Ekonomik kriz ve pandemi hayat şartlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vatandaş, covid-19 pandemisi nedeniyle özel sağlık sigortasına ve tamamlayıcı sağlık sigortasına büyük ilgi gösterirken diğer sigorta kalemlerinde ise azalma görülüyor. Sigorta şirketlerini de vuran ekonomik kriz nedeniyle, sigorta yaptıran kişi sayısında ise büyük bir düşüş var. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Haluk Güven Sigorta Acenteliği Sahibi Murat Acar, "Kriz nedeniyle sigorta yaptıranların sayısı geçen seneye oranla azaldı. Artan fiyatlardan, döviz kurundan dolayı sigorta maliyetleri arttı. Sigorta firmaları da bu yüksek rakamlara rağmen hala zarar etmekte. İnsanlar sigortalarını yaptırmak istiyorlar ama ekonomik krizden dolayı `evine ekmek mi götürecek, sigorta mı yapacak?` Dolayısıyla insanlar sigortalarını yaptıramıyor, yeniletmiyor. Araba, konut, iş yeri, hepsinde bir azalma var. Kasko poliçe primleri can yakıyor. Vatandaş artan fiyatlardan kaynaklı kasko poliçelerini yaptıramıyor ve kendini güvence altına alamıyor" dedi.
"Arabalarını bağlatmamak için arayıp sigorta kestiriyorlar"
Uzun yıllardır sigortacılık yapan Acar, Türkiye genelinde sigorta yaptıran sayısında ciddi bir düşüş olduğunu kaydederek, "Çanakkale`nin mali durumu diğer şehirlere göre daha iyi olduğundan biz bu tarz sorunlarla daha az karşılaşıyoruz. Ama özellikle büyük şehirler olmak üzere çok büyük sıkıntılar var. Adet olarak sayılar düşüyor. Ancak polis durdurduğu zaman arabası bağlanmasın diye telefon ediyorlar. Son anda yapmalarının nedeni; polis durdurduğu zaman aracı sigorta yoksa bağlar. Arabalarını bağlatmamak için sigorta kestiriyorlar" sözlerine yer verdi.
Trafik sigortası zararı karşılamıyor
Artan zamlar nedeniyle araba kazalarında yaşanan hasarların tamir maliyetinin artışın
de yükseldiğini kaydeden Acar, parça maliyetleri "Hasarlarda trafik sigortalarında karşı tarafa ödenen zarar 50 bin TL`ydi. Devlet bunu yakın zamanda 100 bin TL`ye çıkardı. İnsanlarda çok büyük bir mağdurlar oluşmaya başladı. Geçen seneye göre hasar maliyetleri artmasından kaynaklı 1 Temmuz tarihinden önce kesilen trafik sigorta poliçeleri vatandaşlara mağduriyet yaşatıyor" diye belirtti.
"Yüzde 20 gibi bir düşüş var"
Sigorta acentelerinin konut poliçelerinde ilave kombi, klima bakımı gibi hediyeler sunduğunu kaydeden Acar, "Konut poliçelerinde şöyle bir sıkıntı ortaya çıktı; geçen sene inşaat maliyeti ile bu sene arasında ortalama 4 katlık bir fark var. Bundan dolayı konut projeleri primlerinde 3-4 kat artış yaşanmakta. Geçen sene 1000 liraya kestiğimiz bir poliçe bu sene 4 bin TL`ye oluyor. Krizden dolayı her branştaki sigortalar, 3-4 kat arttı. Adetsel olarak azalmalara neden oluyor. DASK zorunlu deprem sigortasında, Çanakkale yaptırma ve yenileme konusunda iyi bir yerde. Konut poliçelerini, krizden dolayı insanlar yaptırıp yaptırmama konusunda tereddütte kalıyorlar. Yüzde 20 gibi bir düşüş var" dedi.
"Sağlık sigortalarında artış oldu"
Covid-19 pandemisiyle birlikte vatandaşın sağlık konusunda duyarlılaştığını belirten sigortacı Acar, "Sağlık sigortalarında artışlar var. O da pandemiden kaynaklı. İnsanlar korkuyorlar. Kendi sağlığına yatırım yapıyorlar. Ama diğer tüm branşlarda azalma var. Sağlık sigortası tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası devletin desteklediği bir sigorta. Özel sağlık sigortası ise tamamen özel bir sigorta. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıracak kişinin bağ kur veya SSK`sının ödenmesi lazım. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ayakta tedavi 10 kullanımlık. Yatarak tedavi sınırsız. Çok büyük bir talep var. Geçen sene 150 TL`de muayene olan kişi bu sene özel hastanede 300-350 TL`den muayene olabiliyor. Özel hastanelerdeki artan maliyetlerden kaynaklı, insanlar bu sigortaya talep gösteriyor. Özellikle ufak çocuklu aileler kendi çocukları için yaptırıyor. Özel sağlık sigortasının fiyatları aşırı arttı. 85 bin TL`ye yaptığımız bile oldu. Özel sağlık sigorta da branşlara ayrılıyor hastanenin hangisi olduğuna göre" ifadelerine yer verdi.