Altıncı şirketi Alamos Gold`un iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından Kirazlı altın madeni işletme şantiyesine su sağlamak amacı ile yapmaya başladığı Kumarlar Köyü Göleti ve Barajı’na köy halkının tepkisi devam ediyor. Kumarlar Köyü sakinleri yürüyüş yapmış, baraj inşası ile köy sularının kesildiğini belirten köylüler, içme suyunun dahi 30 km. uzaktan temin etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek; "Bir zehir için buradan su pompalanmasına karşıyız. Suyumuzu vermek istemiyoruz. Kumarlar suyu ile Çanakkale zehirlenmesin" demişlerdi. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından Kumarlar Köyü Göleti ile ilgili açıklama yapıldı. Altınzeybek-2 olarak isimlendirilen barajın nereden çıktığını öğrenmek adına ilgili kurumların ziyaret edildiği ancak hiçbir kurumdan bu baraja ilişkin net bilgi edinilemediği belirtildi. Köyde düzenlen eylemin ardından köye gelen yetkililerin, ‘Kumarlar Köyü’ne ait sulanacak arazinin tespit edileceği, baraj nedeniyle meralarına ulaşacakları yolu kalmayan köylünün yolunu açacaklarını belirttikleri ancak barajın asıl hizmet edeceği alanın maden olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Orman Bölge Müdürlüğü meralara giden yolun barajın altında kalmasından dolayı yeni bir güzergahtan yol veririz talebi en nihayetinde yolu madenciye yaptıracağız söylemine oradan da meranızı terk edin noktasına varmıştır…” denildi. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından Kumalar Göleti süreci ile ilgili yapılan açıklamada; “26 Temmuz’da başlayan Su ve Vicdan Nöbetinin Kirazlı nöbet yerindeyken en çok ziyaret eden köy halkı olan Kumarlar Köyü, nöbet sırasında köylerine ilişkin sorunlarını, yapılan barajla ilgili çekincelerini defalarca aktardılar. Her gün ziyaretimize geldiler ve bizlerle yoldaşlık yaptılar. Bizler de nöbet sırasında civar köylerle iletişimde kalmaya özen gösterdik. Su ve Vicdan Nöbeti’ni Kumarlar’a çeken hem bizleri yalnız bırakmamaları hem de köylüyü kalkındıracak baraj göletinin asıl amacının madene su vermek amaçlı olduğundan duyduğumuz endişeydi. Bizler “ Kirazlı Altın Gümüş İşletmesi Kapasite Geliştirme Nihai ÇED Raporu”’nda yeri olmayan Kumarlar Köyü’ne inşa edilecek Altınzeybek-2 olarak isimlendirdikleri barajın nereden çıktığını öğrenmek adına ilgili kurumları ziyaret ettik. Hiçbir kurumdan bu baraja ilişkin net bilgi edinemedik. Doğu Biga Madencilik tarafından inşa edilen, inşaat kontrollerinin DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını şantiye önündeki tabeladan öğrendiğimizde kurumlarla yazışarak yapılan protokolün tarafımıza iletilmesini istedik. Müdürlükten öğrendiğimiz bilgi ise sadece inşaat protokolüne ait bir protokol olduğu, su kullanımına dair herhangi bir protokol yapılmadığına ilişkindi” denildi.
“Yetkililer vaatlerde bulundular”
Köylünün tarımsal sulama için yapıldığını düşündüğü barajın maden için yapıldığı ifade edilen açıklamada; “Kumarlar Köyü ile Su ve Vicdan Nöbeti’nin ortak noktası bu barajdı. Köylünün tarımsal sulama için yapıldığını düşündükleri baraj maden içindi, Su ve Vicdan Nöbeti’nin ise madenin ÇED kapsamında yer almayan bir barajdan madene nasıl su verileceğini öğrenme isteğiydi. Kumarlar Köylüsünün yanında yer aldık ve birlikte soruna çözüm üretmek için mücadele ettik. En etkili eylemlerden biri olan “Kumarlar’dan Madene Su Yok” temalı Kadın Yürüyüşü idi. Yürüyüşte köy kadınlarından Cemile’nin dile getirdiği “Kumarlardan aldığınız suyla Çanakkale halkını zehirleyemezsiniz.” cümlesi dayanışmanın en güzel ispatıydı. Bu yürüyüşten bir hafta sonra 27.12.2019 tarihinde ilgili kurumların yetkilileri ve yerel idareler köyü ziyaret ettiler. Köylünün sorunlarını dinleyip çözüm üreteceklerine dair sözler verdiler. Katılımcılar Vali Yardımcısı, Çan Kaymakamı, İl Tarım Müdürü, İlçe Tarım Müdürü, Orman Bölge Müdürlüğü ve İlçe işletmesi Müdürü, İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birliği, İl Milli Eğitim Müdürü idi. Köylünün tarımsal sulamaya ilişkin, hayvancılığa ilişkin, kooperatifleşmeye ilişkin sorunlarını dinleyip tek tek not ettiler. Bölgeye olan yatırımlar konusunda bilgi verdiler. İnşa edilen barajdan Kumarlar, Dumanlı ve Şerbetli köylerine ait 3500 dönüm arazinin cazibe ile sulanacağını belirttiler. Yetkililer köyden ayrılırken 30.12.2019 tarihinde köye gelip Kumarlar Köyü’ne ait sulanacak arazinin tespit edileceğini, baraj nedeniyle meralarına ulaşacakları yolu kalmayan köylünün yolunu açacaklarını belirttiler. Konuya ilişkin o tarihli sosyal medya canlı yayını da mevcuttur” denildi.
“2 ayda sözlerin hiçbiri gerçekleşmedi”
“2 ay sonunda bu sözlerden hangisi gerçekleşti?” sorusunun yöneltildiği açıklamada; “2 ay sonunda Kumarlar Köyü’nde gelinen nokta şudur; Su Pompaj Sistemi ile sulanabilecek sadece köyün tek bir yöndeki tarım arazisi toplamı 3500 dönümdür. Yani bu baraj tarımsal sulama amaçlı yapılmışsa barajın bütün suyunun sadece bu amaçla kullanılması Kumarlar, Duman ve Şerbetli Köyleri için yeterlidir. Yani bu barajdan Madene Su Yok, doğrudur. Çünkü barajda hem tarımsal sulama, hem içme suyu kaynağı hem de maden için yeterli su kapasitesi yoktur. Su Pompaj Sistemi’nin köylü için masraflı olacağı, ısrarla bunun köylü tarafından karşılanamayacağı belirtilirken görünen o dur ki tarımsal sulama için inşa edildiği söylenen barajın asıl hizmet edeceği alan Maden’dir. Orman Bölge Müdürlüğü meralara giden yolun barajın altında kalmasından dolayı yeni bir güzergahtan yol veririz talebi en nihayetinde yolu madenciye yaptıracağız söylemine oradan da meranızı terk edin noktasına varmıştır” denildi.
“Gölet vatandaşa hizmet için kullanılmalı”
Yetkililere çağrı yapılan açıklamada; “27.12.2019 tarihinde umutlanan ve kurumların verdikleri sözlere güvenen köy halkı bugünlerde meralarından çıkmaları konusunda uyarılıyor. Kumarlar Köyü’nde köylünün bilgisi olmadan, köyde etüt çalışması yapılmadan, köylerin tarımsal sulama ihtiyacı için gerekli su miktarı tespit edilmeden, barajın içme ve kullanma suyu için yapıldığını iddia eden kurum ve şirket görünen o dur ki bu barajı besleyecek havzada ÇED Olumlu Raporu almış olan bir Kurşun Madeni olduğundan bile bi’haber olarak baraj inşa etmiş ve şimdi de baraj sahasında kaldığı için meraları boşaltmaları konusunda köylü üzerinde baskı kurmaktadır. Zaten baraj sahasında kaldığı için kamulaştırılacak meraların gelinen bu noktada çevrecilerle birlikte hareket etmekten başlarına iş açıldığı şeklinde söylemlerle de halkı çevrecilere karşı kışkırtmaktadır. Yetkilileri vatandaşları birbirine düşürmeye çalıştıkları basit oyunlar yerine verdikleri sözleri tutmaya, bir devlet kurumu gibi hareket ederek vatandaşa hizmet etmeye davet ediyoruz” denildi. (Eren Aşnaz)