

Prostat kanserinin dünyada erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirten Demirci, “Türkiye'de 70 yaş ve üzerindeki erkeklerin beşte biri prostat kanserine yakalanıyor. Erken tanı ve tedavi süreci oldukça önemlidir. Prostat kanseri tanısında kullanılan yöntemler arasında parmakla muayene, PSA ölçümü ve ultrason eşliğinde prostat biyopsisi yer almaktadır” dedi.

“Uygun tedavi yöntemleri ile tamamen iyileştirilebilir”

Prostat kanserinin yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Emrah Demirci, “Hastaların düzenli olarak takip edilmesi önemlidir. Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi bulunmaktadır. Erken dönemde tanı konulan prostat kanseri, uygun tedavi yöntemleri ile tamamen iyileştirilebilir” dedi.

“50 yaşından sonra her erkek prostat muayenesi olmak zorunda”

Op. Dr. Emrah Demirci, “ 50 yaşından sonra erkeklerin düzenli olarak prostat muayenesi olmaları gerektiğini ve doktorlarıyla iyi bir iletişim içinde olmaları gerekiyor. Her zaman için erken tanı hayat kurtarır. Prostat kanseri konusunda her vatandaş bilinçli olmak zorundadır” şeklinde konuştu.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş