havadurum

Vivienne Westwood Kimdir? Punk Modasının Öncüsü ve Aktivisti

Vivienne Westwood, punk modasının öncüsü ve aktivisti olarak tanınan İngiliz moda tasarımcısı ve iş kadınıdır. 2022 yılında Sky Arts tarafından son 50 yılın en etkili 4. sanatçısı seçilmiştir. Westwood, 29 Aralık 2022’de 81 yaşında hayatını kaybetmiştir12

600

Vivienne Westwood, modern punk ve new wave modalarını ana akıma taşıyan İngiliz moda tasarımcısı ve iş kadınıdır. 2022 yılında Sky Arts tarafından son 50 yılın en etkili 4. sanatçısı seçilmiştir. Westwood, kendi tasarladığı kıyafetleri Sex Pistols gibi punk gruplarının giymesiyle dikkat çekmiş, kültür, tartışma ve aidiyet temalarını eserlerine yansıtmıştır.

Hayatı ve Kariyeri

Westwood, 8 Nisan 1941’de İngiltere’nin Cheshire bölgesinde doğdu. Harrow Sanat Okulu’nda takı ve gümüş işçiliği eğitimi aldı, ancak bir dönem sonra bıraktı. Bir fabrikada çalıştıktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Bu sırada kendi takılarını tasarlayıp Portobello Road’da sattı. 1962’de Derek Westwood ile evlendi ve bir oğlu oldu. 1967’de Malcolm McLaren ile tanıştı ve onunla evlendi. McLaren, Sex Pistols grubunun menajeri oldu ve Westwood’un tasarımlarını giydirdi. Westwood ve McLaren, King’s Road’da Sex adlı butik açtılar. Punk modasının öncüleri oldular.

Moda Tasarımları

Westwood, 1980’lerden itibaren kendi markasını kurdu ve dünya çapında ün kazandı. Punk modasının yanı sıra, tarihi, etnik ve kültürel unsurları da tasarımlarına dahil etti. Korseler, yüksek topuklu ayakkabılar, İskoç kiltleri, İngiliz bayrağı, Harris Tweed gibi klasik kumaşlar, Westwood’un imzası haline geldi. Westwood, 1990, 1991 ve 2006 yıllarında İngiliz Moda Tasarımcısı Ödülü’nü kazandı. 1992’de Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya İmparatorluk Nişanı’na layık görüldü. 2006’da Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçildi.

Aktivizmi

Westwood, aynı zamanda bir aktivist olarak da tanınmaktadır. Nükleer Silahsızlanma Kampanyası, iklim değişikliği, insan hakları gibi konularda farkındalık yaratmaya çalışmıştır. Tasarımlarında ve kampanyalarında bu mesajları vermiştir. 2013’te Greenpeace ile işbirliği yaparak Arktik’in korunması için bir koleksiyon hazırlamıştır. 2014’te İskoçya’nın bağımsızlığı için oy verilmesini desteklemiştir. 2015’te Julian Assange’ın serbest bırakılması için çağrı yapmıştır. 2016’da Bernie Sanders’ı desteklemiştir. 2019’da Extinction Rebellion hareketine katılmıştır.

Vefatı

Westwood, 29 Aralık 2022’de Londra’daki evinde 81 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklandı. Cenazesi yakınları tarafından gizli tutuldu. Moda dünyası ve hayranları, Westwood’un ölümüne büyük üzüntü duydu. Westwood’un mirası, punk ruhunu ve aktivist tutumunu yaşatmaya devam ediyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş