Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi'nin desteklediği, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen Tarımsal Yenilikler Yayım Projesi kapsamında; Yeni Geliştirilen Sofralık Üzüm Çeşitlerinin (Spil Karası, Efem) Çanakkale İlinde Yaygınlaştırılması Yayım Projesi'nin açılış ve eğitim toplantısı için Bayramiç İlçesi Çavuşlu Köyünde bir toplantı düzenlendi. Toplantı öncesi Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü konu uzmanları ve il ve ilçe müdürlüğü teknik personeli ile Çavuşlu köyü bağ alanlarında teknik gezi yapılarak, hastalık ve zararlı kontrolleri gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi'nin desteklediği, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen Tarımsal Yenilikler Yayım Projesi kapsamında düzenlenen toplantıya; Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü Asma Islahı Bölüm Başkanlığı’nda görevli Bölüm Başkanı Zir. Yük. Müh. Metin Kesgin, Zir. Yük. Müh. Mustafa Sacit İnan, Bitki Sağlığı Bölüm Başkanlığı’nda görevli Dr. Esra Albaz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, köy muhtarları, il ve ilçe teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.
Toplantı açılışında konuşma yapan Eren; “Türkiye için önemli tarımsal faaliyetler içerisinde olan bağcılık, Çanakkale ili tarımı içinde köklü bir geçmişi ile önemli bir tarımsal faaliyetlerden biridir. Bayramiç; ilimizin kökleri eskilere dayalı üzüm üretiminin yapıldığı ilçelerimizdendir. İlimiz bağ alanlarının % 41'i Bayramiç ilçesinde yer almaktadır ve yaklaşık 18 bin dekar bağ alanı bulunmaktadır. Bağcılığın yoğun olarak yapıldığı köyler; Çavuşlu, Gedik, Mollahasanlar, Köseler, Akçakıl, Üzümlü, Sarıot, Daloba, Serhat, Evciler, Yassıbağ ve Külcüler köyleridir. İlçede şıralık Karasakız (Kuntra) üzüm çeşidinin yanında, sofralık olarak Cardinal, Trakya İlkeren, Alphonse Lavallee gibi sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği de yapılmaktadır. 'Yeni Geliştirilen Sofralık Üzüm Çeşitlerinin (Spil Karası, Efem) Çanakkale İlinde Yaygınlaştırılması Yayım Projesi' İl Müdürlüğümüz ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ile yürütülecektir. Proje kapsamında üreticiler, bağ tesisinden hasada kadar bağcılığın tüm aşamalarını, farklı zaman dilimlerinde planlanan eğitimler ile öğrenme ve pratik uygulamalar yapma imkanını bir arada bulabileceklerdir ve Çavuşlu'da bir dekarlık demonstrasyon bağı tesis edilecektir”dedi.
Toplantı daha sonra Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden gelen konu uzmanları tarafından Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce melezleme ıslahı sonucu geliştirilen yeni sofralık üzüm çeşitleri, bağlarda terbiye sistemleri ve bağ tesis tekniği ile önemli bağ hastalık ve zararlıları konularında yapılan sunumlar ile devam etti. Toplantı üreticilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.
(ERHAN TAYLAN)