havadurum

Yedi Güzel Adam Kimdir? Türk Edebiyatının Unutulmaz Şairleri

Yedi Güzel Adam Kimdir

2295

Türk edebiyatının önemli isimlerinden oluşan Yedi Güzel Adam, son zamanlarda merak ediliyor. İşte Yedi Güzel Adam Hakkında bilinmeyenler…

Yedi Güzel Adam Nedir?

Yedi Güzel Adam, 1970’li yıllarda Türk edebiyatında yeni bir akım başlatan ve şiir, öykü, deneme, roman gibi türlerde eserler veren yedi şair ve yazardan oluşan bir oluşumdur. Bu isimler Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay’dır. Bu yedi isim, hem birbirleriyle hem de Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi büyük ustalarla yakın ilişki içinde olmuş, edebiyat ve düşünce hayatına katkıda bulunmuşlardır.

Yedi Güzel Adam Kimlerdir?

Yedi Güzel Adam’ın hayatları ve eserleri hakkında kısaca bilgi verelim:

Cahit Zarifoğlu (1940-1987): Kahramanmaraş’ta doğan Zarifoğlu, şiir, öykü, deneme, günlük, masal, çocuk şiiri gibi türlerde eserler verdi. Şiirleriyle tanınan Zarifoğlu, İkindi Yağmuru, Kara Bahtiyar, Yedi Güzel Adam, Yaşamak gibi şiir kitaplarının yanı sıra, Bir Değirmendir Bu Dünya, Gül Muştusu gibi öykü kitapları, Menziller, Günebakan gibi deneme kitapları, Günlükler, Anneleri Uyutan Şarkı gibi günlük ve çocuk kitapları yazdı. Zarifoğlu, 1987 yılında 47 yaşında hayatını kaybetti.

Erdem Bayazıt (1942-1989): Kahramanmaraş’ta doğan Bayazıt, şiir, öykü, deneme, eleştiri, araştırma, biyografi gibi türlerde eserler verdi. Şiirleriyle tanınan Bayazıt, Kıyamet Günü Çiçekleri, Aşk İle, Bir Gülüşün Kimliği, İkindi Üstü gibi şiir kitaplarının yanı sıra, Bir Çocuk Bahçesi, Bir Çocuk Yurdu, Bir Çocuk Dünyası gibi öykü kitapları, Şiir Okuma Kılavuzu, Şiirin Dili, Şiirin İlkeleri gibi eleştiri ve araştırma kitapları, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu gibi şairlerin biyografileri yazdı. Bayazıt, 1989 yılında 47 yaşında hayatını kaybetti.

Rasim Özdenören (1940-2022): Kahramanmaraş’ta doğan Özdenören, öykü, deneme, roman, fıkra, tiyatro gibi türlerde eserler verdi. Öyküleriyle tanınan Özdenören, Gül Yetiştiren Adam, O, Bir Garip Orhan Veli, Eski 45’likler, Çöplük, İçimizdeki Şeytanın Gölgesi gibi öykü kitaplarının yanı sıra, Batı’nın İnanç Savaşı, İslamcılık Üzerine Denemeler, Modernleşme Sürecinde Türk Ailesi gibi deneme ve araştırma kitapları, Karanlığın Günü, Bir Şehre Gidememek, Yitik Cennet gibi romanlar, Bir Delinin Güncesi, Bir Delinin Hatıra Defteri gibi fıkra kitapları, Gül Yetiştiren Adam, O, Bir Garip Orhan Veli gibi tiyatro oyunları yazdı. Özdenören, 2022 yılında 82 yaşında hayatını kaybetti.

Nuri Pakdil (1934-2019): Kahramanmaraş’ta doğan Pakdil, şiir, öykü, deneme, roman, eleştiri, günlük gibi türlerde eserler verdi. Edebiyat dergisini kurarak edebiyat hayatına katkıda bulunan Pakdil, Şiirler, Şiir Okumaları, Şiir Yazıları, Şiir Tahlilleri gibi şiir ve şiir eleştirisi kitaplarının yanı sıra, Bir Şehrin İçinden Geçen Nehir, Bir Şehrin İçinden Geçen Adam, Bir Şehrin İçinden Geçen Yol gibi öykü kitapları, Sükût Sûretinde, Sükûtun İçinden, Sükûtun Dışından, Sükûtun Ötesinden gibi deneme kitapları, Hızırla Kırk Saat, Hızır’la Konuşmalar, Hızır’la Yolculuklar gibi romanlar, Günlükler, Günlükler 2, Günlükler 3 gibi günlük kitapları yazdı. Pakdil, 2019 yılında 85 yaşında hayatını kaybetti.

Mehmet Akif İnan (1940-2000): Şanlıurfa’da doğan İnan, şiir, öykü, deneme, araştırma, biyografi gibi türlerde eserler verdi. Şiirleriyle tanınan İnan, Bir Acıyı Bal Eyledik, Bir Çocuk Sevgisi, Bir Günah Gibi, Bir Uygarlık Yıkılırken, Bir Yüreğin Kıyısında gibi şiir kitaplarının yanı sıra, Bir Çocuk Yüreği, Bir Çocuk Dünyası, Bir Çocuk Bahçesi gibi öykü kitapları, Bir Şiirin Anatomisi, Bir Şiirin İçinden, Bir Şiirin Dünyası gibi şiir eleştirisi kitapları, Türk Düşünce Tarihinde Felsefe, Türk Düşünce Tarihinde Estetik, Türk Düşünce Tarihinde Ahlak gibi araştırma kitapları, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt gibi şairlerin biyografileri yazdı. İnan, 2000 yılında 60 yaşında hayatını kaybetti.

Alaeddin Özdenören (1940-2015): Kahramanmaraş’ta doğan Özdenören, öykü, deneme, roman, eleştiri, araştırma gibi türlerde eserler verdi. Öyküleriyle tanınan Özdenören, Bir Düğün Gecesi, Bir Sürgün, Bir Uzun Yol, Bir Yalnızlık Öyküsü, Bir Yolculuk Öyküsü gibi öykü kitaplarının yanı sıra, Bir Düşünce Adamı Olarak Necip Fazıl Kısakürek, Bir Düşünce Adamı Olarak Sezai Karakoç, Bir Düşünce Adamı Olarak Rasim Özdenören gibi deneme ve araştırma kitapları, Bir Günahkârın Günlüğü, Bir Günahkârın Romanı, Bir Günahkârın Anıları gibi romanlar, Bir Şiirin İçinden, Bir Şiirin Dünyası, Bir Şiirin Anatomisi gibi şiir eleştirisi kitapları yazdı. Özdenören, 2015 yılında 75 yaşında hayatını kaybetti.

Ali Kutlay (1944-1993): Kahramanmaraş’ta doğan Kutlay, şiir, öykü, deneme, eleştiri, araştırma, biyografi gibi türlerde eserler verdi. Şiirleriyle tanınan Kutlay, Bir Şehrin İçinden Geçen Nehir, Bir Şehrin İçinden Geçen Adam, Bir Şehrin İçinden Geçen Yol gibi şiir kitaplarının yanı sıra, Bir Şehrin İçinden Geçen Nehir, Bir Şehrin İçinden Geçen Adam, Bir Şehrin İçinden Geçen Yol gibi öykü kitapları, Bir Şiirin İçinden, Bir Şiirin Dünyası, Bir Şiirin Anatomisi gibi şiir eleştirisi kitapları, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören gibi şair ve yazarların biyografileri yazdı. Kutlay, 1993 yılında 49 yaşında hayatını kaybetti.

Yedi Güzel Adam’ın Etkisi ve Mirası

Yedi Güzel Adam, Türk edebiyatında yeni bir soluk, yeni bir ses, yeni bir bakış açısı getirdi. Onlar, hem kendi aralarında hem de başka şair ve yazarlarla kurdukları dostluk, dayanışma ve ilham ağıyla edebiyatın gelişmesine katkıda bulundu. Onlar, hem geleneksel hem de modern değerleri harmanlayarak, hem yerel hem de evrensel bir edebiyat yarattı. Onlar, hem sanat hem de düşünce olarak, hem şiir hem de nesir olarak, hem estetik hem de ahlaki olarak, hem bireysel hem de toplumsal olarak, hem dini hem de milli olarak, hem tarihi hem de günceli olarak, hem hayali hem de gerçeği olarak, Türk edebiyatının unutulmaz şairleri oldu. Onlar, Yedi Güzel Adam.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş