havadurum

YKS ek yerleştirme mi? Mezuna kalma mı?

YKS ek yerleştirme süresi adayların araştırılan konu başlıkları arasında yer alsa da, akıllarda iki soru işareti var. YKS ek tercih yapmalı mı? Mezuna mı kalmalı? Uzman görüşleri haberimizde…

2231

YKS ek yerleştirme yapmayı düşünen adaylarının bir kısmının kafası karışık. Geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023 tercih sonuçları açıklanmış durumda. Öğrenciler şimdi sıra kayıt dönemine gelmiş bulunuyor. Ancak tercihlerine göre istedikleri üniversitelere yerleşemeyen öğrenciler, mezuna kalma kararını verme süreciyle karşı karşıya. İstanbul Rumeli Üniversitesi Tanıtım Koordinatörü Cihan Kuzgun, bu konuda önemli bir tavsiyede bulundu..

Üniversiteye Yerleşemeyen Öğrencilere Tavsiye: Kayıt Olun

Cihan Kuzgun, öğrencilere yönelik verdiği tavsiyede, adayların mezuna kalmak yerine mutlaka kayıt olmalarını önerdi. "Mezuna kalmak" teriminin, istedikleri puanı elde edemediklerinde bir yıl daha sınava hazırlanmak anlamına geldiğini belirten Kuzgun, bu durumun aday öğrenciler için zaman kaybı olduğunu vurguladı. Ayrıca, üniversiteye giren yaşıtlarının hayata daha erken başlayacağını, bu süreçte kendilerinin ise zaman kaybedeceğini ifade etti.

Belirsizlik ve Stres Faktörü

Kuzgun, mezuna kalan öğrencilerin bir sonraki sınavda elde edecekleri sonuçların belirsiz olduğunu ve bu durumun daha büyük bir stres kaynağı olabileceğini dile getirdi. İstekleri doğrultusunda puan alamamış olsaşarda puanlarının yettiği başka bir bölümde okuyarak hayallerindeki mesleği yapma fırsatını değerlendirebileceklerini belirtti.

Farklı Alternatiflerle Hedefe Ulaşma İmkanı

Örnekle açıklamalarına devam eden Kuzgun, aday öğrencinin istediği bölüm için gereken puanı elde edemediyse bile, puanlarının yettiği başka bir bölümde okuyarak hedefine ulaşabileceğini önerdi. Bu durumu örneklemek adına, öğrencinin Beslenme ve Diyetetik Bölümü'ne girecek puanı alamadığını varsayıyor ve bunun yerine Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nü tercih edebileceğini ve aynı anda çift ana dal yaparak iki alanda eğitim alabileceğini anlattı.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları

Çoğu adayın tercih yapıp bir üniversiteye yerleşse dahi tekrar sınava hazırlanma düşüncesinde olduğunu belirten Kuzgun, “Mezuna kalmak mantıklı bir hamle gibi gelebilir ancak doğru bir karar değil. Bu sadece zaman kaybı anlamına gelir. Mezuna kalmanın dezavantajlarından en önemlisi ise OBP puanının yarıya düşmesidir. Tercih sonrası bir üniversiteye yerleştirilip kayıt yaptırmadığınız takdirde gelecek sene sınava girdiğinizde puan düşüşü yaşarsınız. Bu puan düşüşü diploma notu üzerinden hesaplanır. Diploma notunuz üzerinden hesaplanan puanınız bir üniversiteye yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır” diye belirtti. (Haber Merkezi)

 

Paylaş