Velilerden ekonomik krize çözüm: Seneye de giysinler diye büyük beden alıyorlar

2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılının ilk günlerinde velilerin en büyük sorunu okul kıyafetleri oldu. Artan enflasyon, hammadde fiyatları ve nakliye maliyetleri nedeniyle okul kıyafetleri zamlandı. Veliler, bu zamlara karşı çare ararken, satıcılar ise velilere çeşitli kolaylıklar sağladı.

1404

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, ailelerin sırtındaki yük artıyor. Okul kıyafetleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da ailelerin bütçesini sarsıyor. Ancak ekonomik zorluklarla mücadele eden aileler, bu yükü nasıl hafifleteceklerine dair çözüm arayışında. Bu yıl okul kıyafetlerine gelen yüksek zamlar, hem velileri hem de satıcıları zor durumda bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 19,25 artarken, giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 12,78’lik bir artış yaşandı. Okul kıyafetleri ise geçen yıla göre yüzde 60 oranında zamlandı. Çanakkale'nin 50 yıllık esnafı Hilmi Erkal, ekonomik zorlukların velilerin belini büktüğünü ifade etti. Erkal, “Bu ekonomik durumlara çözüm bulunmazsa, bu insanlar yüzde 30'u giyinemecek gibi geliyor. Umarım çözüm bulurlar da insanlarda rahat rahat, refah içinde yaşamaya başlar” diye belirtti.

Kar marjı yarı yarıya düştü

Erkal, geçtiğimiz seneye göre yüzde 120-130 fiyat farkları olmasına karşın bunu ailelere yansıtmadıklarını dile getirerek, “Satışlar hareketli olsun diye yüzde 120-130 farkları aksettirmedik. Yüzde 50-60 gibi farkla, az karla satışa sunduk. Kar oranını tam koysak insanların alım gücü de maalesef daha çok düşecek. Kar marjlarını geçen seneye göre düşürdük. Yüzde 30-40 karla satarken kar marjımız yüzde 20lere düştü. Alış fiyatları yüksel. Ekonomik durum bozuk olduğu için bir de kampanya yaptık. Tam takım alanında bize yüzde 10 ikram yaptık. O şekilde satışlarımızı arttırıp sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.

“Kıyafetin yarısını şimdi yarısını bir sonraki ay alıyorlar”

Vatandaşın tek seferde tüm okul kıyafetleri almakta zorlandığını kaydederek Erkal, “Tabii bu insanlar ekonomik durumları bozuk olduğu için ne yapıyorlar; yazlık kıyafetleri bir kısa locoste ve uzun pantolonu alıp geçiştirmeye çalışıyorlar. İkinci alışverişini ikinci aya atıyorlar. Satışta bölünme oldu. Satışta tamamını alamayan müşteri çok. Yarısını şu an yarısını daha sonra alıyorlar” dedi.

“49 yıldır görmediğim şey 50'nci yılda gördüm"

Erkal, bu senenin veliler açısından ekonomik zorluklarına dikkat çekerek, “Sadece tişörtle bitmiyor. Bunun sweati, yeleği, poları var. Kışa bırakıyorlar onları. Yazlık kıyafetini alıp, kışlık kıyafetlerini sonraki aya bırakıyorlar. Geçtiğimiz sene biraz daha rahattı. Her sene biraz daha sıkıntılı giriyor ama bu sene çok kötü. Bu işte 50'nci yılım. 49 yıldır görmediğim şey 50'nci yılda gördüm. Üzüntüyle karşılıyoruz” sözlerine vurgu yaptı.

“Büyük beden kıyafet alan ailelerin genelde durumları bozuk”

Bazı ailelerin çocuklarının bedenlerinden daha büyük kıyafet tercih ettiklerini vurgulayan Erkal, “Çocuk büyüdüğü zaman bir daha alınmasın diye kıyafetler büyük alınıyordu ama sosyal bakımdan da çocukların düşüncesi aileler gibi değil. Tam üzerlerine göre istiyorlar. 3-4 ay sonra çocukların büyüme durumuna göre, kıyafeti yeniden almak durumunda kalıyorlar. Büyük beden kıyafet alan ailelerin genelde durumları bozuk. Maalesef 11bin 500 lirayla asgari ücretle geçinen aileler bunu düşünüyor. Durumu iyi aileler, çocuklarının bedenine göre alıyor” dedi. (Damla Yeltekin)

Paylaş