Uzayda mahsur kalan NASA'lı astronotların imdadına Elon Musk yetişecek

5 Haziran 2024'te umutla yola çıkan NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Boeing'in uzay mekiğiyle yola çıkan ikili, dönüş yolunda yaşanan teknik bir arıza nedeniyle uzayda mahsur kaldı. Dünya, gözlerini bu iki kahramana çevirmişken, uzay ajansları kurtarma operasyonu için gece gündüz çalışıyor.

2097

Uzayda mahsur kalan NASA astronotlarının kurtarılması için tüm gözler SpaceX'e çevrildi. Boeing'in Starliner uzay aracındaki teknik arıza nedeniyle uzayda sıkışan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams için başlatılan kurtarma operasyonu, yeni bir aşamaya girdi. NASA, astronotları Dünya'ya geri getirmek için SpaceX'in Crew-9 uçuşunu erteleme kararı aldı. SpaceX'in NASA için Crew-9 uçuşunun 18 Ağustos'ta başlaması gerekiyordu, ancak ajans hedef fırlatma tarihinin 24 Eylül'e erteledi.

NASA ve Boeing, uzay aracının hazır olup olmadığını değerlendirmeye devam ediyor ve Starliner'ın dönüşüyle ​​ilgili henüz bir karar alınmadı.

Crew-9 fırlatma ayarlaması ayrıca, yaklaşan Soyuz tesliminin Eylül ortasından daha erken olmaması hedeflenerek bir sonraki SpaceX rotasyonunu da çakıştırmıyor. Ekipler, Crew-9 görevini Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndaki Uzay Fırlatma Kompleksi 40'tan fırlatılmaya hazır hale getirmek için çalışıyorlar; böylece ajansın Kennedy Uzay Merkezi'ndeki yakındaki Fırlatma Kompleksi 39A'da bu Eylül ayında başlayacak olan NASA'nın Europa Clipper görevi için rampa hazırlıklarıyla çakıştırılmıyor. NASA ayrıca SpaceX'in 31. ticari ikmal hizmetleri görevinin fırlatılmasını Ekim ortasından daha erken olmayacak şekilde ayarlayacak.

Kurum, 7 Ağustos Çarşamba günü TSİ 12:30'da kurum liderleriyle birlikte devam eden operasyonları, NASA'nın Crew-9, Crew-8 ve Crew Uçuş Testi misyonlarını görüşmek üzere bir medya telekonferansı düzenleyecek.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş