Yılmaz “Şoförlerimiz köle değil, emekçidir!”

Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz, şehir içi toplu taşımada görev yapan şoförlerin çok düşük ücretler ile çok zorlu şartlar altında çalıştırıldıklarını belirterek “Haklarımızı sonuna kadar arayacak ve bu sorunun çözümü için her türlü mücadeleyi vereceğiz.” dedi.

531

Şehir içi toplu taşımada Sınırlı Sorumlu 18 No’lu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’ne bağlı olarak çalışan şoförlerin çalışma koşullarının “kölelik düzeninin yansıması” olduğunu belirten Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz “Üyelerimizin hakkını sömürmekten vazgeçin!” uyarısı yaptı.

Yılmaz, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Aziz şehrimiz Çanakkale’nin yükünü omuzlayan emekçiler adeta kölelik koşullarında çalıştırılmaktadır.

Çanakkale’de faaliyet gösteren ‘Sınırlı Sorumlu 18 No’lu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Sendikamıza verildiği andan itibaren hemen TİS taslağı üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış ve görüşmelere başlanılmıştır.

Emekçilerin onuruna yakışan ücret ve sosyal haklara kavuşması için attığımız tüm adımlar bugüne kadar sonuçsuz bırakılmış, üyelerimiz sefalet ücretlerine mahkûm edilmiştir.

Çanakkale Belediyesi ile birlikte toplu taşıma hizmeti sunan ‘Kooperatif’ yönetiminin bu tutumu adeta kölelik düzeninin yansımasıdır.

Bir şehrin kalbi toplu taşıma hizmetinin eksiksiz yerine getirilmesi için özveri ile çalışan üyelerimize reva görülenleri asla kabul etmiyoruz!

‘Kooperatif’ yönetimine üyelerimizin haklarını gasp etmekten vazgeçmesi için çağrıda bulunuyoruz:

Üyelerimizin sabrı kalmamıştır! Bıçak kemiğe dayanmıştır!

Şoförlerimiz köle değil, emekçidir!

Türkiye’nin en etkin Sendikası HİZMET-İŞ üyeleri asla yalnız değildir!

Sonuna kadar üyelerimizin haklarının takipçisi olacağız!

‘Kooperatif’ yönetimi sadece ücretler konusunda değil, üyelerimizin sosyal hakları konusunda da büyük bir zulme imza atmaktadır.

‘Kooperatif’ yönetimi 21. yüzyıl Türkiye’sinde orta çağ mahsulü düzen işletmekte abes bir şey görmemektedir. Üyelerimizin %90’ı bir gün dahi tatil yapmadan çalıştırılmakta, yasalar alenen çiğnenmektedir.

Tüm bunlar bir yana aralıksız çalışmaya zorlama nedeniyle Çanakkale halkının canı hiçe sayılmaktadır.

Bunun adı iş bilmezliktir, emeğe saygısızlıktır, kanun tanımazlıktır!

Üyelerimizin kullandığı araçlar günümüz toplu taşıma yönetmeliği kriterlerini karşılamaktan da oldukça uzaktır.

Otobüslerin %90’ı muayenesiz ve bakımsız çalıştırılmaktadır. Bu vaziyet neticesinde ‘Kooperatif’ yönetimi verilen trafik cezalarını kıt kanaat geçinen emekçilere yansıtmakta, sömürüyü daha da derinleştirilmektedir.

‘Kooperatif’ yönetiminin insanlık dışı uygulamaları bunlarla sınırlı değildir.

Güzergâhlar halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda değil, yönetim çıkarları doğrultusunda belirlenmekte, devletimizin hak temelli anlayışla getirdiği engelli ve yaşlılara verilen ücretsiz taşıma hizmeti gelir elde edilemediği gerekçesiyle engellenmektedir.

Maalesef ‘Kooperatif’ yönetiminin tek saygısı menfaatlerinedir.

Unutulmamalıdır ki, Çanakkale halkı, şehitlerinin mirasına sahip çıkan, adaleti ve eşitliği her şeyin üzerinde tutan bir halktır. Kooperatif’ yönetiminin değerleri çiğneyen bir tavır içinde olması kabul edilemez.

Haklarımızı sonuna kadar arayacak ve bu sorunun çözümü için her türlü mücadeleyi vereceğiz.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş