havadurum

Yahya Çavuş’un evi müze yapılacak...

Çanakkale savaşı sırasında, bugün "Yahya çavuş" adıyla anılan bölgede 50 kişilik birliğiyle uzun menzilli silahlarla siper alıp 2000 kişilik İngiliz çıkarmasını durduran kahraman Yahya Çavuş’un Ezine Koçali köyündeki evinin müze yapılması için çalışmalar sürüyor.

686
 
25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası`nda Ertuğrul Koyu`na çıkarma yapan 2000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran Ezineli Yahya Çavuş`un doğup büyüdüğü Ezine’ye bağlı koçali köyündeki evinin müze yapılması için girişimde bulunuldu. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Biz de üzerimize düşeni yapacağız konuyu bakana kadar ileteceğiz. Muhtarın bu haklı talebi yerine getirilecektir. Çabuklaştırmak için gerekli çalışmaları yapacağız.” dedi
 
“Heykelini dikeceğiz”
Gelişmelerle ilgili bilgiler veren Koçali köyü Muhtarı Sezai Çabuk; “Yahya Çavuş’un evinin müze olması için müracaat ettik. Köye heykelini de istiyoruz. Tarihe isim yazmış kahramanı yaşatmak istiyoruz. Antik kentler var çevremizde. Yahya çavuş’un çeşmesi de var bu evde müze olursa tarih turizminden de gelir elde ederiz. Çeşme’ye büyük rağbet var. Herkes içme suyunu almaya geliyor” dedi.
 
“Soydan’dan tam destek”
Çanakkale savaşı kahramanlarından Yahya çavuş’un öneminin büyük olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da; “Bu kahramanlar unutulmaz. Gönüllerimizde çarpıştıkları yerlerde yaşatılır. Yahya çavuş önemli bir kahramandır. Bu anlamda evinin müze olarak kullanılması için muhtarın, köyün talebi olmuş. Çok doğru olumlu bir karardır. Biz de üzerimize düşeni yapacağız konuyu bakana kadar ileteceğiz. Muhtarın bu haklı talebi yerine getirilecektir. Çabuklaştırmak için gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.
Paylaş