Yurt Dışı Alışveriş Limitleri Yeniden Düzenlendi: TEMU Gümrük Vergisi Ne Kadar Oldu?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değiştirildi. Bu kararla yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü.

827

Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre, yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değiştirildi. Bu kararla yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Ucuz alışveriş sitelerinin gündem olmasının ardından 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karar 21 Ağustos'ta Yürürlüğe Girecek

Amazon, Aliexpress ve Temu gibi e-ticaret sitelerinden yurt dışı alışveriş oranı yakın zamanda oldukça artmıştı. Son haftalarda ilgi odağı haline gelen Temu’nun ilgi çekmesinin temel nedeni ise ürünlerin fiyatlarının bir hayli uygun olmasıydı. Fakat yeni kararla yurt dışından alışveriş dönemi ve tüm bu ilgi son bulacak gibi.

Yurt Dışı Alışveriş Limiti 30 Euro’ya Düştü

Mevcut uygulamada, yurt dışından yapılan alışverişlerde 150 Euro limitini geçtiğinizde aldığınız ürünlerin gümrükten geçmesi mümkün olmuyordu. Yeni kararla bu limit 30 Euro seviyesine kadar düşmüş oldu. Beş katına kadar daha düşük bir limit olması, yurt dışından yapılan alışverişleri doğrudan etkileyecek.

Vergiler İçin Yükseltme Kararı

Limitlerin değişmesi dışında, yurt dışından gelen kargolara uygulanan vergiler için de bir artış söz konusu olacak. İşte yeni oranlar:

Avrupa Birliği’nden gelen kargolarda vergi, yüzde 18 yerine yüzde 30 olarak uygulanacak.

AB dışındaki ülkelerden gelen kargolarda ise vergi, yüzde 30 seviyesinden yüzde 60 seviyesine çıkarıldı.

Ucuz Alışveriş Sitelerine İlgi Düşecek

Ucuz alışveriş sitelerinin gündem olmasının ardından 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar sonrası özellikle Çinli alışveriş sitelerine olan ilginin düşeceği düşünülüyor. Zira ürün ne kadar uygun fiyatlı olursa olsun 30 Euro limiti geçilemeyecek. Üzerine daha fazla vergi alınmasıyla beraber fiyat avantajı ortadan kalkmış olacak.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş