havadurum

"Yangın sonrasında çıkan duman sağlığı tehdit ediyor"

Çanakkale'de meydana gelen yangınların ardından, ortaya çıkan yoğun duman sağlık açısından tehlike oluşturmaya devam ediyor. Türk Toraks Derneği'nin konuya ilişkin uyarılarını Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Güneş dile getirerek; "Dumanın sağlığımızı nasıl etkileyeceği, yaşa, herhangi bir sağlık sorunu olup olmamasına, dumanın hangi maddeleri içerdiğine ve ne kadar süre dumana maruz kaldığınıza bağlıdır" dedi.

489

Son zamanlarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kendini gösteren sıcak havalar, beraberinde yangın riskini de beraberinde getiriyor. Çanakkale'de meydana gelen yangınlar, doğaya verdiği zararın yanı sıra çıkan yoğun duman; farklı boyutlarda tanecikler, su buharı, karbonmonoksit, karbondioksit ve nitrojen oksitler gibi zararlı gazlardan ötürü ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Orman yangınları sebebiyle sağlık açısından tehlike arz eden durumlar göz önünde bulundurularak Türk Toraks Derneği adına Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Güneş uyarılarda bulunarak; "Mümkün olduğunca evden çıkmamalı, kullanmakta oldukları inhaler tedavilere devam etmelidirler" şeklinde konuştu.

"Burun ve boğazı tahriş edebilir"
Yaz aylarında ormanları etkisi altına alan yangınlar bu defa Çanakkale'nin farklı bölgelerinde meydana geldi. Konuya ilişkin vatandaşlarda uyarılarda bulunan Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Güneş; "Orman yangını sırasında ortaya çıkan yoğun duman; farklı boyutlarda tanecikler, su buharı, karbonmonoksit, karbondioksit ve nitrojen oksitler gibi zararlı gazları içermektedir. Duman içindeki büyük tanecikler akciğerin derinliklerine ulaşamasa da burun ve boğazı tahriş edebilir. Daha ince ve küçük yapıda tanecikler ve gazlar ise akciğerlerin derinliklerine ulaşıp ciddi solunum sorunlarına yol açabilirler. Dumanın sağlığımızı nasıl etkileyeceği, yaşa, herhangi bir sağlık sorunu olup olmamasına, dumanın hangi maddeleri içerdiğine ve ne kadar süre dumana maruz kaldığınıza bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Duman nedeniyle meydana gelen sağlık sorunlarına değindi
Duman tahrişine bağlı meydana gelebilecek sağlık sorunlarına değinen Başkan Güneş; "Duman tahrişine bağlı gözlerde kaşıntı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük görülebilmektedir. Genellikle sağlıklı yetişkinler, dumana kısa süre maruz kaldıktan sonra bu belirtiler geçebilir. Ancak çocuklar, yaşlılar, sigara içenler, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi hastalıkları olan kişiler dumanın etkilerine karşı daha duyarlıdır. Belirtiler kötüye gidebilir; hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve nefes alma güçlüğü gelişebilir. Astım, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit, bronşektazi gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp hastalığı olanlar, çocuklar, gebeler ve 65 yaşından büyük olanlar, duman nedeniyle nefes almanın olumsuz etkilerine karşı daha duyarlıdır" diye konuştu.

"Dumandan mümkün olduğunca kaçınılmalı"
Kronik hastaların daha hassas olduğunu belirten Başkan Güneş; "Özellikle solunum ve kalp hastalıkları başta olmak üzere kronik hastalığı olanlar yangın alanlarının olabildiğince dışında, serin yerlerde beklemeli ve ağır efor gerektiren işler yapmamalı, olabildiğince istirahat etmelidir. Dumandan mümkün olduğunca kaçınılmalı, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Dışarıya çıkılması gereken zorunlu hallerde mutlaka maske, koruyucu gözlük kullanılmalı, eve dönüldüğünde bol ve ılık su ile yıkanılmalı, dumanlı giysiler mutlaka değiştirilmelidir. Bol sıvı alınmalı, ince ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Artan hava kirliliği astım, KOAH gibi solunum sistemi hastalarında şikayetlerinde artış ve hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Mümkün olduğunca evden çıkmamalı, kullanmakta oldukları inhaler tedavilere devam etmelidirler. Nefes darlığında, balgam miktarında artış, sık nefes alıp verme, hırıltılı solunum olması durumunda varsa kurtarıcı ilaçları (inhaler ya da nebül) alarak hızla acil servise başvurmalıdırlar. Hava yolunu tehdit ederek nefes almamızı engelleyebilecek ve hayati tehdit oluşturabilecek yanıklarda (ağız içi, burun, yüz ve boyun yanıkları) mutlaka acil servise başvurulmalıdır" dedi.
(Atilla Akın)
Paylaş