havadurum

Yerel seçim öncesi çarpıcı Çanakkale anketi!

Yerel seçimler yaklaşırken, anket şirketleri şehrin nabzını tutacak verileri araştırmaya başladı. AREA şirketinin araştırma yaptığı şehirlerarasında yer alan Çanakkale’de partilerin son durumlarıyla ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı.

4368

Yerel seçim öncesinde şirketler şehirlerdeki oy oranını belirlemek amacıyla çalışmalar yürütmeye başladı. Bu anketlerden birisini de AREA Araştırma Şirketi gerçekleştirdi. 5-10 Ağustos tarihleri arasında, Çanakkale Merkez İlçede, 1504 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştiren anket, partilerin son durumu ile ilgili çarpıcı verileri ortaya çıkardı.

Kararsız oylar en yüksek yüzdeye sahip oldu

Ankette “bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?”  sorusuna verilen yanıtlarda birincilik, kararsızlar ve “sandığa gitmeyeceğim” seçenekleri oldu. CHP'nin yüzde 29,8 çıktığı ankette AKP yüzde 17,3’lük dilime girdi.

Z

Partiler kendi adayı ile seçimlere giderse ne olur?

AREA şirketinin yaptığı ankette, “Partiniz kendi adayıyla seçime girerse ne olur?” sorusuna da yanıt arandı. Siyasi partilerin kendi adayları ile yerel seçime girdiğinde kararsız ve “sandığa gitmeyeceğim” diyenler %36,9 ile yine birinci sırada yer aldı. Soruda “CHP adayına oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 29,5 olurken  AKP  yüzde 18, İYİ Parti ise yüzde 7,9 olarak ölçüldü.

9k=2Q==

Öne çıkan adaylar belirlendi

Ankette, iki adayın üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Çanakkale Belediyesi’nin başarı performansı yüzde 27,2 olarak ölçüldü. Ankette sorulan açık uçlu sorulardan biri olan “AKP'nin belediye başkan adayı kim olmalıdır?” sorusunda yüzde 7,2 ile Jülide İskenderoğlu ilk sırada çıkarken, Bülent Turan yüzde 5 ile ikinci sırada yer aldı.

2Q==

 

Dikkat çeken isimlerden biri de Muharrem Erkek oldu

Yerel seçimler yaklaşırken gerçekleştirilen ankette aynı soru CHP için de soruldu. “CHP'nin belediye başkan adayı kim olmalıdır?” sorusuna verilen yanıtlarda ilk tercih CHP’nin yakın zamana kadar Genel Başkan Yardımcılığını yapan, 14 Mayıs seçiminde milletvekili adayı olmayan Muharrem Erkek oldu. Muharrem Erkek yüzde 22,6 ile belediye başkanlığı tercihinde birinci sırada çıkarken, Erkek’i yüzde 8,7 ile mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan takip etti.  Diğer CHP’li isimler ve tercih oranlarının da yer aldığı anket sonucunda; önceki baro başkanı Bülent Şarlan, yüzde 4,1,  Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay yüzde 3,1, CHP Belediye Meclis Üyesi Erdal Gezen yüzde 2,5,  iş insanı Mehmet Öngel  yüzde 2,5, Kepez Belediye Başkanı Birol Aslan %0,4 oy oranına sahip oldu.

9k=

Tanınırlık ve kanaat oranı da ölçüldü

Sonuçlarda yer alan CHP'li isimlerle ilgili “tanınırlık seviyesi ve kanaatler” de anket verilerinde ölçüldü.   Ankette, Muharrem Erkek’i “tanıyorum ve kanaatim olumlu” diyenlerin oranı yüzde 48,4 iken, “tanıyorum ama kanaatim olumsuz” diyenler  yüzde 20,4 oldu. Ankete katılanları yüzde 13,5 ise “tanımıyorum” yanıtını verdi.

Mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı “tanıyorum ve kanaatim olumlu” diyenlerin oranı yüzde 36,1 iken “tanıyorum ama kanaatim olumsuz” diyenlerin oranı 44,8 olarak ölçüldü.

Bülent Şarlan için sıralama ise yüzde 23,5, yüzde 14, yüzde 48,3. Erdal Gezen için ise yüzde 16,3, yüzde 13,3 yüzde 57,5. İrfan Mutluay bu oranlar yüzde 15, yüzde 12,6, yüzde 62,9. Mehmet Öngen yüzde 14,7, yüzde 12,4, yüzde 62,5 olarak ölçüldü.

Z

 (Esra Güller)

Paylaş