havadurum

Yapı sektörünün lideri: Arel Mühendislik

1990 yılından bu yana faaliyette olan AREL Mühendislik Müşavirlik İnşaat Tesisat Taahhüt San.ve Tic.Ltd.Şti. hem inşaat , hem de tesisat alanlarında Çanakkale ve çevresinde pek çok büyük işe imza attı. Yapı sektöründe İnşaat, Doğalgaz ve mantolama alanlarında marka olan AREL mühendislik sektördeki öncülüğünü sürdürüyor.

1005
 
Çanakkale de yapı sektöründe yıllardır gerçekleştirdiği başarılı çalışmaları ile önde gelen firmalardan olan AREL Mühendislik Müşavirlik İnşaat Tesisat Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti. yapı kimyasalları konusunda uzman olan WEBER markasının ısı yalıtım malzemelerini, iklimlendirme ve ısıtma konusunda dünyanın önde gelen kuruluşlarından en önemlisi olan VIESSMANN markasının Çanakkale bayiliğini yapıyor. AREL Mühendisliğin çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Makine Mühendisi Umut Karagöz; “Sektörde daralma var. Önümüzdeki süreçte doğalgaz kullanımında getirilen yeni düzenlemelerle bir hareketlilik sağlanabilir. Özellikle doğalgazda merkezi sistem yapmayı başaranlar ayakta kalacak” dedi.
 
 
“Sektörde markayız”
VIESSMANN markası ile doğalgaz kullanımında hem bireysel hem de merkezi sistemlerle Çanakkale de öncü olduklarını ifade eden Makine Mühendisi Umut Karagöz AREL Mühendisliğin dünü ve bugünü ile ilgili şu bilgileri verdi; “1990 yılından beri faaliyetteyiz. 2009 yılında Viessmann bayiliği ile sektöre girdik. Adım adım piyasada söz sahibi olduk. İlk başta bireysel daha sonra merkezi sistemlerle ısınma ile çalışmaları yaptık. Kombili sistemlerde bizim bireysel dediğimiz sistemlerde piyasada belli bir ağırlık var. Viessmann kalitesi, birinci sınıf malzemesi, kendi üretimi ve yüksek sınıf veriminde olmasından dolayı piyasada belli bir talebi var. Bu piyasayı iyi bilen insanlar bize cihazı sormak yerine direkt işi yaptırmak için geliyorlar. Bu çok önemli bir güveni getiriyor. Merkezi sistemlerde ise ülke çapında da büyük referanslar sahip bir marka. Çanakkale de büyük referanslarımız var. Firmamızın çok önemli çalışmaları var. Bunun dışında inşaat sektöründe devam ediyoruz. Yapmakta olduğumuz çalışmalar var. Mantolama sektöründe de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
 
“Çok firma var. Ama tecrübe ile öne çıkıyoruz”
Yapı sektörünün her geçen yıl yenilendiğine dikkat çeken Karagöz; “Mantolama sisteminin konutlara 2017 yılına kadar yapılması gerektiği için sektörde hareket var. Çok firma türedi ama eski tecrübeli firmalara yönelme daha fazla” dedi. Karagöz şunları söyledi; “Sektör çok canlı gibi gözükse de aslında öyle değil. Geçtiğimiz yıllar kıyaslandığında örnek olarak proje yolladığımızda 1 hafta bekliyorduk. Randevu talebine 3 gün de cevap gelir, ilerleyen günlere randevu verilirdi. Ama şimdi öyle değil. Örnek bugün işin yapıldı abonelik varsa proje yollandığında kısa sürede yanıt gelip daireye gaz açılabiliyor. Aslında bu da sektörün daraldığını işlerin çok minimum seviye indiğini gösteriyor. Artık bakıldığında bireysel sistem bitti. EPDK getirdiği yasalar ile toplu konut yerlerinde 2000 metrekare üzerinde mecbur olarak merkezi sistem devam edecek. Bireysel için oy birliği kararı gerekiyor. Sistemin merkezi yapılması daha doğru. Daha az yakıtla daha yüksek verim elde ediliyor. Bireyselde ısı kaybı artıyor.”
 
“Yeni düzenlemeler var”
Merkezi sistem kullanılan binalarda yeni gelen zorunlu olan bir dizi değişiklik bulunduğunu ifade eden Umut Karagöz; “Sitelerde kalori metre ile pay ölçer montajı yapılmak zorunda. Kat maliklerinin de talebi olduğunu öğreniyoruz. Halkımızda soruyor. Önümüzdeki süreçte bir hareketlilik olacaktır” dedi. Karagöz şunları söyledi; “Sitelerde ısınma anlamında eski binalarda kolon sistemi, yeni binalarda kolektör sistem var. Kolektörlerde kalorimetre, kolon sistemlerde ısı pay ölçer kullanılıyor. Bu sitemlerle bina ısınmış oluyor ısı kaybı azalıyor. İnsanlarda evlerinde olmadıkları zamanlarda sistem açık oluyor. Bu yıl için bu konu sakin geçer. Halkımız öğrenir, bilgi alır. Büyük çoğunluk bunu yapacak. Önümüzdeki süreçte tercih edilen bir yöntem olacak. Özellikle büyük sitelerde doğalgaza geçiyor, mantolama da yapılıyor. Önümüzdeki yıl bu sistem canlanacak. Kalorimetre ya da pay ölçer konulacak. Bu da bir hareketlilik getirecek.”
 
“Merkezi sistem yapanlar ayakta kalacak”
Sektörle ilgili çok önemli tespitlerde bulunan AREL Mühendislik Makine Mühendisi Umut Karagöz; “Doğalgaz kullanımı arttı ama iş konusunda daralma var. Çanakkale’nin gelişmekte olan yapısı var. Bu iş yapılmayacak denemez ama eskisi gibi büyük canlılık olmayacak. Bireysel sisteme göre merkezi sistemde artış olacak. Yeni binalarda merkezi sistem zorunlu tutuluyor. Merkezi sistem yapmayı başaranlar ayakta kalabilecek” dedi.
 
Paylaş