havadurum

Vazelin Saça Sürülür Mü? Saç Bakımında Vazelinin Faydaları ve Zararları

Vazelin, saç bakımında kullanılabilen bir üründür ancak doğru şekilde uygulanması gerekir. Vazelinin saça faydaları ve zararları nelerdir? Vazelin saça nasıl sürülür? İşte detaylar.

23719

Vazelin, petrol jeli olarak da bilinen, balmumu ve mineral yağ karışımı bir maddedir. Kozmetik sektöründe pek çok alanda kullanılan vazelin, saç bakımında da merak edilen bir üründür. Peki vazelin saça sürülür mü? Vazelinin saça faydaları ve zararları nelerdir? Vazelin saç bakımında nasıl kullanılır? İşte vazelinin saça etkileri hakkında bilmeniz gerekenler.

Vazelin Saça Sürülür Mü?

Vazelin, yoğun kıvamlı bir yağdır. Bu yüzden uygulama sırasında saçın dip kısımlarına sürüldüğünde saç köklerinin tıkanmasına yol açabilir. Saç derisi doğal olarak yağlanır ve gereksiz bir şekilde yağlandırılmamalıdır. Ayrıca vazelin, saçlarda birikerek kepek ve kirden saçların tıkanmasına neden olabilir. Bu nedenle vazelini direkt olarak saça uygulamaktan kaçınmak gerekir.

Vazelinin Saça Faydaları Nelerdir?

Vazelini saç bakımında kullanmanın bazı faydaları da vardır. Bunlar şunlardır:

  • Vazelin, özellikle kuru saçlar üzerinde çok etkilidir, saçları yumuşatır ve besler, saçların daha kolay taranmasına yardımcı olur.
  • Vazelini saç uçlarına uygulamak, saçların uç kısımlarında meydana gelen saç kırıklarını onarmakta önemli rol oynar.
  • Vazelin bir çeşit mineral yağdır ve saçları kökten uca besleyerek uzamasında önemli rol oynar. Haftada 1-2 kez vazelini saçlara uygulamak saç uzamasını hızlandırabilir.
  • Vazelin, içeriğindeki mineral yağlar sayesinde doğal saç bakımı sağlar. Pek çok şampuan ve saç kreminin formülünde vazelin de yer alır.
  • Vazelinin bir diğer özelliği de saç bitlerini boğup, bitlerden kurtulmaya yardımcı olmaktır. Vazelini bit ve sirkeleri öldürmek için kullanmak amacıyla, yatmadan önce saç derisine kalın bir tabaka şeklinde sürüp, bir duş bonesi ya da streç filmle saçınızı sıkıca kapatın. Bir gece bekletin. Sabah, vazelini temizlemek için saçlara ve saç diplerine bebek yağı sürün. Bit ve sirkelerden kurtulmak için saçınızı iyice tarayın. Ardından saçınızı şampuanlayıp suyla durulayın.
  • Vazelin, yeni yıkanmış saçlarda oluşabilecek elektriklenmeyi kontrol altına alabilir. Vazelini avuç içine yedirerek saçlara sürmek banyo sonrası saçlarda kırık meydana gelmesinin önüne geçebilir.
  • Vazelin, saç derisindeki kaşıntı, pullanma, bit ve sirke için etkilidir. Saç derisindeki pullanmayı gidermek için ince bir tabaka halinde vazelini gece boyunca bekletmek yeterlidir.

Vazelin Saça Nasıl Uygulanır?

Vazelini doğrudan değil de eriterek veya başka bir yağla karıştırarak uygulamak daha sağlıklı olacaktır. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Saçınızın gürlüğüne göre 1-2 yemek kaşığı vazelini cam şişeye yahut kaseye koyun. Altına sıcak su koyup, sıcak suda bulunan cam şişenin içindeki vazelinin sıcağın etkisiyle erimesini bekleyin. Bunu yaparken vazelinin için su kaçmamasına dikkat edin.
  • Eriyip sıvı kıvama gelen vazelini saçlarınıza, saç diplerinize sürün. Saçlarınızı bir havlu veya streç filmle sarın ve 1-2 saat bekleyin.
  • Ardından saçlarınızı şampuanlayarak durulayın.
  • Vazelini başka bir yağla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Örneğin, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, badem yağı veya argan yağı gibi saça faydalı yağlardan biriyle vazelini eşit oranda karıştırın. Bu karışımı saçlarınıza uygulayın ve 1-2 saat bekleyin. Sonra saçlarınızı yıkayın.
Paylaş