havadurum

Uzaya Astronot Gönderen Ülkeler: Türkiye de Katıldı!

Uzay, insanlığın en büyük merak konuları arasında yerini koruyor. Peki, hangi ülkeler uzaya astronot gönderdi? İşte detaylar...

7751

Uzay, insanlığın en büyük merak konularından biri. Peki, hangi ülkeler uzaya astronot gönderdi? Türkiye, bu sorunun cevabına yeni bir isim ekledi. İşte, uzaya astronot gönderen ülkeler ve Türkiye’nin ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu hakkında bilmeniz gerekenler.

Uzaya Astronot Gönderen Ülkeler

Uzaya astronot göndermek, bir ülkenin teknolojik, bilimsel ve ekonomik gücünü gösteren önemli bir başarı. Bugüne kadar, sadece 3 ülke, kendi uzay araçlarıyla insanlı uzay görevleri gerçekleştirebildi. Bunlar, ABD, Rusya ve Çin. Bu ülkeler, kendi uzay istasyonlarına veya uydularına astronot göndermenin yanı sıra, ay yüzeyine de insan indirdi. ABD, 1969-1972 yılları arasında 6 kez ay yüzeyine astronot indirirken, Çin, 2019 yılında ayın karanlık yüzüne bir uzay aracı gönderdi. Rusya ise, 1961 yılında Yuri Gagarin’i uzaya göndererek, uzaya çıkan ilk insan unvanını kazandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu ve astronomlar

Ancak, uzaya astronot gönderen ülkeler sadece bu 3 ülke ile sınırlı değil. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), 1998 yılında 15 ülke ve 5 uzay ajansı tarafından kuruldu. ISS, dünya yörüngesinde bulunan ve sürekli olarak astronotların yaşadığı ve çalıştığı bir laboratuvar. ISS’ye, ABD, Rusya ve Çin’in yanı sıra, Kanada, Japonya, Brezilya, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üyesi 22 ülke ve Hindistan gibi ülkeler de astronot gönderdi. Bu ülkeler, ISS’ye astronot göndermek için, kendi uzay araçlarını kullanmadı, ancak ABD, Rusya veya Çin’in uzay araçlarını kullandı. ISS’ye bugüne kadar 600’e yakın astronot gitti ve 40’tan fazla milletten astronot uzayda bulundu.

Türkiye’nin İlk Türk Astronotu: Alper Gezeravcı

Türkiye, Milli Uzay Programı kapsamında, uzaya astronot gönderen ülkeler arasına katıldı. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan SpaceX’in Crew Dragon uzay aracıyla, ISS’ye gitti. Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS’de, Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deney gerçekleştirecek.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş