Yemekte bir araya geldiler

Çanakkale siyasetinin önemli isimleri 290.Geleneksel Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri öncesinde Güreş Ağası Turgay Kılıç tarafından düzenlenen yemekte bir araya geldi.

600

Çardak Güreş Ağası Turgay Kılıç, güreşler öncesinde verdiği yemekle Çanakkale siyasetinin önemli isimlerini bir araya getirdi. Yemeğe İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, 27.dönem Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, geçmiş dönem Beşiktaş As Başkanı Levent Erdoğan, geçmiş dönem Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu’nun yanı sıra pek çok davetli katıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı yemekte yaptığı konuşmada "Güreş, ata sporumuz olmasının da ötesinde bize kimlik kazandıran, bize diğer milletlerden farklı olduğumuzu hissettiren; giyimiyle tarzıyla ısrarsız rekabetiyle çok farklı bir spor tarzı. Bugün olduğu gibi sponsorluktan çok daha farklı bir anlam taşıyan ağalığı var. Diğer etkinliklerin sponsorları sadece para verirken ağalık bambaşka bir şey. Giyiminden törenine bambaşka bir durum ağalık. O yüzden Türkiye'nin dört bir yanından ağalarımızla burada bir aradayız.

Birçok ilçemizde gençlerimizi sporla buluşturmak için çok ciddi yatırımlar yaptık. Güzelyalı Eğitim Kompleksimiz var. 500 sporcunun aynı anda eğitim alıp, antrenman yapacağı; 10'a yakın farklı alanda hizmet veren Türkiye'nin en büyük milli sporcu kampı hemen yakınımızda.

Devletiyle milletiyle, ağasıyla sponsoruyla omuz omuza verip, güreşten kalan tarihi hatırayı canlı tutmak; hepimiz için bir görev ve onurdur.

"Çardak'ı güçlendirmek durumundayız"

Sadece altyapı yaparak deği, gönülden gönüle köprü yaparak; tarihi güreşlerimize omuz vererek bir onurlu adım atmak istiyoruz. Çardak Güreşleri herhangi bir ilçenin güreşleri gibi değerlendirilemez. Başta Valimiz olmak üzere tüm kamu personelimize, başta ağalarımız olmak üzere tüm Çanakkale sevenlerimize istirham ediyorum: Çardak'ı güçlendirmek durumundayız. Çardak Tarihi Güreşlerini daha canlı yapmak zorundayız. Burası yalnızca bir güreş yeri değil; bir kütüphane, tarihi bir müze aynı zamanda. Çardak Güreşleri, Kırkpınar'dan da öncesinde başlayan bir geleneğe sahip. Osmanlı; Viyana seferlerine giderken; önce Çardak'ta düzenleniyor bu güreşler. Kırkpınar'dan daha eski hatırası olan Çardak Güreşlerinin hatırasını canlı tutmayı bir görev biliyoruz. Güreşlerimizin gençlerimize bir hatıra olabilmesi için görüştüğümüz Bakanlığımızın desteğiyle biz de omuz verdik. Rahmetli Cazgırımız Pele'nin kulaklarımızda çınlayan sesini biz de duyduk. Bu güzel etkinliğin oluşmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız Metin Semerci ve Güreş Ağamız Turgay Güleç olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş