havadurum

Yeni Nesil Apple CarPlay Geliyor, İşte CarPlay İle İlgili Tüm Detaylar!

Apple, yeni nesil CarPlay desteğine sahip ilk araçların 2024 yılında piyasaya sürüleceğini duyurdu. Peki yeni nesil CarPlay ne gibi yenilikler sunacak? Hangi araç modelleri yeni nesil CarPlay’i destekleyecek? İşte merak edilen tüm soruların cevapları!

1695

Apple, yeni nesil CarPlay desteğine sahip ilk araçların 2024 yılında piyasaya sürüleceğini duyurdu. Yeni nesil CarPlay, araç üreticilerine araçlarının marka kimliğine uygun bir arayüz tasarlamalarına ve kullanıcılara araç ayarlarını, araç kamerasını, şarj durumunu, klima kontrollerini, lastik basıncını, yolculuk verilerini ve daha fazlasını CarPlay ekranından yönetmelerine olanak tanıyacak. Yeni nesil CarPlay’i kullanabilmek için bir iPhone ve yeni nesil CarPlay desteğine sahip bir araca ihtiyacınız olacak

Yeni Nesil CarPlay Nedir?

CarPlay, Apple’ın iPhone kullanıcılarına araçlarında daha güvenli ve akıllı bir deneyim sunmak için geliştirdiği bir sistemdir. CarPlay sayesinde kullanıcılar, araçlarının ekranından iPhone’larını kontrol edebilir, Siri’yi kullanabilir, navigasyon, müzik, mesajlaşma, arama ve daha birçok uygulamaya erişebilirler.

Yeni nesil CarPlay ise CarPlay’in daha gelişmiş ve kişiselleştirilebilir bir versiyonudur. Yeni nesil CarPlay, araç üreticilerine araçlarının marka kimliğine uygun bir arayüz tasarlamalarına olanak tanır. Ayrıca yeni nesil CarPlay, kullanıcılara araç ayarlarını, araç kamerasını, şarj durumunu, klima kontrollerini, lastik basıncını, yolculuk verilerini ve daha fazlasını CarPlay ekranından yönetmelerini sağlar.

Yeni Nesil CarPlay Ne Zaman Gelecek?

Apple, yeni nesil CarPlay desteğine sahip ilk araçların 2024 yılında piyasaya çıkacağını web sitesinde güncellediği bilgiyle doğruladı. Ancak Apple, hangi ülkelerde ve hangi tarihte yeni nesil CarPlay’in sunulacağına dair net bir açıklama yapmadı.

Yeni nesil CarPlay’in ilk ön gösterimi Haziran 2022’de yapılmıştı. Aralık 2023’te ise Aston Martin ve Porsche, yeni nesil CarPlay’i destekleyen araç modellerinin tanıtımını yapmıştı. Aston Martin, yeni nesil CarPlay’e sahip ilk araçlarını 2024 yılında piyasaya süreceğini söylerken, Porsche ise kendi planları hakkında bir zaman dilimi ya da spesifik detay vermedi.

Apple, yeni nesil CarPlay’i ilk duyurduğunda taahhütte bulunan otomobil üreticilerinin Acura, Audi, Ford, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Porsche, Renault ve Volvo olduğunu belirtmişti.

Yeni Nesil CarPlay Nasıl Çalışacak?

Yeni nesil CarPlay, iOS 17.4 ile birlikte gelecek olan sekiz yeni uygulama ile çalışacak. Bu uygulamalar şunlardır:

  • Otomatik Ayarlar: Bu uygulama eşleştirilmiş iPhone’ları yönetmenizi ve araç ayarlarını yapmanızı sağlar.
  • Araç Kamerası: Bu uygulama aracın arka görüş kamerası akışını görüntüler.
  • Şarj: Elektrikli araçlar için bu uygulama pil seviyesini, şarj durumunu, pilin tamamen şarj olmasına kalan süreyi ve daha fazlasını gösterir.
  • Klima: Bu uygulama, CarPlay içinden aracın klima kontrollerine erişim sağlayarak klima veya ısıtma sisteminin sıcaklığını, fan hızını, ısıtmalı koltukları, ısıtmalı direksiyon simidini ve daha fazlasını ayarlamanıza olanak tanır.
  • Kapatma Kontrolleri: Bu uygulama, aracın kapılarından herhangi birinin açık olup olmadığını gösterir ve ayrıca araç uyarı sembollerini de görüntüler.
  • Medya: Bu uygulama CarPlay içinde FM ve AM radyo istasyonu kontrollerinin yanı sıra SiriusXM gibi diğer medya seçeneklerine de erişim sağlar.
  • Lastik Basıncı: Bu uygulama aracın her bir lastiği için hava basıncını gösterecek ve düşük basınç, yüksek basınç ve patlak lastik uyarıları sağlar.
  • Yolculuklar: Bu uygulama, aracın ortalama hızı, yakıt verimliliği veya enerji verimliliği, bir yolculukta geçen toplam süre ve kat edilen mesafe ve daha fazlası dâhil olmak üzere sürüşle ilgili çeşitli veriler sağlar.

Yeni nesil CarPlay, kullanıcılara ayrıca CarPlay’in temasını ve renk düzenini ayarlayabilecekleri bir seçenek de sunacak.

Yeni Nesil CarPlay İçin Ne Gerekli?

Yeni nesil CarPlay’i kullanabilmek için bir iPhone ve yeni nesil CarPlay desteğine sahip bir araca ihtiyacınız olacak. iPhone’unuzun iOS 17.4 veya üstü bir sürüme sahip olması gerekecek. Ayrıca aracınızın yeni nesil CarPlay’i desteklediğinden emin olmanız gerekecek. Bu konuda aracınızın üreticisine veya satıcısına danışabilirsiniz.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş