havadurum

Zehir salan Termik Yasası TBMM'den geçti

980

 Aralarında Çan 18 Mart Termik Santrali`nin de bulunduğu, insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği halde bugüne kadar zorunlu önlemleri almadığı, yatırımları yapmadığı için yılbaşında kapatılması gereken 13 kömür santraline 2.5 yıl daha ek süre verilmesini ön gören TBMM’de görüşülen kanun teklifinin AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Teklifin kabul edildiğini basına duyuran karar sonrası CHP Kütahya Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Fazıl Kasap, “Meclis Genel Kurulunda görüşülen Torba Kanunun 50 maddesi tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP`nin oylarıyla kabul edildi. Böylece Türkiye`de bulunan 15 termik santral baca filtresi takmadan 2,5 yıl daha halkımızı zehirlemeye devam edecek. Yazıklar olsun!” sözleriyle tepki gösterdi.  Elektrik Üretim A.Ş. veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarına ve 4046 sayılı Kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerine ve kamu üretim şirketlerine ait üretim tesislerine, özelleştirilmiş olanlara veya özelleştirileceklere çevre mevzuatına uyumuna yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla 31.12.2022 tarihine kadar süre tanınacak.

 
“Çan’daki çocukların yüzde 65’i solunum yolu hastası”
Konuyla ilgili daha önce gazetemize açıklamada bulunan Çan Çevre Derneği Yıldız, yasanın geçmesi ile birlikte Çan’ın ölü şehir olacağını belirterek; “Her taraf kül altında. Vatandaşların en büyük sıkıntısı şu, tarımsal verim ikinci termik santralin kurulmasında sonra yarı yarıya düştü. Buradan elde edilen yemlerin küllerle üzeri örtüldüğü için hayvanların yemediği, bu konuda çok büyük sıkıntıların olduğunu vatandaş kendisi bize söylüyor. Tabipleri Birliği’nin raporlarında Çan’daki çocukların yüzde 65’inin solunum yolu hastası olduğu belirtiliyor” ifadeleriyle yasaya tepki göstermişti. 
 
“Susarak ölüme çanak tutuyorsunuz…”
Yıldız, son olarak yaptığı paylaşımda Çan 18 Mart Termik Santral bacalarından siyah dumanlar çıktığını ve arıza olabileceğini belirterek; “Çanakkale`den gelirken baktım, ODAŞ`ın bacası duman duman ama, 18 Mart`ın bacasından da simsiyah bir duman çıkıyordu. Galiba arıza var ve Çan zehir solumaya devam ediyor. Susarak ölüme çanak tutuyorsunuz…” dedi.
 
“Filtresi olmayan termik santrallerden bazıları”
Filtresi olmayan santrallerden bazıları; “Termik santraller Kapasite (MW) Sahibi; Afşin-Elbistan A 1.355 Çelikler Holding. Seyitömer 600 Çelikler Holding. Tunçbilek 365 Çelikler Holding. Orhaneli 210 Çelikler Holding. Afşin-Elbistan B 1.440 EÜAŞ (Kamu). 18 Mart Çan 320 EÜAŞ (Kamu). Çayırhan 620 Ciner Enerji. Kangal 457 Konya Şeker. Soma 990 Konya Şeker. Kemerköy 630 Limak-İçtaş. Yeniköy 420 Limak-İçtaş. Çatalağzı 300 Bereket Enerji. Yatağan 630 Bereket Enerji.” 
(Eren Aşnaz)
Paylaş